A Non Smoking Generation på Clarion Hotel 2012

Så var det dags för årets bloggsession med A Non Smoking Generation på Clarion Hotel, Ringvägen i Stockholm. Det visade sig bli ett mycket roligt och intressant evenemang. Jag var ute i god tid och trodde till en början att jag hade tagit fel på datum, tid eller plats, eftersom nästan inga människor syntes till…men det löste sig. Rätt plats, rätt tid och till slut kom det riktigt många till det här mötet. Så pass många, att man var tvungen att hämta extrastolar…vilket ju är bra. Rökning är fortsatt ett stort problem och växande framför allt i gruppen unga tonårstjejer. Intressant nog visade sig rökningen vara mest utbredd i de mera välbeställda delarna av Stockholm (hos gymnasister)…

 Clarions mumsiga kakbuffe…

 Folk börjar samlas…

 Även personal från den numera rikskända dagiset Egalia fanns med bland gästerna…

 Jag fick en mycket trevlig och intressant pratstund med bloggaren Simon Leisjö…

 …och även Camilla Näslund, som berättade om initiativet Bra Annorlunda, där man uppmärksammar annorlunda människor som på något sätt bidrar med positiva saker för sina medmänniskor (till exempel).

 Med Simon Leisjö. Foto: Femi Frykberg/Skugge & Co

Alla dessa roliga ämnen finns i cigarretter. Varje år börjar 16 000 ungdomar röka, eller 45 per dag.

 A Non Smoking Generation berättar…om tobaksbolagens raffinerade metoder att nå ut till ungdomar genom exempelvis kändisar, gratisprover, sublim reklam i filmer etc etc 

Jag skrev om Robert Pattisons, som är en stor idol för unga tjejer, medverkan i reklam för ett tobaksbolag på facebook förra året. Även Sarah Jessica Parkers rollfigur Carrie Bradshaw i Sex and the City röker (hon slutade dock i serien), men det senaste exemplen kan bestå av t ex Lady Gaga, som i sin utklädnad till kille kompletterade med en cigarrett i mungipan. Kate Moss rökte på en modevisning i mars förra året, bild och text från superstarmagazine.com:

 ”Controversial Kate Moss celebrated her freedom by smoking on the ‘No Smoking Day’ at Paris Fashion Week during the Louis Vuitton Fashion Show. Kate Moss returned to the runway after a three year break and oozed nothing but a sex-appeal!”

Ja, vad säger man? Mot sådana här krafter känns antirökningskampanjerna rätt hopplösa…Kate Moss är redan skyldig till Hunters-stövelepidemin och nu detta. Nej, förlåt!  Rökning är ett mycket allvarligt ämne och jag ska inte skämta bort det (kunde bara inte låta bli). Kära unga tjejer (och killar), bara ni slutar eller inte ens börjar röka så lovar jag att aldrig mera gnälla på Hunters-stövlarna.

 Min tofs längst till höger… :) Foto: Femi Frykberg/Skugge & Co

 En liten attitydundersökning…

Frågeställningen var: Skulle du göra reklam för cigarretter på din blogg?

a) Ja  b) Nej  c) Det beror på betalningen  d) Eget alternativ

I vår lilla hörna med alternativet d) fanns jag, Simon, Paulina Starborn och en musikbloggare. Jag menade att jag skulle, om betalningen var mycket furstlig, ta pengarna och göra reklamen. Min blogg är ganska liten i sammanhanget och med tobaksbolagspengarna skulle jag marknadsföra den till att bli större. Sedan skulle jag avslöja tobaksbolaget för de råttor de är och hur de har utnyttjat mig till sin propaganda. Förmodligen skulle jag då bli stämd…men kanske inte ändå. Det skulle leda till ännu mera badwill för firman…

Som sagt, det blev en hel del intressanta diskussioner kring detta tema.

Visste du att 80 000 barn beräknas arbeta på tobaksplantager i bara Malawi? Mera info hos:

http://www.nonsmoking.se/

Det sägs att ungdomarna är trötta på skräckpropaganda, men eftersom det troligen just därför inte har använts på ett tag så kör jag en liten teaser för rökning:

 Lungcancer

 Lungcancer och frisk lunga

 Cancer i munnen

 Tumör

 Rökning kan leda till en framtid som denna…

 Apropå mode, Dior föregår med gott exempel…

Jag rökte som en borstbindare i ungefär tio år. Rökningen lugnade nerverna, tänkte jag. Det är precis tvärtom. Titta bara på en rökare utan cigarretter. Rökningen hjälpte till att hålla vikten. Det kanske det gjorde. Men efter att ha blivit nästan sams med min kropp och själ så vill jag numera ge min kropp nyttigheter, träna den lagom och skämma bort själen med godsaker ibland. Jag bryr mig inte ett skvatt om några hysteriska smalhetsideal längre, huvudsaken är att jag mår bra och har energi för att fungera och skapa. Dessutom blev jag gruvligt trött på slaveriet under cigarretterna, att alltid behöva jaga efter dem och se till att de fanns i närheten. Att dessutom lägga tiotusentals kronor per år på att fördärva sin hälsa och må dåligt…det kändes till slut som exakt en så korkad idé som det är.

 Paulina Starborn gillar rosa och vill stärka unga tjejers självförtroende.Vi talade om färgen rosa och den starka laddning den har. Historiskt har rosa varit en färg för maktpersoner, men har i vår tid en kraftig laddning. Den laddningen kan ha olika innebörd för olika individer, men är oftast väldigt stark.  Foto: Susanna Varis

 Och så ett tack till våra sponsorer!

Länkar:

http://www.finest.se/SimonLeisj%C3%B6

http://www.finest.se/userBlog/?uid=38622&catid=1506

http://paulinastarborn.se/blogg/

Mera bilder från Clarion Hotel hos Skugge & Co:

http://www.skuggeco.se/bloggsession-med-a-non-smoking-generation/

Om Susanna Holmén Waris

Susanna Holmén Waris, född 1968 i Salo, Finland, civilingenjör från KTH och frilanskonstnär som arbetar inom järnvägen. Bloggen handlar om allt från konst, politik och vetenskap till mode, humor och personliga erfarenheter. Välkommen!
Det här inlägget postades i events, Okategoriserade, politik, vetenskap och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på A Non Smoking Generation på Clarion Hotel 2012

  1. Ulf Holmén skriver:

    Betala rätt dyra pengar för att elda upp dem och suga i sig ämnen som är så giftiga att man kan jämföra det med att suga i sig ämnen från en kemi-fabrik, och till sist få cancer som tack för att man gör allt detta? Nej, ska man bete sig på det sättet kan man lika gärna lämna in hjärnan för tusen-tankarservice med en gång. Nog för att jag betvivlar att det hjälper, för själva tanken på att bära sig åt så är så motbjudande att man inte kan finna ett enda argument till att någon beter sig som en idiot. Att det senare kommer att kosta betydande resurser från sjukvården är så dubell-jävligt att man måste ta sig för pannan, det är pengar man kunde använt på ett betydligt vettigare sätt.

  2. Pingback: Lågutbildade kvinnor dör mest | Susanna's Crowbar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.