Tiden stannar

Dagen blir till kväll. Man vilar, tar lite thé och macka, läser tidningar, lyssnar till de hastiga, piskande regnskurarna, njuter av vilan. Plötsligt läser man något obegripligt på Facebook. En arbetskamrat som igår, efter många vedermödor, blev far för första gången , skriver att barnet har gått bort.

Vadå gått bort? En nyfödd kan inte dö. En nyfödd får inte dö.

Tiden stannar och allt blir en klump i halsen. Att det inte finns någon rättvisa i världen visste jag redan, men livets och dödens villkor kan ändå kännas så fullkomligt brutala och hänsynslösa. Naturen är grym. Den har ingen avsikt, ingen vilja. Det finns ett program som livet följer, men naturen hyser inget medlidande och styrs ibland av slumpen.

Jag känner en sorg, för min kamrat, men också en gammal sorg som triggas igång. Sorgen efter missfallen. Jag kunde svårligen bli gravid och när jag ändå blev det, verkade det omöjligt att få det att fortgå. Jag gav upp efter några år och vi hade slitits isär långt innan. Om vi nu någonsin var nära. Sedan dess är jag än mer ointresserad av barn än jag var före graviditeterna och nu ligger jag ju här och läker såret efter livmodern.

Jag hoppas att min arbetskamrat och hans familj återhämtar sig och att de snart ska orka hoppas igen. De är unga, de har tid på sig än och jag hoppas innerligt att allting ordnar sig med tiden. Förlusten och sorgen kommer alltid att finnas där, men det kan kanske finnas plats för en annan glädje och ett annat hopp igen…

Please like & share:

Om Susanna Holmén Waris

Susanna Holmén Waris, född 1968 i Salo, Finland, civilingenjör från KTH och frilanskonstnär som arbetar inom järnvägen. Bloggen handlar om allt från konst, politik och vetenskap till mode, humor och personliga erfarenheter. Välkommen!
Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

1 svar på Tiden stannar

  1. Ulf Holmén skriver:

    Ett fint inlägg, tack!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.