Åsa Linderborg & Co Hjärntvätt AB del IV

 Göran Greider

Göran Greider fortsätter innötandet av budskapet Breivik = högern i en artikel i DN:

http://www.dn.se/kultur-noje/debatt-essa/goran-greider-aven-konservatismen-lacker

”Det märkliga i sammanhanget är de konservativas för­nekande av politiken i Breiviks handlande.”

Jag kan inte tala för människor som vill klassificera sig som konservativa och ingenting annat, själv identifierar jag mig inte som särskilt konservativ, men vet att jag ibland tänker och känner konservativt. Borde förresten inte en del vänster, som vurmar för fornstora dagar numera kallas för konservativa?

Men åter till frågan; vem har förnekat politiken i Breiviks handlande? Han har byggt upp en bisarr världsbild med bland annat konspirationsteorier, tempelriddarromantik och fascistiska idéer. Denna världsbild är uppenbart störd och han verkar ha en grav empatistörning. Vad är poängen med detta ältande om Breivik och hans ideologiska byggnadsverk? Ska alla som dristar sig till att ha en åsikt till höger om Linderborg, Greider & Co offentligt be om ursäkt för sin existens? Ska vi kanske förbjudas att hysa dessa åsikter (en individ i obalans kan ju börja begå terrordåd annars…)?

I så fall bör vi förbjuda även alla dessa ideologier och deras härledningar, men inte bara det, vi bör förbjuda alla religioner och även ideologier till vänster om de nämnda. Dvs alla ideologier. Eller ska alla som någonsin har haft en åsikt be om ursäkt för sin existens? Bortsett från Linderborg och Greider då, gissar jag.

”Massmördaren Anders Behring Breivik kallar sig kulturkonservativ men varken liberaler eller ännu mindre konservativa vet uppenbarligen hur de ska hantera detta faktum.”

Varför borde liberaler eller konservativa ens hantera detta? Även psykiskt störda individer kan ha politiska uppfattningar. Vad menas?

”De senaste veckorna har skribenter på högerkanten reagerat med att slå bakut och blankt förneka att det finns politik i Breiviks handlande eller så har de i rätt gälla tonarter hävdat att vänstern nu skuldbelägger hederliga konservativa genom att ta Breiviks kulturkonservatism på allvar.”

Snälla Greider; det är exakt en smutskastningskampanj som är syftet, eftersom man väljer att behandla Breivik främst som någon form av en bra representant för kulturkonservatismen (eller för övrigt vem som helst med åsikter till höger om Greider och Linderborg) och inte som en sjuk människa.

”Konservatism är naturligtvis en hedervärd ideologi som är fullt förenlig med demokrati, men liksom alla ideologier läcker den och sipprar in i extremismen.”

Sedan blir texten något obegriplig och handlar om ideologier som läcker. Om tanken är att illustrera att alla ideologier kan föda extremism, ja då är jag med. ALLA ideologier, Greider, kom ihåg det nu. Så fortfarande, vad är poängen med detta evinnerliga tjat om högern och Breivik? Mitt svar är fortfarande: att smutskasta sina ideologiska motståndare på ett vulgärt sätt.

”I allt väsentligt står Breivik på sådan konservativ mark. Avlagringarna heter antikommunism (han är speciellt förtjust i Joseph McCarthy), nationell tillhörighet och etnisk homogenitet. Att han uppvisar den där egendomliga pendlingen mellan modernism och antimodernism är inget nytt i den militanta konservatismens historia; Goebbels och Hitler var experter på att erbjuda medeltida samhällsteater och absolut teknologisk modernism. De unga preussiska anarkister, även kallade radikalkonservativa, som i tjugotalets skakiga Weimar influerade den begynnande nazismen var tempelriddare i en modern värld. Hos Ernst Jünger möts kyla och myt i en prosa som, när jag läser den i ”Marmortrapporna”, ekar av Breiviks värld: Denna fantastiska prosa är monologisk, mytisk, heroisk, renad från allt kvinnligt.”

Göran Greider plockar också ur minnenas arkiv för att ytterligare stödja sin pamflett och med handplockade exempel kan nästan vad som helst bevisas.

”Att många haft svårt att erkänna konservatismen i Breiviks världsbild har flera förklaringar. En är den allmänna avideologiseringen, ty överallt har de klassiska ideologierna tvingats ner under politikens pragmatiska yta. Kvar är bara individer, och när det gäller högerterrorism, psyken.”

Högerterrorism är på något sätt unikt enligt Greider, något som hänför sig till psyken. Intressant glidning och intressant ordval. Greider vill få fram att andra ideologier syftar till individer, alltså självständiga och unika varelser, medans höger (-ideologierna?) syftar till psyken. Psyke är ett ord som används oftast om det psykiska varandet i människan och är starkt förknippat med känslolivet. Ordet uppfattas ofta också ha en klang av fragilitet eller problem på just detta område. Psykologiska mottagningar kallas i folkmun för psyken. Detta ska då särskilt förknippas med högerterrorism. Greider använder givetvis ordet för att just kopplingen till Breivik ska bli ännu tydligare.

”Pol Pot läste Marx. Andreas Baader och Ulrike Meinhof var i någon mening nymarxister. På vänsterkanten har detta faktum bearbetats i trettio års tid och det har gett resultat: i dag finns där en vaksamhet inför en ideologis tänkbara totalitära konsekvenser.”

Verkligen? Totalitära konsekvenser? På vad sätt, att den omhuldade ideologin omsätts i praktik, som i forna Sovjet-Unionen, Kina, Cuba eller Nord-Korea? Eller menas oönskade konsekvenser rent allmänt? Organisationen Allt åt alla och ”Odla ditt klasshat”? Vänsterpartister som lär barn att slå på piñjatas med högerpolitiker på med baseballträn?

Följetongen lär väl fortsätta…

Förresten, vilken tur att man under 30 år tagit lärdom av t ex Baader-Meinhof-ligans härjningar inom vänstern och inte glorifierar våld:

 Syndikalistiska Ungdomsförbundet befinner sig långt ut på vänsterkanten, jag är medveten om detta, men grunddebatten innefattar kopplingen Breivik-högern och man förväntar sig förklaringar, erkännanden och ursäkter från allehanda samhällsdebattörer till höger om yttervänstern. Lågvattenmärket har redan nåtts för länge sedan.

  Ung Vänster

Syndikalisterna finns, trots att de är en extrem organistation, representerade på bland annat min och många andras arbetsplatser med sin fackliga verksamhet. 

– : – : – : –

Roland Poirier Martinsson om 1:a maj och Vänsterpartiets förhållande till kommunismen:

http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/vad-gor-sjostedt-med-kommunismen_7177395.svd

Om Susanna Holmén Waris

Susanna Holmén Waris, född 1968 i Salo, Finland, civilingenjör från KTH och frilanskonstnär som arbetar inom järnvägen. Bloggen handlar om allt från konst, politik och vetenskap till mode, humor och personliga erfarenheter. Välkommen!
Det här inlägget postades i historia, kultur, medier, Okategoriserade, politik och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 svar på Åsa Linderborg & Co Hjärntvätt AB del IV

 1. Ulf Holmén skriver:

  Vad man själv har för brister blir till andras tillkortakommanden. Så skulle man kunna sammanfatta vad svensk vänster handlar om. När man skriker ut sitt budskap om att högeridéer är detsamma som en sympati för Breivik, är det i själva verket den egna sympatin för vänsterradikalism och våldsförhärligande som också finns på vänsterkanten och kanske mer markant där som man skriker över. Bader-Mainhof, Lenin, Stalin, Mao, Pol Pot, Tito och Castro är bara några av de namn som har paraderat genom den kommunistiska historien och som alla i en eller annan form har använt sig av, eller glorifierat användandet av våld som en metod att ta över makten och sedan förtrycka de som har varit oliktänkande. Socialism och kommunism har skördat fler dödsoffer än någon annan ideologi, ja till och med fler än vad alla andra ideologier har lyckats med att ha ihjäl tillsammans. Räknar man ihop vad fascism och nazism har kostat i människoliv landar man på en förskräckande nivå, men den kommer inte i närheten av vad kommunister har lyckats med. Att man dessutom inte har lärt sig av sin egen historia och fortsätter att använda sig av samma retorik, det är både skrämmande och korkat på en och samma gång. I mitten av hela den soppa som utgör svensk vänster står så socialdemokratin med sin mer ”mänskliga” och mer ”demokratiska” syn på socialism och en av dess företrädare är Göran Greider. Men inte heller dom eller han är utan skuld. Visserligen propagerar de inte för att döda meningsmotståndare och det får man ju vara tacksam för, men de är däremot experter på att förvränga verkligheten och sanningen till ren oigenkännlighet. Greiders småmysiga inlägg med ofarliga formuleringar och djupsinniga tankegångar är just ett sådant, ett falsarium designat för att tjäna den propagandamaskin som just nu maler på och som försöker etablera just den påstådda kopplingen mellan högerideologi och Breivik. Göran Greider gör sig därmed till talesperson för dels dumheten i resonemanget och dels till den lögnmaskin som svensk vänster alltid har haft upp i rockärmen. Hans mission är att fördumma debatten och förenkla förklaringarna på ett sätt som till och med den mest stupide, och de är ganska många inom svensk vänster, kan förstå och attraheras av. Den stinkande pöbel som till exempel syndikalisterna utgör, följer likt en svans efter katten är sååååå villiga att köpa denna simpla förklaring som sanningen och därmed blir alla nöjda och belåtna. Utom de som inte håller med förstås, men de är ju Breivik allihop så vad gör väl det tycks han resonera. Synd bara att det kränker så många av oss, men respekt för andra har aldrig varit svensk vänsters meningen eller mål så vad förväntar man sig. Skam över Göran Greider och skam över en rörelse som för länge sedan har mist sin legitimitet, det är allt jag har att säga.

 2. Jero w skriver:

  Tack för den fina reklamen med Suf banderoller. du kan gärna få lägga in en länk till våran hemsida med :) Klasskamphälsningar

 3. Flisa skriver:

  Grymma banderoller!
  För övrigt så har kapitalismen som ideologi tveklöst skördat betydligt fler offer än socialismen, även om man räknar in falska socialister såsom Mao, Stalin, Pol Pot mfl.

  • Susanna Varis skriver:

   Kapitalismen är en förutsättning för att vi ens är så många som vi är på jorden. Den har gett oss möjlighet till fria och demokratiska samhällen, den har skapat ett oöverträffat välstånd hos en stor del av världens befolkning. Visst, det kapitalistiska systemet är långt ifrån perfekt, inte heller de demokratier vi har. Socialismens stora paradgren är att fördela de resurser som olika privata och kapitalistiska initiativ skapar. Annars kan man ju prova att flytta ut till någon trevlig planekonomi som t ex Nord-Korea.

 4. Pingback: Intet nytt från Linderborg-fronten | Susanna's Crowbar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.