Kampen mot verkligheten

Titania, Interrupted, Google deep dream variation – Susanna Holmén Waris (bilden skapad senare än detta inlägg skrevs).

Vardagsverklighet?

…fortgår i genusteoriernas bastioner. Som naturvetare blir jag självklart både häpen, förbannad och förskräckt över t ex allt det gastkramande materialet på Tanja Bergkvists blogg, som jag tidigare länkat till. Jag känner att jag måste ändå vidarebefordra ett av de mest hårresande exemplen. Citaten är hämtade ur ”Genus och text” (som behandlar läromaterial i ämnet fysik) av Moira von Wright, professor i pedagogik och då prorektor vid Örebro Universitet, nu rektor på Södertörns Högskola.

”En genusmedveten och genuskänslig fysik förutsätter en relationell infallsvinkel på fysiken samt att en hel del av det traditionella vetenskapliga kunskapsinnehållet i fysiken plockas bort.” (s 65)

* ”Påbjudandet av snäv kunskap med en given mening är inte förenlig med skolans jämställdhetssträvanden.” (s 64)

”Faktabaserad, objektiv kunskap utgör vad man i ett feministiskt perspektiv brukar kategorisera som ”manlig” kunskap. Kravet på objektivitet anses ofta utgöra själva grundkriteriet för vetenskaplighet.” (s 59)

”En jämställd skola arbetar utifrån en respekt för elevens egen livsvärld och världsbild, och en demokratisk undervisning kan då inte handla om att ersätta elevens ”vardagsförståelse” med en ”vetenskaplig” sådan. Enligt Sundgren (1996 s.31) måste det uppstå en dialog för att inte skolan skall utöva symboliskt våld på eleverna genom att påtvinga en given mening.”(s 7)

* ”Sylvia Benckert (1997) menar att fysiken som universitetsämne eftersträvar en opersonlig renhet, och en strävan att framstå som höjd över och fri från mänskliga önskningar, och att just denna skenbara opersonlighet och könlöshet är knuten till föreställningar om maskulinitet, vilket bidrar till att göra fysiken ointressant för flickorna.” (s 16)

”Man kan, med Sundgren (1996, s. 86ff), ifrågasätta denna tradition som insisterar på förmedlandet av vetenskapliga begrepp och deras tolkningsföreträde, samtidigt som den invaderar vardagsförståelsen genom att också lägga beslag på vardagliga begrepp och ge dem tolkningsföreträde, som t.ex. kraft.” (s 24)

”Föreställningen om det vetenskapliga tänkandets självklara överhöghet rimmar illa med jämställdhets- och demokratiidealen… Om man inte uppmärksammar detta riskerar man att göra missvisande bedömningar. Tex genom att oreflekterat utgå från att ett vetenskapligt tänkande är mer rationellt och därför borde ersätta ett vardagstänkande.” (s 24)

”Det är sannolikt att en jämställd läroplan skulle uppfattas som en utmaning eller en provokation för många lärare och för många i det naturvetenskapliga samfundet som gärna vill se sin egen kunskap behandlad i skolan.” (sid 65)

Hela texten finns här:

http://www.skolverket.se/2.3894/publicerat/2.5006?_xurl_=http%3A%2F%2Fwww4.skolverket.se%3A8080%2Fwtpub%2Fws%2Fskolbok%2Fwpubext%2Ftrycksak%2FRecord%3Fk%3D590

Jag säger som Bergkvist, kunskapsnation var ordet.

I have no idea – Eldelmasalla / Wikipedia / CC BY-SA 4.0
Aurafotografi – Aysel pekersoy / Wikipedia / CC BY-SA 4.0

Aurafotografering är verklighetserfarenhet för många…

Aion och Gaia med fyra barn, som förkroppsligar de fyra årstiderna. Mosaik från en romersk villa i Sentinum, 200250 e. Kr., Münchens glyptotek (Inv. W504) / Wikipedia/public domain

Jordgudinnan Gaia, populär figur bland guruer som talar om feminina krafter och inneboende gudinnor.

Clive Harris is a Polish man who did ”bioenergy” faith healing. (Not to be confused with the soap opera character played by a British actor.) – Radosław Drożdżewski (Zwiadowca21) / Wikipedia / CC BY-SA 4.0

Healing. Annan sorts vardagserfarenheter av krafter (!)…

Levitation (Hate Potion No 666 series), Susanna Varis. Bild från senare tidpunkt än när inlägget skrevs.

Snart verklighet i en feminstiskt anpassad fysikalisk värld?

 

Bocca della Verità (”Sanningens mun”), som enligt medeltida sägner biter av handen på den som ljuger. wyzikFlickr / Wikipedia / https://creativecommons.org/licenses/by/2.0

Om Susanna Holmén Waris

Susanna Holmén Waris, född 1968 i Salo, Finland, civilingenjör från KTH och frilanskonstnär som arbetar inom järnvägen. Bloggen handlar om allt från konst, politik och vetenskap till mode, humor och personliga erfarenheter. Välkommen!
Det här inlägget postades i blodtryckshöjare, genusvetenskap, Okategoriserade, vetenskap och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 svar på Kampen mot verkligheten

 1. Ulf Holmén skriver:

  När man läser de sk feministernas agenda blir man så pass vettskrämd att i varje fall jag undrar var dessa mörkerkvinnor och ibland män kommer ifrån. Betänker man att det är vi skattebetalare som står för finansieringen av dessa galenskaper blir man än mer rädd. Jag säger det igen – vägra betala skatt, den svenska staten har delvis och i sina delar spårat ur.

  • Susanna Varis skriver:

   Jag trodde inte att det fanns fler saker att oroa sig för i fråga om den svenska skolan, jag trodde att det i stort sett på alla områden redan var så uselt det kunde bli. Jag hade fel. Tydligen är man inte ens främmande för att öppna för rena ovetenskapligheterna och irrlärorna, bara de bär den politiskt korrekta genusvetenskapens (!) stämpel.

 2. Tommy L skriver:

  Skrämmande!

  Och nu skall Sverige satsa miljarder på att lyfta ungdomarnas bristande matematikkunskaper – jag hoppas att det inte sker genom att införa en ”genusmedveten” och ”genuskänslig” matematik…

 3. Pingback: Expertis…på vad? | Susanna's Crowbar

 4. Pingback: Varför fråga när man redan vet svaret? | Susanna's Crowbar

 5. Pingback: Nordiskt Forum 2014 – slutrapporten | Susanna's Crowbar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.