Den hopplösa pigdebatten fortsätter…Åsa Linderborg

Åsa Linderborg at the Gothenburg Book Fair 2014. / Averater / CC BY-SA 3.0

Pehr Hilleström, En piga höser såppa utur en kiettle i en skål. Wikipedia/public domain

Dagens blodtryckshöjare levereras som brukligt av Aftonbladets kultursida, närmare bestämt självaste kulturchefen Åsa Linderborg. Den eviga pigdebatten tycks aldrig sina ut och i dagens tidning är Johanna Koljonen måltavla. Koljonen har begått kardinalfelet att som kvinna betala för städning av sitt hem. Hon har helt enkelt gjort sig skyldig till att utnyttja det skamliga rut-avdraget för att få sitt hem städat. Koljonen har inte ens förstånd att skämmas utan medger glatt att hon hellre utövar sitt yrke som kulturjournalist, än städar sitt hem. Detta faktum får Linderborg att spricka av indignation. Fy på sig kvinna! Inbilla sig att hon har ett så viktigt arbete att hon inte ens skurar sin egen toalett!!!! I ett ensamhushåll, dessutom!!! Ingen skam i kroppen hos detta stycke!!!


En murare putsar en vägg på en fastighet i Ystad. Foto: Wikipedia / Jonn Leffmann / CC BY 3.0

Drängar (?) Foto: Wikipedia/public domain

Jag skulle vilja uppleva dagen då vem som helst manlig kulturjournalist blir bespottad av vänsterideologerna för att han anlitar ”drängar” för sitt husbygge. Men det är ju en helt annan sak…bygga hus är ju ett riktigt och respektabelt arbete till skillnad mot städning och annan kärringgöra. Vänstern vet minsann vilka som är riktiga arbetare och vilka som helst ska jobba, men då i organiserad ofantlig sektor, deltid, för att hinna med ”familjen” och vara så där lagom bidragsberoende att dom även i nästa val lägger sin röst på vänstern. För visst ska kvinnor arbeta, men inte med några roliga och krävande jobb då, tydligen. Huvudsaken är att den egna toaletten är egenhändigt skurad först, sedan kanske lilla mamma kan ha ett litet jobb vid sidan av.

”Vem städar hos din städerska, Koljonen?”, fräser Linderborg. Ja, vem bygger byggnadsarbetarens villa? Vem drar elen hos elektrikern? Vem fixar datateknikerns dator? Vem klipper hårfrisörskans hår? Det är enbart städandet som Linderborg har problem med. Eftersom inte alla har råd att anlita städhjälp, ska ingen kunna göra det. Jag kan informera Linderborg om att alla har inte råd att bo i villa heller. Med den genom decennierna förda vänsterpolitiken tjänar renhållningsarbetare mer än nyutexaminerade civilingenjörer. Jag missunnar inte renhållningsarbetare deras löner, men det är absurt att man efter ca fem års hårda högskolestudier, med hundratusentals kronor i studieskulder har de minst sagt modesta lönerna som man nu har. Det är dock delvis en annan debatt.

Arbetets söner

Jag skulle också vilja höra vad Linderborg har för förklaring till sitt förakt mot städyrket? är det ett arbete som är av mindre värde? Ska man skämmas för att man städar? Inte nog med att det kan vara en väg till arbete och inkomst för en som inte kan språket, så utövas detta föraktliga arbete av flertalet människor som tycker att det är roligt att städa och som finner tillfredsställelse i att göra rent. Det finns något som heter städfirmor, bäste Linderborg. Folk som försörjer sig och numera i ökad utsträckning skattar för detta föraktliga arbete.

Företaget Clockrent. bilden googlad från nätet och personen eller företaget har ingenting med min blogg att göra…


Jag vill också veta, bäste Linderborg, vari solidariteten ligger i tanken att en kvinna, vare sig hon är professor, hårfrisörska, sjukgymnast, lokförare eller chefredaktör, måste med moraliska pekpinnar i högsta hugg städa sitt hem hellre än utöva sitt yrke? I dagens värld finns kvinnor i stort sett alla yrken som finns, men förväntas ändå, med vänsterns moralistiska syn sköta sitt hem helt och fullt vid sidan av sitt arbete. Obetalt. Kom nu inte och säg att männen ska ta sin del av ansvaret. Det finns det visst män som gör, men i runda slängar 80 % av allt obetalt arbete i hemmet utförs fortfarande av kvinnor. Det blir inte ändring på detta innan hushållsarbetet förs in i ekonomin, dvs får ett pris. Så länge kvinnor fortsätter utföra gratis hemarbete, kommer inte mycket att hända. Personligen tycker jag också att de individer som har speciella förmågor och som arbetar i för oss alla nyttiga yrken, t ex forskare, läkare etc, vare sig de är kvinnor eller män, helst bör utöva sina yrken än skura sina toaletter. Om de nu inte gärna själv önskar att göra detta. Men detta ska vara ett val för individen och ska inte dikteras av Linderborg och resten av vänstern.

Jag hör inte Linderborg skrika i högan sky över att någon manlig kulturpersonlighet anlitar en byggfirma, dvs ”drängar” enligt samma logik, för sitt husbygge. Visst nä, det var ju ett riktigt jobb…städa kan vem som helst göra. Eller? En sann feminist ser till att hålla sina medsystrar på mattan så att dom inte inbillar sig att dom har betydelsefulla yrken och inte glömmer att toalettskurandet är en kvinnas viktigaste uppgift.

Foto: Wikipedia/public domain

”Varje skattesubventionerad hjälp i det privata innebär minskade resurser till något gemensamt. Så som en fräsch skoltoalett, en ren sjukhuskorridor, en skräpfri trottoar”, skriver Linderborg. Då undrar jag varför Linderborg hellre attackerar sin ”medsyster” än sin ”kamratbroder”. Enligt SCB var medelvärdet för personer med skattereduktion i riket år 2009: ROT 14 919 kr och RUT 4062 kr.

http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/jamstalldhet/article13817575.ab

Om Susanna Holmén Waris

Susanna Holmén Waris, född 1968 i Salo, Finland, civilingenjör från KTH och frilanskonstnär som arbetar inom järnvägen. Bloggen handlar om allt från konst, politik och vetenskap till mode, humor och personliga erfarenheter. Välkommen!
Det här inlägget postades i blodtryckshöjare, genusvetenskap, medier, Okategoriserade, politik och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på Den hopplösa pigdebatten fortsätter…Åsa Linderborg

 1. Micheles skriver:

  Nu är väl jag varken vän av rutavdrag eller pigavdrag eller avdrag hur som helst. Men där fick du in en bra poäng över hur märkligt kritiken kan fällas av debattörer. De ser en sak men glömmre en annan sak i sina kritiska såkallde interna debatter.

  • Susanna Varis skriver:

   Tackar. Men är det då bättre med bidrag i alla former? Staten tar dina pengar för att sedan dela ut till sådant som den tycker att du ska ha? Istället för att du kan behålla mer av din lön när du samtidigt bidrar till bnp med att du anlitar andra som får mer arbete?
   När du kallar det för pigavdrag hojtar du dessutom med i samma orkester som demagogiskt försöker få det att låta som någon sorts gammaldags utnyttjande av tjänstefolk.

 2. Pingback: Leppänen om pigdebatten | Susanna's Crowbar

 3. Pingback: Läser Lena Mellin min blogg? | Susanna's Crowbar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.