Dagen efter Oslo

Norge har drabbats av fruktansvärda terrordåd. På eftermiddagen, klockan 15.26, briserade bomben vid regeringskvarteren i centrala Oslo, ett par timmar senare begicks en massaker på ett politiskt ungdomsläger på ön Utöya utanför Oslo.

I Norge är begripligt nog chocken stor och jag känner själv att det bränner bakom ögonlocken när jag ser och lyssnar på nyheterna idag.

Ideologier, vare sig de är politiska eller religiösa, kan vara livsfarliga. Kan det ens någonsin existera ett samhälle som kan värja sig mot att en ideologi kan hos en individ leda till ett blint hat som leder till den här typen av dåd? Jag tror inte att det går att vaccinera mänskligheten mot att någonting sådant här aldrig ska hända.

Enbart utbildning, öppenhet, dialog och frihet, inte minst tryckfrihet, kan leda mot ett samhälle av människor som är kapabla till självständigt tänkande och kritiskt granskande av ideologier och religioner. Men hos enskilda individer kan ändå personliga faktorer eller miljöpåverkan leda till tankar och även handlingar av detta slag. Andra dåd av det här slaget kanske inte grundar sig på en särskild ideologi eller religion, utan kan t ex motiveras av personliga upplevelser av nederlag eller felbehandling och där man i samhället eller dess institutioner identifierar orsaken.

Jag är inte på något vis en expert på den mänskliga psykologin och har heller inga bra förslag att komma med angående hur terrordåd av vilket slag som helst bäst undviks. Ett helt samhälle kan dock inte formas om till att passa det fåtal individer som befinner sig i riskzonen för instabilitet och som kan vara potentiella terrorister. Att uppmuntra och uppmana till terrordåd är redan, åtminstone i norden, kriminellt.

Please like & share:

Om Susanna Holmén Waris

Susanna Holmén Waris, född 1968 i Salo, Finland, civilingenjör från KTH och frilanskonstnär som arbetar inom järnvägen. Bloggen handlar om allt från konst, politik och vetenskap till mode, humor och personliga erfarenheter. Välkommen!
Det här inlägget postades i medier, Okategoriserade, politik och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.