Äntligen!

 No more Ms Nightingale

Det verkar som att sjuksköterskornas traditionella självuppoffringsvilja är på upphällningen och inte en dag för tidigt! Alldeles för länge har landstingen kunnat lita på att  personal i vårdyrken osjälviskt uppoffrar sig för patienters och det allmännas väl och ve och därmed kunnat fortsätta att betala undermåliga löner.

 Ulrika Blumfeld har varit drivande i kampanjen för 24 000 kronor i ingångslön för sjuksköterskor. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix

Ett annat problem är ju givetvis att i ett civiliserat samhälle anses vård vara en mänsklig rättighet och ingenting som ska ha med betalningsförmågan att göra, vilket gör att finansieringen huvudsakligen sker med skattemedel och att friska, privata pengar inte kommer in för att förbättra t ex lönevillkoren. Detta är svår nöt att knäcka. Ska man acceptera att man t ex genom privat finansiering ska kunna köpa sig förbi vårdköer eller ska man t ex acceptera helt och hållet privatfinansierade sjukhus? Jag vet inte om det i Sverige skulle kunna finnas tillräcklig efterfrågan för det sistnämnda och om det skulle finnas, skulle det med största sannolikhet inte falla väl ut i allmänhetens ögon. Likabehandling är en stark tanke i det svenska samhället.

(En tangerande diskussion är den om ingångslöner rent allmänt och med tanke på de positiva effekterna av lägre sådana kunde man kanske gå med på en lägre ingångslön, men kräva en betydligt bättre löneutveckling sedan.)

Ändå är det på det stora hela det som skulle kunna häva den usla löneutvecklingen; verklig konkurrens. En annan möjlighet för en sjuksköterska är ju förstås att t ex åka till Norge, där lönenivån är betydligt högre.

Jag hoppas att landstingen nu inser att det inte går att exploatera de vårdanställdas offervilja längre.

http://www.dn.se/ekonomi/blivande-sjukskoterskor-kraver-3000-mer-i-lon

http://www.dn.se/ekonomi/loneuppror-i-varden-gav-effekt

Rekryteringsbolag tycks det däremot finnas pengar till:

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/rekryterar-sjuksyrror-for-miljoner_7082083.svd

http://www.svd.se/naringsliv/loneprotest-hotar-patientsakerhet_6936771.svd

Om Susanna Holmén Waris

Susanna Holmén Waris, född 1968 i Salo, Finland, civilingenjör från KTH och frilanskonstnär som arbetar inom järnvägen. Bloggen handlar om allt från konst, politik och vetenskap till mode, humor och personliga erfarenheter. Välkommen!
Det här inlägget postades i feminism, genusvetenskap, historia, jämställdhet, medier, Okategoriserade, politik och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.