Rent vatten – en lyx

Aqueduct-petra-etan-j-taiAkvedukt i Petra, Jordanien. Foto: Etan J Tal/WikipediaCC

Det är så lätt här hemma – vrid på kranen och ut forsar obegränsade mängder av något av det renaste och godaste vattnet som går att hitta på planeten jorden. Särskilt här hemma i Södertälje är vattnet väldigt gott (stockholmsvattnet är inte alls lika bra) och jag borde kanske inte ens köpa de där Ramlösa-flaskorna som då och då åker ner i kundkorgen. Nu gillar jag förstås Ramlösa, det riktiga och bästa mineralvattnet som allt mer trängs undan av andra stora producenters märken. Men det är en annan historia. Med det kranvatten vi har i Skandinavien behöver vi egentligen inte köpa buteljerad vatten.

 

Pont_du_gard-franceRomersk akvedukt, Pont du Gard, i Frankrike. Foto: WikipediaCC

I Sverige går vatten på vissa håll orenat från vattentäkt till kran, men för det mesta krävs en reningsprocess:

vattenBild från Svenskt vatten

Om ditt vatten tas från en ytvattentäkt måste det renas i fler steg än om det tas från en grundvattentäkt. Först filtreras vattnet grovt och man tar här bort grenar och annat större skräp, sedan justeras det för pH. Efter detta förs vattnet till en flockningskammare, där kemikalier tillsätts som gör att partiklar flockas och sjunker till botten. Sedan följer en sedimenteringsbassäng, där ännu fler partiklar rensas bort, varpå vattnet leds genom ett snabbfilter och ett långsamfilter (båda bestående av sandbäddar). Sist av allt desinfekteras vattnet med att man antingen tillsätter klor och ozon, eller belyser vattnet med UV-ljus. Först därefter skickas vattnet till vattentorn och därifrån till hushåll.

Hos Livsmedelsverket kan man läsa om alla aktörer som är involverade i hanteringen av dricksvattnet i Sverige.

Skara_Brae_house-orkney-3180-2500BC-scotland-neolithicSkara Brae, en neolitisk (3180-2500 f. Kr) by i Orkney, Skottland. Bostad med spolbara toaletter. Foto: WikipediaCC

kappala-eftersedimKäppala reningsverk -inget för kräsmagade. Eftersedimenteringsbassäng på bilden. Foto: www.kappala.se

Även vattnet vi förbrukat måste så klart tas om hand. Som ung teknolog minns jag först och främst den fullständigt sinnesvidriga lukten från vårt studiebesök just på Käppala. Jag är inte överdrivet kräsmagad, men även min nuna antog nyansen av milt mintgrönt efter besöket. Ett antal kurskamrater kastade upp och hade klara svårigheter att genomföra rundturen.

Manual_Control_Chlorinator-1918Manuell apparat för klorering av vatten från förra seklets början. Bild: WikipediaCC

Rent generellt håller dricksvattnet god kvalitet i Sverige, men visst förekommer det att föroreningar letar sig in i systemen. Både hos kommunala och privata aktörer, större och mindre anläggningar, har det hänt att vatten i perioder upptäckts innehålla en eller annan förorening. Jag har själv aldrig råkat ut för detta och har heller aldrig funderat på egen rening av vatten (bortsett från på sommarstugan), men en ny bransch kring detta har vuxit fram. Företaget Brava Vattenrening är ett exempel.

DSC_0380-50Uffe röjer vid brunnen ute på landet. Betongringarna har rört sig i brunnen och vattenkvaliteten är nog inte att lita på, men det vore rätt praktiskt att kunna använda den…

Om Susanna Holmén Waris

Susanna Holmén Waris, född 1968 i Salo, Finland, civilingenjör från KTH och frilanskonstnär som arbetar inom järnvägen. Bloggen handlar om allt från konst, politik och vetenskap till mode, humor och personliga erfarenheter. Välkommen!
Det här inlägget postades i finland, teknik och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

6 svar på Rent vatten – en lyx

 1. Fredrik skriver:

  Intressant, själva är vi så lyckligt lottade att vi har vår egen kallkälla uppe på backen.

 2. T skriver:

  Jag tog tidigare vatten från en kallkälla men vattnet sinade när skogen skördades nära källan. Egentligen stannade tillströmningen av och det blev mycket stillastående ytvatten som inte var drickbart. Då fick det bli en djupborrad brunn (huset står på ett berg nästan 300 meter över havsnivå) som ger gott vatten. Tyvärr börjar vattnet blir mer kalkhaltigt än det var tidigare.

 3. Kristian skriver:

  Så du hoppar också på prepper-trenden? :)

  Allvarligt talat har du rätt, det är en lyx.
  Det är märkligt att så många framhärdar i att bo där det inte finns vatten (eller möjlighet att odla eller jaga).

  (Har alltid 100 liter vatten plus olika vattenreningsämnen i garaget.)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.