Twin Peaks 25 år

Idag, den 8. april 1990, sändes premiäravsnittet av en av mina absoluta favoritserier: Twin Peaks. David Lynch´och Mark Frosts kultförklarade skapelse är en produktion som revolutionerade tv-serien och som tål att ses, om och om igen. Angelo Badalamentis suggestiva musik, som skapats tillsammans med Lynch är mästerverk i sig.

Lynch ville skapa en illusion av mörk skog, ugglornas hoande, melankoli, vattenfall och sedan en ung kvinna som träder fram (det ljusare partiet) och som kommer närmare och närmare, för att sedan åter försvinna in i skogen…

Rockin´Back Inside My heart med Julee Cruise:

Julee Cruise berättade att sångerna i Twin Peaks var så känslomässigt krävande att sjunga att hon oftast var helt utmattad efter att ha sjungit dem.

Snoqualmie, en av orterna som användes för inspelningar, ligger i ett område med gamla indianbosättningar och har enligt flera medlemmar i ensemblen en mycket mystisk atmosfär. Det regnade och haglade hagelkorn stora som tennisbollar under de månader inspelningarna pågick. Man hittade orten av en slump, men upptäckte att den hade alla de ingredienser som Lynch och Frost skapat fram i berättelse: hotellet ovanför vattenfallen, skogarna och dinern. Joan Chen berättade efteråt att flera av skådespelarna och medarbetarna drömde regelbundet konstiga drömmar under vistelsen på orten.

Ingen visste om Twin Peaks skulle bli en succé eller en fullständig flopp. Den visade sig bli det förstnämnda. Serien blev snabbt en tittarsuccé och en snackis på arbetsplatserna och skolorna. Vem dödade Laura Palmer? T-shirts med denna text kom snabbt i tillverkning och på samma tema kom även varianterna ”Jag vet vem som dödade Laura Palmer” och  ”Jag dödade Laura Palmer”.

54ba99a3023a8bfc4cad26b3_ill_see_you_again_in_25_years.0

Jag älskar seriens mystik, estetik, känsla, berättande, musik…ja, allt. Även den något urspårade andra säsongen, då båda skaparna hade övergett sin baby till förmån för andra produktioner och där tv-bolagets krav hade inte en helt optimal verkan på skapandet har sina poänger. Vissa scener känns som hämtade ur en tecknad serie, men utgör ändå en fungerande kontrast till det mörka. Exempelvis då Wendy Robies Nadine som plötsligt fått superkrafter och blir en stjärna inom brottning:

 

twin peaksnadine_wrestling_header__indexWendy Robie som Nadine brottar ner Mike (Gary Hershberger).

Andra säsongen kan också kritiseras för att det ympas in ovidkommande, nya figurer som den lille ”demonpojken” som de båda pappakandidaterna till Lucy Morans barn plötsligt får ta hand om eller den mystiska och fala blondinen som James Hurley möter under sin flykt från Twin Peaks, istället för att fördjupa de redan existerande och högst intrikata personligheterna.

David Lynch´ fäbless för buddhism märks här och var i serien och färgar många av de visdomar som Log Lady inleder varje avsnitt med:

twin_peaks_13a-catherine cloustonLog Lady, Magaret Lanterman, spelad av Catherine E. Coulson.

TwinBeaks&LogSesame Street gjorde en episod, Twin Beaks. Catherine E. Coulson berättade att hennes barn tittat på avsnittet och blivit mycket förvirrat av att mamma, i fågelform, varit på tv…

twin_peaks_9a-sherilyn fennSherilyn Fenn som Audrey Horne.

twin_peaks_15a-frank silvaFrank Silva, som från början var en medarbetare bakom kulisserna, som den onda anden BOB.

twin-lucy-moran-telephoneLucy Moran spelas av Kimmy Robertson.

twin-peaks-coopers-dreams-review-600x350Tommy ”Hawk” Hill (Michael Horse), Harry S. Truman (Michael Ontkean) och Special Agent Dale Cooper (Kyle McLachlan).

twintps_45Från inspelningen: Michael Ontkean, Frank Silva och David Lynch.

twin-peakscreepy_leoEn av de läskigare karaktärerna, Leo Johnson (Eric Da Re)

twin-peaks-episc3b3dio-final-2Den andra dimensionen i Red Room med Kyle McLachlan, Michael J. Anderson och Carel Struycken.

I den tredje säsongen tar så Lynch och Frost ett samlat grep om produktionen igen och Twin Peaks hittar tillbaka till sin ursprungliga högform. Svårslaget snyggt och skrämmande. 25 år har inte satt några som helst spår i denna pärla bland tv-serier.

Efter serien gjordes en fortsättning i form av en film, Fire Walk With Me och nästa år kommer en miniserie på tema Twin Peaks ut. Så ja, vi kanske möter Laura Palmer igen, efter 25 år…

Om Susanna Holmén Waris

Susanna Holmén Waris, född 1968 i Salo, Finland, civilingenjör från KTH och frilanskonstnär som arbetar inom järnvägen. Bloggen handlar om allt från konst, politik och vetenskap till mode, humor och personliga erfarenheter. Välkommen!
Det här inlägget postades i Film, Inspiration, Konst, kultur, musik, Okategoriserade, TV och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 svar på Twin Peaks 25 år

 1. dolf (a.k.a. Anders Ericsson) skriver:

  Ha, du besvarade min fråga ändå!

  Jag missade helt Twin Peaks när den gick. Hade till för ett år sedan aldrig sett en minut, bara hört signaturmelodin, och hade absolut ingen aning om vad serien handlade om. Men laddade ner den i höstas (kvaliten var väl inte den bästa) och började titta på den för några månader sedan, och kollade igenom hela serien på några veckor. Och blev även jag stormförjust i den. Sen sålde de ut boxen billigt på discshop.se (eller om det var ginza), så jag köpte den och ska väl se om den ganska snart. Har ännu inte sett uppföljningsfilmen, så måste förstås göra det. Och ser fram emot den nya serien.
  Jag måste säga att den fina balansen mellan parodi, weirdness och mystik tilltalar mig.
  En av fördelarna med när man tittar på det så här i efterhand själv är ju att man kan stanna och ”spola” tillbaka för att kolla in saker. Jag reagerade till exempel på ett ställe när Dale Cooper (som förresten såg konstigt bekant ut, och så råkade jag se ett reprisavsnitt av Sex and the City, och då fick det sin förklaring) öppnar en skåpsdörr som det sitter en massa bilder uppsatta på insidan av. Kameran bara glider över bilderna och fokuserar på den nedersta bilden som då Dale ser något mystiskt i. Men jag hajade till och var tvungen att göra en rewind, och jodå, en av bilderna ovanför är en mycket udda och mystisk bild med personer utklädda i väldigt konstiga fågeldräkter. Men Dale bevärdigar den inte med en blick.
  Och det sammanfattar väl lite karaktären av Twin Peaks, som jag ser det. De udda detaljerna som bryter av. Psykopaten med ett grönt och ett rött glas i glasögonen. Killen i första avsnittet som gör någon slags konstig, helt omotiverad, förbidans i bakgrunden osv osv.

 2. dolf (a.k.a. Anders Ericsson) skriver:

  eller? ”Red Rum” ”Red Room”, nu är jag förvirrad … Shining Peaks (kom just på att det där med Twin Peaks också kan tolkas lite småvulgärt) eller Twin Shining med småflickor?

 3. dolf (a.k.a. Anders Ericsson) skriver:

  Kan du placera in Twin Peaks? http://xkcd.com/1509/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.