Rockbjörnen tar ansvar

 Bild från Aftonbladet

Idag delas folkets pris, Rockbjörnen ut och en stor show pågår på Gröna Lund. I dagens Aftonbladet beskrivs hur Rockbjörnen tar ansvar:

”Och inte bara artisterna blir bättre av Rockbjörnen. Även Rockbjörnen tar sitt ansvar. När Stockholms festival­scener domineras av männen – gör Rockbjörnen tvärtom.

Över hälften av de bokade artisterna är kvinnor.

– På Aftonbladet står vi för de här värderingarna, och i år har vi lyckats. Det är inte ett önskemål att boka hälften män och hälften kvinnor, det är ett mål, säger Marie Kry, producent för Rock­björnen.

”Flytta på dig”-stjärnan Alina Devercerski, som uppträder på galan, stämmer in.

– Jag tycker att det är jätteviktigt. Det är skevt när man inte täcker upp för hälften av artisterna.”

Vad tar man ansvar för på detta vis? Att kvinnliga artister garanteras en gräddfil in till tävlingen? Är inte alla människor/artister lika mycket värda och ska bedömas på lika kriterier? Tydligen inte. Att inneha rätt kön är uppenbarligen viktigare. Meriter är sekundärt i Rockbjörnen-sammanhang.

I det här fallet är man tydligen inte ens ute efter en 50/50-fördelning mellan könen, då man tycker att en överrepresentation av kvinnor är någonting att sträva efter. Allt detta skulle vara helt i sin ordning, om fördelningen i underlaget, dvs de artister/grupper som är tänkbara för en nominering i någon av klasserna, skulle bestå av 50 % kvinnor och 50 % män. Exakta siffror tycks vara svårt att få fram, men så tycks långt ifrån vara fallet. Kvinnor finns, främst som soloartister eller numera som singer/songwriters inom främst genren pop. Männen dominerar i grupper och t ex genren rock. Lite grovt indelat. Allt som allt finns uppgifter om i runda slängar ca 15 – 20 % bokningsbara kvinnliga akter i genomsnitt för landets festivaler.

(Apropå att ”Stockholms festivalscener domineras av männen”…har man totalt förträngt den nyss avslutade Stockholm Music and Arts, en kraftigt kvinnodominerad tillställning?)

http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/musik/rockbjornen/article15323671.ab

Tidigare bloggposter:

http://www.susannavaris.com/blogg/2012/07/emmaboda-revisited/

http://www.susannavaris.com/blogg/2011/12/dagens-patriarkala-fortryck/

 

Om Susanna Holmén Waris

Susanna Holmén Waris, född 1968 i Salo, Finland, civilingenjör från KTH och frilanskonstnär som arbetar inom järnvägen. Bloggen handlar om allt från konst, politik och vetenskap till mode, humor och personliga erfarenheter. Välkommen!
Det här inlägget postades i blodtryckshöjare, genusvetenskap, jämställdhet, konsert, kultur, medier, musik, Okategoriserade, politik och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

1 svar på Rockbjörnen tar ansvar

  1. Ulf Holmén skriver:

    Lägg ner rockbjörnen, den har för länge sedan upphört att ha något relevant att säga om någonting som gäller musik ändå.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.