Mariefred-Taxinge/Näsby 30. augusti 2015

Det blir inget mer Finland i år. Inte på semestern i alla fall. Vi har haft mycket bra tur med vädret i år, det blev vackert sommarväder nästan samma dag som semestern började och har så varit större delen av augusti. Jag har dock varit dränerad på kraft och har sakta återhämtat mig något och en resa till Finland vore förstås en lisa för själen på ett sätt, men en belastning på ett annat. Möjligen kan det bli någon kortare sväng senare i år, jag borde åka för att inspektera hur det har gått med avloppsröret till bastun, om inte annat. Semestern har gått ut på att vila, så mycket det har gått och igår gjorde vi en uppiggande utflykt med favoritfartyget S/s Mariefred. Den här gången valde vi att åka ända bort till Taxinge-Näsby.

WP_20150830_09_47_31_Pro__highres-crop-50Bästa platsen intagen.

WP_20150830_11_06_08_Pro (2) WP_20150830_11_37_08_Pro__highres-50Det är så oerhört rogivande att luta sig mot fartygets vägg och känna ångmaskinens puls. Dunket, de förbipasserande fantastiska miljöerna och sjöluften vaggar in en i ett meditativt tillstånd och det är lätt att vilja nicka till.

DSC_0742DSC_0101-50DSC_0739-50 DSC_0741-50Vad vore en resa med Mariefred utan ångbåtsbiff?

DSC_0749-50Taxinge-Näsby ångbåtsbrygga. S/s Mariefred har nu slagit rekord som det ångfartyg som gått längst sträcka i trafik och är en både nyttig och kulturstinn institution som ni alla kan stödja genom medlemskap i föreningen Skärgårdsbåten eller genom donationer eller inköp av produkter.

DSC_0750-50Slottsområdet.

DSC_0752-50 DSC_0753-50Ni tycker att vi är glupska gottegrisar? Till vårt försvar kan vi säga att Taxinge slott har norra Europas största kakbord med 65 sorter! Dessutom var vissa av produkterna tydligt och klart fyllda med knark av något slag. På den nedersta bilden smakar Uffe på den After Eight-biskvi som stunden innan skickat undertecknad in i ett hallucinatoriskt töcken av vällust.

DSC_0754-50 DSC_0756-50 DSC_0758-50 DSC_0761-50 DSC_0762-50Dags för avfärd med Maja…

DSC_0108-50-adj DSC_0110-crop-50 DSC_0114-crop-adj DSC_0763-50Vi gör ett extra stopp vid Ekerö på efterfrågan av några resenärer.

Ännu en fin resa med S/s Mariefred! Jag hoppas att det nästa år blir flera än i år och att vi även kan komma iväg till Finland på en riktig semester.

Om Susanna Holmén Waris

Susanna Holmén Waris, född 1968 i Salo, Finland, civilingenjör från KTH och frilanskonstnär som arbetar inom järnvägen. Bloggen handlar om allt från konst, politik och vetenskap till mode, humor och personliga erfarenheter. Välkommen!
Det här inlägget postades i ångfartyg, finland, historia, kultur och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på Mariefred-Taxinge/Näsby 30. augusti 2015

  1. Maria skriver:

    Så man kan alltså ta sig till Taxinge slott med ångbåt? Bra tips! Den där kakbuffén är ju omtalad. Jag kom inte till Mariefred i år heller, men nästa år kanske? Dock blev det ett besök på Birka i år.

    • Susanna Varis skriver:

      Ja, det kan man! Det återstår ett par turer till i år, men under sommarsäsongen går Mariefred till Taxinge varje dag. Väl framme har man 1 timme och 50 minuter på sig och slottet ligger alldeles intill. Det var en rejäl kö in, så det verkar populärt, men det var det värt. Området är ju också vackert och det finns slottsbutik och lite konst och hantverk etc. Rekommenderas varmt! Vi har också planer på att besöka Birka. S/s Ejdern går från oss i Södertälje ett antal turer till Birka varje sommar, så det är något vi definitivt vill göra inom snar framtid.

  2. Åh dessa fantastiska män som vet hur man angör en brygga……Det där ser allvarligt talat ut som en fantastisk liten resemöjlighet där både ångans dunk och kakbonanza ingår. Måste testa att åka jag också. ;)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.