Nätfiske I

A kissing gourami (Helostoma temminckii) – https://commons.wikimedia.org/wiki/User:Green_Yoshi – Wikipedia/ https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0

Plastikopererade nunor går inte att undvika om man googlar runt ett tag. Om detta med osunda och fatala kroppsideal kunde spaltmetrar skrivas. I alla tider har mänskligheten haft sina olika ideal och sätt att göra sig vacker på. Ofta är det det svårligen uppnåeliga som lyfts upp till ideal. Vid materiellt och även i fråga om föda magrare tider har frodiga former varit status. I tider av kroppsarbete utomhus för lägre klasser blev blek hy ett tecken på högre position och möjlighet att tillbringa sin tid inomhus.

I vår tid, med materiellt och livsmedelsmässigt överflöd är följdaktligen magerhet status. Brunbrändhet berättar om välfylld plånbok och möjlighet till semesterresor. Men vad berättar anknäbben om? Vem är skyldig till det absurda modet? Jag vill minnas att första gången jag reagerade på en anknäbb var på Lisa Rinna i Melrose Place, kvinnans överläpp var kant i kant med näsan. Sedan började det sakta men säkert krypa in överallt, modeller i modemagazinen plutade mer och mer, Victoria Silvstedt tog tidigt till sprutan och i hennes kölvatten de sk glamourmodellerna, som tog fläskläppen till nya, oanade smaklöshetens höjder.

Lisa Rinna at the 81st Academy Awards – Chrisa Hickey. Wikipedia/ CC BY 3.0

Lisa Rinna

Victoria Silvstedt – Martinez Cannes – production mode par Gil Zetbase – Gil Zetbase. Wikipedia/ https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0

Victoria Silvstedt


I min research har jag även identifierat en annan figurant, Bratz-dockan. Bratz lanserades år 2001 och var till en början inte fullt lika läppig som nu, så egentligen har nog Bratz följt med i den allmänna plutifieringshysterin snarare än skapat den. Vad vi däremot har att se fram emot är en generation av 90-talister som vuxit upp med henne som ideal och kan se fram emot en explosion av välfyllda trutar framöver när donnorna växer upp. Bratz-dockan har dessutom det andra eftertraktansvärda attributet, en 15-årig pojkes kropp (modellvärldens inträdesbiljett). Barbie hade på sin tid en omöjlig kroppskonstitution även hon och hennes läppar har också blivit fylligare på 2000-talet, men Bratz-dockan personifierar allt som nu ses som vackert; size zero, pojkkropp, oproportioneligt stort huvud (resultatet av size-zero) och anknäbb. Förutom brösten. Bröstidealet tycks härstamma från porrfilmernas underbara värld.

Bratz

Barbies kroppskonstitution

Lolo Ferrari présente l’affiche de Mère Courage et ses enfants au camping cosmos. Tito Dupret – Wikipedia/ https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0

Bröstideal?

Här är några resultat av dagens nätfiske (skönhetsoperationer?):

Johanna Tukiainen, en finsk ”glamourmodell”, som fick den finske utrikesministern Ilkka Kanerva på fall. Kanerva hade skickat hundratals skabrösa sms till Tukiainen från sin tjänstemobil…

Om Susanna Holmén Waris

Susanna Holmén Waris, född 1968 i Salo, Finland, civilingenjör från KTH och frilanskonstnär som arbetar inom järnvägen. Bloggen handlar om allt från konst, politik och vetenskap till mode, humor och personliga erfarenheter. Välkommen!
Det här inlägget postades i Kuriosakabinettet, Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på Nätfiske I

 1. Ulf Holmén skriver:

  Jag blir mörkrädd! Finns det något lugnande medel i närheten? Personligen tror jag att dessa kvinnor möjligen aspirerar på att få spela huvudrollen i nästa Alien- eller Predator-film. En teori kanske är på sin plats. Hollywood ligger ju vid havet likaså Miami. Där rör sig många motorbåtar med vattenskidåkare. Kanske behöver dessa kvinnor ingen draglina, allt de behöver göra är att suga sig fast i aktern med sin anknäbb och sedan bär det av.

 2. Pingback: Nätfiske I | Susanna's Crowbar | Skönhetsoperationer

 3. Ulf Holmén skriver:

  Jag får strypångest av att bara se de där stora skinnsatelliterna som kretsar kring vissa kvinnors bröstkorg. Kanske är det så att deras egna drivkraft inte alls är skönhet, för det är som sagt inte snyggt, utan istället att bygga in flytbojar i brösten för att överleva sjö-incidenter. Tänk hur många kvinnor som hade överlevt Estonia om de haft silikon-implantat. Eftersom det är fler kvinnor som har dessa implantat är det därför fler av detta kön som överlever bättre än män i sådana situationer.

  • Susanna Varis skriver:

   Det blir mycket vattenrelaterat här. Surfning medelst läppsug, inbyggda flytbojor…man skulle ju även kunna tänka sig en skräckfilm på tema Women With the Killer Lips, kvinnor med jätteläppar som suger in sitt offer som därmed kvävs och blir till byte. Women With Killer Hooters, kvinnor som kväver offret mellan sina bröst…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.