Hjärnan bakom allt

Kurerar mig hemma, äter värktabletter och blir lite seg i skrift och tanke. Jag har återhämtat mig bra, bortsett från lite oroande temperatur och några kvalfyllda illamående-attacker. Inatt sov jag 11 timmar, jag antar att kroppen behöver det. Jag är så glad att jag har hjälp med det jag behöver, att gå och handla och sådant.

Jag underhåller mig själv med bland annat diverse slagningar på nätet. Märkligt egentligen, hur snävt urval av allt som finns tillgängligt på internet det verkar komma upp vid sökning. Jag söker ofta på bilder och får upp många av samma, många väldigt lika i tilltal, mycket skabröst…det blir ett begränsat urval känns det som. Alla gånger fungerar inte heller ”fler bilder”-möjligheten. Är det bara jag, eller har Google snävat in sig?

Well well…snubblade över den här bilden:

Creation of Adam – Michelangelo / Wikipedia/ public domain (Ersätter originalbilden där en mänsklig hjärna i genomskärning och Gud från bilden ovan ställts bredvid varandra).

Bilden fanns på en blogg som innehas av någon som karakteriserar sig som en något galen forskare. Tesen här är att i Michelangelos takmålning i Sixtinska kapellet i Vatikanen, är Gud och hans bakgrund egentligen en bild av ett tvärsnitt av en mänsklig hjärna. Tja, det finns likheter. Om det vore sant så vore det ju onekligen en intressant, kamouflerad tanke Michelangelo velat framställa. Att Gud härstammar från hjärnan, eller är essensen i hjärnan och att skapelseberättelsen är skapad i densamma. Hade det varit Leonardo da Vinci som stått bakom verket skulle det verka mer sannolikt, då han producerade en hel del anatomiska studier, bl a den första bilden med ett barn i moderns mage. Men vem vet, det kanske ligger ett dolt budskap riktad till kyrkans män…

Studies of Embryos by Leonardo da Vinci (Pen over red chalk 1510-1513). Wikipedia/ public domain

Views of a Foetus in the Womb – Leonardo da Vinci. Wikipedia/ public domain

Leonardos anatomiska studier

Sixtinska kapellet – miketnorton – https://www.flickr.com/photos/49665685@N06/26505575967/ Wikipedia/ CC BY 2.0

Sixtinska kapellet

Om Susanna Holmén Waris

Susanna Holmén Waris, född 1968 i Salo, Finland, civilingenjör från KTH och frilanskonstnär som arbetar inom järnvägen. Bloggen handlar om allt från konst, politik och vetenskap till mode, humor och personliga erfarenheter. Välkommen!
Det här inlägget postades i Konst, Kuriosakabinettet, Okategoriserade, TV och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

1 svar på Hjärnan bakom allt

  1. Ulf Holmén skriver:

    Ja, kyrkans män och kvinnor lever ju som bekant i celibat. Att Michelangelos bilder saknar genitalier kan ju vara en hemlig hint till de sexuellt frustrerade inom kyrkan. Händerna på täcket och inget som påminner om syndfullheter här inte.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.