Artikel i Ruotsinsuomalainen

Ruotsinsuomalainen, tidningen för finländare i Sverige, gjorde ju en intervju med mig under utställningen. Nu har den publicerats (tidningen finns tyvärr bara som papperstidning, deras hemsida finns här):

RS jpgArtikel av Laura Santala i tidningen Ruotsinsuomalainen.

Tillägg:

Nu har jag varit så pass snitsig under dagen att jag hunnit översätta artikeln till svenska redan, så här kommer den:

I SUSANNA VARIS´ ARBETEN FÖRENAS SKRÄCK MED GLAMOUR OCH DET UNDERMEDVETNAS MYSTERIER

STOCKHOLM. Susanna Varis har tecknat bilder av det undermedvetnas strömningar sedan hon var en liten flicka. Utställningen Retro-Spectacular samlade konstnäriens produktion från ett långt tidsspann. I verken har många olika tekniker använts, men temana har bevarats genom årtiondena.

Susanna Varis blir förtjust i idéer, lyssnar på tung musik och dyker modigt ner i sitt undermedvetnas strömningar. Material från dessa inspirationskällor bearbetar hon medelst mångsidiga metoder till konst.
– Jag blir lätt uttråkad och använder mig gärna av omväxlande olika tekniker, berättar Varis.
Väggarna pryds också av verk utförda i akvarell, akryl, kollageteknik, tusch, olja, blyerts och färgpennor.

Förutom teknikerna, är även temana för Varis verk omväxlande, även om vissa av dem har bevarats från år till år. I konstnärens utställning Retro-spectacular på Galleri T fanns produktion ända från barndomen till nutid. Redan i Varis´ verk från barndomstiden finns rikligt med surrealistiska element.
– Det var ingen brist på fantasi när jag var liten. Sedan försvann kontakten med det undermedvetna något.
Konstnären spekulerar i att den minskade kontakten med det undermedvetna hade sitt ursprung i de allt högre kraven hon ställde på sig själv.
– Då ville jag koncentrera mig på konstskapandets hantverk. Nu har jag åter börjat kunna släppa den överdrivna självkritiken och på ett medvetet sätt börja leta efter material ur det undermedvetna till mina verk.

På väggarna i Galleri T hänger Marilyn Monroe, Madonna, goth-rockaren Marilyn Manson, Nina Hagen och heavy metal-sångaren James Hetfield i perfekt harmoni.
– Jag tycker om att måla porträtt, men det måste oftast handla om en slags förälskelse eller förtjusning. Jag kan även måla porträtt på beställning, men det blir mycket annorlunda om förtjusningen finns med där.

Skräck-tematiken och de gotiska elementen spelar en framträdande roll i Varis´ produktion. Hon var punkare på 1980-talet och lyssnade redan då på musikstilar som förebådade gothen, som synthmusik och post punk. I mitten av 1990-talet hade Varis en tyst period i sitt skapande. Sedan fick hon en cd-skiva med Marilyn Manson av en vän och besökte snart en konsert med artisten.
– Det knockade mig fullständigt. I samma veva såg jag en utställning med konstnären Mia Mäkilä, vars konst också förenar element ur populärkulturen med skräck. De här två händelserna inspirerade mig till att börja skapa konst igen. Det var verkligen som en våg som sköljde över mig och fick mig att sätta igång igen.

Civilingenjörsutbildade Varis konstaterar att studierna har varit till nytta, men även till nackdel, i konstutövandet. Å ena sidan kan ingenjörstänkandet underlätta i exempelvis i skapandet av en rumslig framställning, men det rationella tänkandet kan även ha sin skuggsida.
– Till en början var det ganska svårt att komma i kontakt med det undermedvetna, när hjärnan var så starkt drillad i det rationella och naturvetenskapligt-matematiska tänkandet. Det tog ett tag innna jag fick även den andra hjärnhalvan aktiverad.

I Varis´ verk förenas minnen med det undermedvetna. Mörkret i verken är inte alltid av det hopplösa slaget, men mera av en fascinerande och spännande sort. Till minnena hör även ett av de centrala temana i Varis´ verk: hästarna. Hon berättar att hon föddes till att bli en hästtjej, eftersom mormodern var en hästkvinna till kropp och själ. Konstnären har många minnen som utspelar sig på stallet med hästarna från sin barndom.
– Jag kopplar hästarna till mormor i mina minnen, de påminner mig om henne.

Efter utställningen som sammanfattar hela den hittillsvarande konstnärskarriären har Varis redan siktet inställt på det som ska komma. Under sina resor till Wien har konstnären intresserat sig för kejsarinnan och drottningen Sissi. Som huvudperson för nästa utställning kommer vi alltså att se den fåfänga kejsarinnan, som enligt Varis är en mycket fascinerande och inspirerande person.

Konstnären har åter gett sitt sinne och sin fantasi samma spelrum som när hon var ung och då pappersarken fylldes av prinsessor, bilder på gruppen ABBA, enhörningar och monster.
– Ofta är det först efteråt som jag förstår varför jag valt något visst material från det undermedvetna in i verken, konstaterar Varis.

Laura santala (översättning: Susanna Varis)

Om Susanna Holmén Waris

Susanna Holmén Waris, född 1968 i Salo, Finland, civilingenjör från KTH och frilanskonstnär som arbetar inom järnvägen. Bloggen handlar om allt från konst, politik och vetenskap till mode, humor och personliga erfarenheter. Välkommen!
Det här inlägget postades i Egna verk, finland, Galleri T, Konst, kultur, medier, Utställning och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på Artikel i Ruotsinsuomalainen

  1. Pelle2 skriver:

    Kul att du blir uppmärksammad även i Finland :-)
    Var också kul att få veta mera om vad som inspirerar dig i din konst även om vissa saker är uppenbara :-)

  2. Kristian skriver:

    Bravo!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.