Ziggy Stardust 40 år

Tiden går och ingen av oss blir knappast yngre. David Bowies rollfigur/alter ego Ziggy Stardust fyller 40 år i nästa vecka. David Bowies betydelse för musiken och konsten kan knappast överdrivas, men vad betyder figuren Ziggy? Jag har alltid tyckt om David Bowie, men min ingång till bland annat alter egot Ziggy kom, som så mycket annat, från Marilyn Manson.

 Marilyn Manson som Omega

David Bowie är en mycket viktig ingrediens i det som är Marilyn Manson, influenserna finns i allt från texter och musik till image. Det mest framträdande exemplet är Mansons rollfigur Omega från Mechanical Animals-perioden, en androgyn utomjording som fysiskt landar på jorden, men som psykiskt befinner sig i en droginducerad parallell verklighet. Eller kanske är det verkligheten som är förvrängd?

 David Bowie som Ziggy Stardust

 Manson som Omega 

David Bowie tycks mot slutet av sin Ziggy Stardust-period ha börjat förhålla sig till sig själv som två olika persona, en som är David och en som är Ziggy, där karaktären Ziggy hade fått ett eget liv med egen vilja. Marilyn Monroe frågade en gång sin vän Susan Strasberg, när de två befann sig ute på stan. ”Hey, vill du se mig vara hon?” Susan Strasberg visste inte riktigt vad väninnan menade men sade okej. Marilyn hade gjort en slags inre justering och strax därpå började människor omkring peka och viska ”Ja men det är ju hon, det är Marilyn Monroe”.

Jag kan tänka mig att för en artist, en skådespelare eller en rockstjärna, kan berömmelsen och den därmed följande annorlunda behandlingen, lätt leda till en personlig kris av formen ”vem är jag”? Till en identitetskris. Man möter människor som verkar känna en, men som ändå inte gör det och man behandlas förmodligen mycket annorlunda än när man var en anonym individ bland andra. Ett sätt att hantera detta kan kanske vara ett skapande av ett alter-ego. I Marilyn Monroes fall hade hon skapat sig en persona som var Marilyn Monroe, som i sin tur var den berömda skådespelerskan. I Bowies och Marilyn Mansons fall var de påhittade karaktärerna delar av konstnärliga projekt, men som i åtminstone Bowies fall ledde till att karaktären även i det vanliga livet fick ett eget liv.

Bowie har alltid varit en idolernas idol; Annifrid Lyngstad listade David Bowie som en stor influens, Iggy Pop samarbetade och fick sin återupprättelse genom honom, Nina Hagen var kär i honom och Marilyn Manson har honom som en av de största förebilderna.

 Annifrid Lyngstad

 Nina Hagen framför Ziggy Stardust

Andra som blivit inspirerade av Ziggy Stardust:

 Min vän och konstnärskollega Kat Starchild

 Foo Fighters

 Den allestädes närvarande Kate Moss i Vogue

 Lady Gaga

 Barack Obama av signaturen Cuddlemachine

Angie och David Bowie och sonen Duncan.

 Med Marilyn Manson

 Med Iggy Pop

 Med Debbie Harry

Om Susanna Holmén Waris

Susanna Holmén Waris, född 1968 i Salo, Finland, civilingenjör från KTH och frilanskonstnär som arbetar inom järnvägen. Bloggen handlar om allt från konst, politik och vetenskap till mode, humor och personliga erfarenheter. Välkommen!
Det här inlägget postades i foto, historia, Inspiration, Konst, kultur, Marilyn Manson, Marilyn Monroe, Mode, musik, Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Ziggy Stardust 40 år

  1. Ulf Holmén skriver:

    En av rockens största ikoner heter onekligen David Bowie. Med sina ständigt skiftande personan blev han inte bara ständigt ombytlig, han blev nyskapande, spännande och fruktansvärt produktiv men med ständigt hög kvalitet.
    Att så många har följt i hans fotspår som till exempel Marilyn Manson, är inte konstigt med tanke på vad David Bowie har betytt för rockvärlden. Inte heller Marilyn Manson har något att skämmas för trots sitt uppenbara plagiat under tiden runt plattan Mechanical Animals. Nyskapande också han, men än så länge inte lika långlivad som David Bowie och kanske inte heller lika klassisk om denna anmärkning ursäktas. Men det går knapppast att bli, för David Bowie är så klassisk som bara en rockartist av hans dignitet kan bli.

    • Susanna Varis skriver:

      Jag tycker nog också att Bowie är större i sitt artisteri, främst som musiker. Men även Manson är en större allkonstnär än vad folk oftast är medvetna om.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.