Måsjävlar

Silly Things I mixed media 2011

Jag tycks inte vara ensam om mina vedermödor med måsar. Carin Ståhlberg skriver på Namn och Nytt i dagens DN:

”En dag förra sommaren på väg till jobbet i en annan del av staden dök en fiskmås ner på mitt huvud. Touchade håret. Dess unge irrade omkring på gatan 30-40 meter bort. Trafiken var livlig, människoströmmen likaså – och så tog han sikte på mig! Jag, en fredlig djurvänlig typ. Till dess vänligt inställd till fiskmåsar. Inte nu. Absolut inte nu.”

För några veckor sedan, i juni vill jag minnas, skrev även hennes kollega Bergius om liknande scenarier på Hantverkargatan. Han undrade över det kloka i att anlägga bo mitt på ett högtrafikerat stråk i Stockholm. IQ fiskmås är ett i högsta grad relevant begrepp. IQ fiskpinne är närmast en förolämpning mot fiskpinnar.

Utställningen ”Anti-mås” eller ”Fuck the Seagulls” rycker allt närmare, nu när det verkligen verkar vara ett aktuellt tema och något som berör många…

Mitt tidigare inlägg på tema mås:

http://www.susannavaris.com/blogg/2011/05/venus-versus-mas/

Om Susanna Holmén Waris

Susanna Holmén Waris, född 1968 i Salo, Finland, civilingenjör från KTH och frilanskonstnär som arbetar inom järnvägen. Bloggen handlar om allt från konst, politik och vetenskap till mode, humor och personliga erfarenheter. Välkommen!
Det här inlägget postades i Egna verk, Konst, medier och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på Måsjävlar

  1. Ulf Holmén skriver:

    Redan på sextiotalet hade Skansen en korvkiosk uppe på Soliden som inte bara pryddes av folklorististiska inslag, utan också en skylt med texten: ”Se upp för måsen”. Om man inte gjorde det gick det som för min syster som fick veta betydelsen av skylten. Hon hade glad och lycklig fått komma över den begärliga korven bara för att få korven nappad av en stukabombare till mås som för en gångs skull inte uträttade behov på förbipasserande utan istället norpade korv. Man var alltså med andra ord tvungen att löpa gatlopp med sin surt förvärvade korv under beskydd av den framåtlutade kroppen. Fuck the seagulls är ordet för dagen. När dessa luftens bestar dessutom besudlar både fönsterrutor och statyer med sina korvefterlämningar kan man hålla sig för skratt.

    • Susanna Varis skriver:

      Moderskan förtäljer en historia från 80-talets Helsingfors, där hon och styvfadern samt ett par svenska bekanta i lugnan ro försökte sitta ner en stund för att avnjuta sina nyinköpta munkar. Vad händer? En finsk mås-kamikaze dyker ner i maximal aerodynamisk spolform, gör en blixtsnabb loop framför bekanting-damens förvånade ansikte och försvinner med hennes munk, samt lämnar henne med en öppen mun, beredd för inmundigande av munk och ett par av förvåning uppspärrade ögon.
      Mina fönster är, helst de nyligen putsade, brukar märkas med inte bara kluttar, utan rejäla rännguane-blaffor…

      • Ulf Holmén skriver:

        Den samlade mänskligheten har med andra ord en mås oplockad (he he) med dessa luftens missdådare. Samla alla under en paroll, ett slagord och en enande flagga: Måsdjävlarna ska dö!
        Kravlistan måste innefatta ett omedelbart stopp för besudlande av både statyer, fönster och annat, ett omedelbart stopp för korv- och munkstölder samt ett omedelbart slut på skränandet inom tätbebyggt område före 12 på dagen och efter 21 på kvällen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.