Amadeus

Igår såg vi Amadeus Director´s Cut på dvd. Ja, vi köper faktiskt dvd-filmer. Jag vet inte varför en film borde vara något man inte ska behöva betala för. Jag känner inte till många sevärda filmer där produktionskostnaden uppgått till noll kronor. Men det är en annan debatt…

Jag minns att jag och min bästis Sarijaana var helt begeistrade i Amadeus när den kom. Sarijaana tyckte att Tom Hulce var gullig och jag tecknade en A3-blyertsteckning från filmen till henne. Det var scenen där Amadeus lyfter upp sin fru i famnen när fadern plötsligt dyker upp på besök. Jag fick soundtracket på vinyl av Sarijaana.

Då var jag mest hänförd över musiken och miljöerna…och så klart över den dramatiska storyn. Nu ser jag den med delvis nya ögon.

Filmen Amadeus beskriver inte Motzarts liv som det var. Historian kan snarare jämföras med t ex Joyce Carol Oates bok Blonde, en fiktionsbiografi. Milos Forman berättar istället om en man, Antonio Salieri (F. Murray Abraham), som drivs till galenskap att sin avundsjuka, missunnsamhet och hämndlystnad och som gör sig skyldig till hädelse mot den gud, som han lagt sitt liv i händerna på. Salieris relation till denne gud är som så många andra människors, den av ett barns till en förälder/anden i flaskan.

Salieri färdigställde inte Requiem, det gjorde Mozarts elever, främst Süssmeier.

Under perioder ansågs konstens främsta uppgift vara att förhärliga gud på jorden och det är just detta, som den arme Salieri försöker att göra, med lite egen vinning vid sidan av. Gud ska göra honom till ett geni och han ska betala tillbaka genom att ägna sin konst åt gud. Då, som nu, utövar en viss form av ryktbarhet, kändisskap, odödlighet, en stark lockelse. Numera har dock de flesta en möjlighet till sina ”fifteen minutes of fame”. Eller ”fifteen minutes of shame”, som Marilyn Manson sjunger.

Cynthia Nixon

En annan återkoppling till filmen är ju Cynthia Nixons (Miranda i Sex and the City) lilla biroll. Sex and the City, som kom att bli en av mina absoluta favoritserier…

Dessutom får den mig att få riktiga abstinensbesvär efter Wien…hoppas verkligen att det inte dröjer för länge innan jag kan åka tillbaka dit!

Om Susanna Holmén Waris

Susanna Holmén Waris, född 1968 i Salo, Finland, civilingenjör från KTH och frilanskonstnär som arbetar inom järnvägen. Bloggen handlar om allt från konst, politik och vetenskap till mode, humor och personliga erfarenheter. Välkommen!
Det här inlägget postades i Film, TV och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.