Från Tsarer Till Folkkommissarier

I helgen såg vi en alldeles fantastisk utställning på Nationalmuseet/Konstakademien – Från tsarer till folkkommissarier. Det var inte tillåtet att fotografera inne på utställningen, så det blir några foton utifrån:

DSC_0621-50 DSC_0622-50-t DSC_0623-50 DSC_0624-50-t DSC_0626-50 DSC_0627-50-t DSC_0628-50-t DSC_0630-50 Äntligen tillfälle att ha dragkedjeklänningen från Gaultier-kollektionen…:)

DSC_0633 DSC_0635-50-tFoton: Ulf Holmén, Susanna Varis

Utställningen spänner över 1800- och 1900-talen, från Fjodor Aleksejevs venetianska vedutamåleri, genom 1800-talets porträtt, genremåleri, historiska måleri och politiska realism till 1900-talets politiskt mycket eller något mindre styrda konst med exempelvis Jurij Kukgatjs idylliska proletärporträtt och bröderna Alex och Sergej Tkatjovs subtila samhällskritik. Det är med andra ord ett brett spektra av konstnärer, motiv och uttryck som serveras på denna utställning och självklart finns ett helt pärlband av fantastiska verk att beskåda i den här slags greatest hits-sammanställning. Det är hänförelse och beröring. Den tekniska skickligheten är fenomenal och motiven som spänner över ett så vitt spektrum över det ryska samhällslivet och historien gör att mängden intryck blir närmast överväldigande, men på ett positivt sätt.

Personligen blev jag fullständigt förälskad i denna porträtt av Brüllow (bilden gör målningen inte alls rättvisa, ni måste se den på plats):

Karl-Pavlovich-Briullov-Portrait-of-Countess-Yulia-Samoilova-with-her-daughter-Amazilia-Paccini

Grevinnan Julia Samojlova lämnar balen i sällskap av adoptivdottern Amacilia Paccini av Karl Brüllow.

Tavlan är definierad som oavslutad och bakgrunden är mycket riktigt en skiss och en undermålning. Jag tycker dock att detta ger porträttet en egen kvalitet i sig; bakgrunden, balen, som en oavslutad och inte lika viktig del av sammanhanget och grevinnan med adoptivdottern som det fulländade blickfånget. Greppet med ett porträtt där huvudpersonerna ser ut att enbart ha stannat till (som för en modern kändisfotograf) på sin väg ut, men en rörelse och med balens stim som en kuliss i bakgrunden ger liv åt framställningen. (Jag ska besöka utställningen en gång till med moderskan och får då chansen att uppleva målningen en gång till innan den försvinner tillbaka till Moskva.)

Några andra favoriter:

pavel-fedotov-wintry-street-on-vasilievsky-island-st-petersburgVinterdag. Vasilij-ön, 20:e linjen av Pavel Fedotov

michail-nesterov-hermitEremiten av Michail Nesterov

Nesterovs måleri påminner mycket om de finska konstnärer som under 1800-talet lät sig inspireras av Karelen, dess natur, mystik och traditioner, som Gallén-Kallela, Halonen, Edelfeldt och Järnefelt. Nesterov var verksam i Kiev och Moskva, så en direkt geografisk koppling verkar dock inte finnas.

aleksejkorzuchin-mohippa205558Möhippa av Aleksej Korzuchin.

aleksandr-dejneka-textilarbetare7123771293_76b379347e_zTextilarbetare av Alexandr Dejneka.

Detta är enbart ett axplock, det fanns många många fler godbitar att se och jag rekommenderar varmt att gå och se den här utställningen på plats!

Om Susanna Holmén Waris

Susanna Holmén Waris, född 1968 i Salo, Finland, civilingenjör från KTH och frilanskonstnär som arbetar inom järnvägen. Bloggen handlar om allt från konst, politik och vetenskap till mode, humor och personliga erfarenheter. Välkommen!
Det här inlägget postades i finland, foto, Konst, kultur, Mode, Okategoriserade, Utställning och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.