Våren är här

DSC_0893-50I den elfria tillvaron ute på landet.

…och så även årets planering för sommarstugan. Min lilla oas och djuren kring den i Finland lever ju sitt egna liv större delen av året, avskärmad från el och andra moderniteter. Stugan lever i harmoni med miljön, så till den milda grad att miljön många gånger hotar att helt sluka den stackars lilla byggnaden.

Årets projekt består av bland annat ett sprucket avloppsrör under bastun och detta måste åtgärdas. Ingen bastu – ingen finsk semester. För arbeten som dessa har jag god hjälp av familjebekanta som sedan 1600-talet varit bosatta på en gård i närheten. Granngården tillhörde min släkt, men är nu i annan ägo. Grannfamiljen har så gott som alltid sådant som behövs för i det närmaste allt som kan hända ute på landet och mitt rör verkar inte bli en match, även om man så måste bila i sockeln för att sätta dit ett nytt och större.

Det är fascinerande hur många olika slags produkter det finns numera för ett liv utan el, eller vad sägs om en gasoldriven wokkök?

wok_k_k_2Gasoldriven wokkök. Bild från Lego Elektronik. Fler produkter och energilösningar för allt mellan himmel och jord hittar du här.

Med andra ord finns det en uppsjö av möjligheter för den som vill slippa gödsla elbolag i onödan, som jag, eller för den som av någon annan anledning inte vill ha eller har tillgång till el. Min stuga kommer endast att få el om jag någon gång kommer att tillbringa mer tid där än vad som nu är fallet.

Om Susanna Holmén Waris

Susanna Holmén Waris, född 1968 i Salo, Finland, civilingenjör från KTH och frilanskonstnär som arbetar inom järnvägen. Bloggen handlar om allt från konst, politik och vetenskap till mode, humor och personliga erfarenheter. Välkommen!
Det här inlägget postades i finland, teknik och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på Våren är här

 1. Måns skriver:

  Några släktingar har ett sommarställe i Norge uppe på en höjd i en fjord, fantastisk utsikt, och verkligen old school. De har ett (opålitligt) elverk iof men i oftast brukar de använda bilen som laddstation för mobiler paddor och sånt.

 2. michael skriver:

  En finsk kvinna med sisu spanar ut över sina ägor ska jag med ett karateslag fälla tallen och göra ved till bastun,eller ro ut med ekan och meta en stund å filosofera :)

 3. Kristian skriver:

  Sumer Is Icumen In!
  Nästan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.