Dagens blodtryckshöjare

Ett väldigt kort inlägg nu, mera om detta sedan.

Turteatern har nu fått emotta hot (tom dödshot) mot skådespelare som deltar i uppsättningen Scummanifest. Det är förkastligt.

Än mer förkastligt är att man i feministiska kretsar fortfarande upphöjer en i grunden feministnazistisk text, skriven av en djupt störd person, till någon form av befrielseskrift som ”kritiserar män på samma sätt som kvinnor alltid har blivit kritiserade”, som Sara Granath skriver i SvD. I teatersalongen upprättar man tydligen även ett småskaligt experiment på tema  ”en grupp ges privilegier på en annans bekostnad”. Kvinnor får guldkuddar och vindruvor, män sitter på hårda pinnstolar. Det som brukar hända vid sådana experiment händer även i recensentens huvud, hon börjar genast tycka att den positiva särbehandlingen är trevlig.

Dessutom ska nu gymnasieungdom se pjäsen och bli upplagd för diskussioner. Varför inte sätta upp Mein Kampf också för ungdomarna? Kanske även lite anti-islamism i någon form?

Hat som hat och feministisk nazism är inte på något sätt moraliskt överlägset.

Sara Granath i Svd: http://www.svd.se/kultur/scen/vassa-pilar-kastas-med-full-kraft_6618748.svd

Andra artiklar:

http://www.svd.se/kultur/vag-av-nathat-mot-turteatern_6637188.svd

http://www.expressen.se/kultur/1.2623751/scummanifestet-turteatern

http://www.aftonbladet.se/kultur/article13914409.ab

Om Susanna Holmén Waris

Susanna Holmén Waris, född 1968 i Salo, Finland, civilingenjör från KTH och frilanskonstnär som arbetar inom järnvägen. Bloggen handlar om allt från konst, politik och vetenskap till mode, humor och personliga erfarenheter. Välkommen!
Det här inlägget postades i blodtryckshöjare, feminism, genusvetenskap, historia, medier, Okategoriserade, politik och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

7 svar på Dagens blodtryckshöjare

 1. Pingback: SCUM-manifestet sätts upp på Turteatern i Kärrtorp – skådespelare mordhotas « Pinglans Tankar – den ej politiskt korrekta bloggen

 2. Ulf Holmén skriver:

  Säger inte dessa kommentarer en hel del om de så kallade intellektuella makteliten på tidningarna som skriver sån skit om det som är skit? Att så mycket rappakalja kan få skrivas om något så stötande och människofientligt som de tokfursteidéer som Valerie Solanas ger uttryck för, är mer än provocerande inte bara för män utan också för alla tänkande människor som tror på allas lika värde. Må den skam som drabbar de som nu är så översvällande okritiska också falla på dem som har mage att sympatisera med de idiotier som nu turteatern ger utrymme till.

 3. Magoo skriver:

  Ännu intressantare än att bara sätta upp Mein Kampf neutralt, hade varit att låta neonazister sätta upp Mein Kampf för gymnasieungdomar. Jag menar, SCUM kan ju tydligen sättas upp av radikalfeminister…

  SCUM i sig är inte mycket värre än säg American Psycho, men hade Thomas Quick satt upp American Psycho så hade nog också folk reagerat.

  • Susanna Varis skriver:

   Man kan också roa sig med att byta ut ordet man mot säg, det uppenbara: jude, eller muslim i SCUM och se hur texten då upplevs. Satir? Jag begriper inte vad man vill uppnå i Sverige, år 2011, med att sätta upp det här teaterstycket. Tydligen finns det mot kvinnor nedvärderande citat från stora män ur världshistorian i häftet till teaterstycket, men vad har de för relevans för oss i Sverige, nu? Borde inte feministerna och alla vi andra vara glada åt de stora framstegen som har gjorts? Istället tar man citaten och vill med det sättet (det sk historiska förtrycket av kvinnor) motivera sin egna rätt att spy ut hat mot det motsatta könet.

 4. Pingback: Sista scummet | Susanna's Crowbar

 5. Pingback: Andrea Edwards i Uppdrag granskning om näthat | Susanna's Crowbar

 6. Pingback: Isabella Löwengrip vägrar fortsatt att inrätta sig i ledet | Susanna's Crowbar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.