Ett år och tre dagar del 4

…fortsättning från föregående inlägg.

Ja, jag vet att det nu har gått ett år och fler än tre dagar, men fotokavalkaden över årets händelser får bli under samma rubrik.

En dag i augusti på den fantastiskt ocharmiga gågatan i Södertälje centrum (slagen i ocharmighet enbart av parallellgatan Nygatan):

Troligen den katolska kyrkan som är ute och processerar? Jag har aldrig sett detta förut i Södertälje, men som konstaterat rör vi oss numera mer i staden…

 

Finland blev det så klart även detta år:

Hos moster…

Med hjälp av släkt och grannar har ett gäng gamla träd sågats ner och släkten hade dessutom hjälpt till att röja på tomten så den här gången slapp vi den sedvanliga djungeln när vi anlände. Tackar särskilt för detta!

Stugan – the Blair Witch version:

Ett besök i födelsestaden Salo:

Här sitter vi på Societetshuset och planerar vår förestående bröllop som just ska äga rum i Salo, vilket jag är mycket glad över. Min morfar Antti Lukkarinen var ju länge verksam som både pastor och lärare i Salo och vi kommer att gifta oss i hans ”verkstad”.

 

Morfar Antti andra från höger. I backen framför Uskela kyrka.

 

Våra ringar kommer från Kalevala Jewellery och mina ringar kommer att vara ”Small ring from Uskela” eller ”Uskela Isokylä ring”, med förlaga i ett fynd just från samma plats. Kalevala Jewellery har ju som bas smycken med förlagor i fynd gjorda i arkeologiska utgrävningar runtom i Finland. Uffe har en ring från Halikko, ett stenkast från Salo mot Sverige. Just i Halikko gjordes ett fynd med en stor, nergrävd skatt, där ett antal av Kalevalas smycken har sina förebilder. Jag är född precis nedanför backen i bilden, på Salo sjukhus (som f.ö. också, precis som exempelvis Sollefteå här i Sverige, har fått mödravården flyttad till i det här fallet Åbo).

Efter lunch blev det rekognocering kring en potentiell lokal för mottagningen:

Sininen talo, ett gammalt skyddskårshus där även lottorna varit verksamma. Det ligger på Rummunlyöjänkatu, där mitt första hem låg. Det kommer kanske att vara lite stort, men jag tror att det blir bra.

Utställningen ”Pitsi on pop” på Veturitalli/Salo konsthall:

Vi hann även med ett besök på ölbåten i Salo å, där vi lyckades pricka in århundradets skyfall…

Mycket trevligt att ha en bastu att bada i efter den här simturen…

 

Fullers Imperial stout på båten hem, ett riktigt gott öl! Tyvärr finns den inte att få tag på på så många ställen, men åker ni Tallink Silja så finns den åtminstone på grillrestaurangen.

 

Mera Finland blev det hemma;

Fokus Finland – 3 x Aho & Soldan – en fotosläkts berättelse” på Liljevalchs/Armémuseum

Det här verket av Venni Soldan-Brofeldt är målat i en bondgård som tillhörde en familj i min släkt (Kauppinen, mormor):

”Måltid i Savolax stuga” av Venny Soldan-Brofeldt

 

”Måltid på Konstnärsbaren”, skulle väl det här fotot av Micheles Kindh kunna heta…

Sådana här snitsiga snapsglas finns att inhandla på Armémuséets shop.

Häng med för att läsa om den olidligt spännande sista delen på den här följetongen med det senaste årets händelser i fotokavalkadform…

 

Spara

Spara

Spara

Om Susanna Holmén Waris

Susanna Holmén Waris, född 1968 i Salo, Finland, civilingenjör från KTH och frilanskonstnär som arbetar inom järnvägen. Bloggen handlar om allt från konst, politik och vetenskap till mode, humor och personliga erfarenheter. Välkommen!
Det här inlägget postades i finland, foto, historia, Konst, kultur, Okategoriserade, religion, Utställning och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.