Friheten på två hjul

Den här tiden på våren, när varma och smeksamma vårvindar blandas med enstaka, isiga vindpustar från norr, när de första vårblommorna tappert börjar trycka upp sina små stjälkar ur den gråbruntrista vintermarken, när den sista snön har smält och när människor ivrigt börjar kasta av sig vinterkläderna, finns det ännu ett mycket säkert vårtecken: brummandet av motorcyklar.

De kommer ensamma eller i par, men ofta i en lång karavan av välskötta och blänkande fordon med sina skinnklädda ryttare. Ekipagen i olika stilar, allt från Honda Goldwing med extra allt och den medelålders, bekväma åkaren till de mer rebelliska, rockiga Easy Rider-knuttarna och självklart de med ännu mera outlaw-stuk; motorcykelgängmedlemmarna.

Harley-Davidson_Museum_Easy_Rider_Captain_America_BikeKopia av ”Captain America”-motorcyckeln i filmen Easy Rider på Harley-Davidson Museum i Milwaukee, WI. Foto. Wikipedia/Danemroberts

Jag har haft ynnesten att få åka lite motorcykel i mina dagar, med betoning på lite. Turen gick runt Mälaren och visst är det en fantastisk känsla att susa fram på vackra, gärna kuperade småvägar i det svenska sommarlandskapet. Men skulle jag känna på den riktiga friheten skulle jag ju förstås skaffa mig en motorcykel själv. En gång i tiden närde jag en dröm om en egen Harley Davidson. Drömmen visade sig väl inte vara tillräckligt stark i konkurrensen mellan mina andra drömmar, så det blev aldrig någon sådan. Inte ens ett motorcykelkort. Inte ens ett körkort, faktiskt…(usch ja, måste få tummen ur…) Jag skulle glida fram på min fina HD, klädd i jeans och chaps (ja, jag vet…man ska ha skinnställ med skydd), en liten topp, en väst med fransar på, ringar med turkoser och dödskallar på fingrarna och något indian-inspirerat smycke om halsen och med mitt långa hår böljande i fartvinden (ingen bra idé i verkligheten, om du inte vill klippa av dig allt eftersom det blivit en enda oupplöslig tova). Som en Lucky Luke skulle jag försvinna in i solnedgången på en prärie någonstans.

Den drömmen har, som sagt, för min del fått ge vika för andra drömmar…men den glimrar till någonstans i bakhuvudet varje gång jag hör bullret från en tung motorcykel…

dark-knight-rises-set-NYC-11En annan till lika delar stencool som overklig motorcykel är ju den spektakulära tingesten från filmen The Dark Knight Rises, ett fordon som inte bara klarar märkvärdiga svängar med de rätt fritt vridbara hjulen och som dessutom är bestyckad med en hel del eldkraft…Anne Hathaway som Catwoman.

jatzy-bc-damOm man inte kan skaffa Batmans motorcykel så kan man åtminstone se ut lite som Catwoman. Halvarssons Jatzy BC dam finns att köpa hos ex vis Northbike.

 

sissy-barDet finns en uppsjö riktigt snygga väskor till motorcykeln också. Här en sk sissy bar-väska. Finnas att köpa hos t ex Biker-net.

Om Susanna Holmén Waris

Susanna Holmén Waris, född 1968 i Salo, Finland, civilingenjör från KTH och frilanskonstnär som arbetar inom järnvägen. Bloggen handlar om allt från konst, politik och vetenskap till mode, humor och personliga erfarenheter. Välkommen!
Det här inlägget postades i Film, kultur, Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

9 svar på Friheten på två hjul

 1. T skriver:

  Det går att ta en intensivkurs för bilkörkort under sommaren. Många som nu tar körkort har bara för automatisk växellåda om det underlättar men om ett MC-kort hägrar så är det bäst att ta fullt B-kort.

  • Susanna Varis skriver:

   Tack, jo, det får bli fullt B och intensivkurs. Kanske med lite lektioner innan…

   • T skriver:

    Körlektioner ingår i kursen. Syrrans sladdis var uppe i Dalarna och fixade allt på 2 veckor. En del övningskörning innan för att få lite bilvana. Undvik att köra i Stockholm, det är bara stressande. Tids nog får man ta tjuren i hornen i alla fall. Jag körde upp i Stockholm men det var närmare 40 år sen. Vad du än gör, lycka till. Det är inte så krångligt.

    • Susanna Varis skriver:

     Ja, det är det jag menar, lite uppvärmning innan. Jag har börjat köra ett antal gånger så jag körde rätt hyfsat sist. Sedan har pengarna och/eller tiden tagit slut. Körskolorna vill ju att man ska köra in absurdum för att de ska tjäna så mycket pengar som möjligt. Jag tror att jag borde fixa det med ett antal lektioner först och en intensivkurs på det. Gäller återigen bara att få pengarna och tiden till det.

 2. Tommy skriver:

  Jag blir lite avundsjuk när jag möter hojåkare i stan den här årstiden. Jag som bor i norrländsk glesbygd med bara grusvägar (läs: lervägar under våren) får ge mig till tåls ett par månader till, innan snön har töat bort och det har torkat upp. Men frihetskänslan på mc är svårslagen … :)

  För ett par år sedan var jag ungefär 20 meter från att krocka med en älg under vårens premiärtur. Fixar man en sådan tvärnit på lösgrus behöver man nog ingen avrostningskurs.

 3. Rikard skriver:

  Hej.

  Om jag inte missminner mig så var det rätt lajbans att köra arméns ordonnans-hojar. Inte för att jag gjort som soldat, men en släkting hade en som man fick testköra som ungdom. Rekommenderas.

  Synd att man inte har råd med mc i nuläget :(

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

 4. Fredrik skriver:

  Tog kortet 2000. Då hade jag köpt en beg. Suzuki GSX750E årsmodell 1982 för 17.000 riksdaler. Det finns gott om dessa om inte veteran så i alla fall Vintage och är de omskötta går de i evighet oavsett vad som står på mätaren. Försäkringen går på under tusenlappen och skatten på ca. 240.

  Sen får man räkna med i alla fall 2600 och uppåt för en anständig hjälm. Kläder (själv föredrar jag Gore-Tex framför skinn) ytterligare 6000 och uppåt. Det är ju lite mode i det helöa så ibland kan man fynda när handlarna säljer ut ”fjolårskollektionen”. Nu kan man ju också komma undan med beg. eller Biltemas kläder. I vilket fall skall man köpa just hjälmen ny om man inte vet vad en beg. varit med om.

  Svmc brukar ocksp ha prova på dagar för de som är nyfikna där man får pröva olika hojar på inhägnat.

  Det behöver alltså inte kosta skjortan så länge man inte måste ha det senaste och värsta på hoj och klädområdet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.