Tintin´s äventyr på Kulturhuset

Lyckligtvis varade inte censuren av Tintin på Kulturhuset längre än några timmar, men för att påminna oss alla om bibliotekens uppgift kan man bland annat läsa i de styrande dokumenten (Bibliotek i Rörelse. Biblioteksplan 3.0 – en strategisk plan för Stockholms bibliotek 2011 – 2015) för verksamheten att man som ram ska ha UNESCO:s Folkbiblioteksmanifest:

”Unescos folkbiblioteksmanifest är rådgivande för FN:s medlemsstater. Där anges att folkbiblioteken ska göra alla slag av kunskap och information tillgänglig för medborgarna. Alla ska ha tillgång till folkbibliotek oavsett ålder, etnicitet, kön, religion, nationalitet, språk, samhällsklass, funktionsnedsättning, sjukdom eller internering inom kriminalvården. Via folkbiblioteken ska medborgarna kunna hitta material och tjänster som stöttar dem och tillgodoser deras behov, ett livslångt lärande, ett självständigt ställningstagande och en kulturell utveckling. Samlingar och utbud ska vara fritt från all form av ideologisk, politisk eller religiös censur och inte heller av kommersiella påtryckningar. Samlingar och tjänster ska omfattas av olika slags medier förmedlade genom modern teknik såväl som traditionellt material.”

Längre ner i dokumentet kan man läsa:

”Biblioteken symboliserar vår kulturs kontinuitet och minne men är samtidigt närvarande i det samtida, dagsaktuella och visar mot framtiden. Det är kopplingen mellan nu och då, mellan historia och framtid, mellan det egna kvarteret och världen, digitalt och analogt, som är bibliotekets unika kännetecken.”

Hur ska en person som växer upp någonsin begripa hur världen har sett ut eller varför den borde se ut på något annat sätt om vi skulle sopa banan ren från historiska fördomar, sexism eller andra orättvisor? Om vi stöper om den samlade, skapade världskonsten till att enbart innehålla icke-rasistiska och genuskorrekta verk?

Bortsett från att detta låter som något hämtat ur historiens mörkaste diktaturer, så torde det raktigenom motverka sitt syfte. Om nu allt på ytan verkar från alla håll och kanter betraktat som fullständigt rättvist och icke-diskriminerande, vad ska man då kämpa för? Vilka orättvisor finns det, om dessa inte får framställas eller beskrivas? Om ingen någonsin har skrivit en rasistisk eller sexistisk bok, vad bråkade man om?

Dessutom:

”Demokratin i vardagen är beroende av ett öppet offentligt samtal, där många röster gör sig hörda. Biblioteket ska ge plats för en mångfald av åsikter, såväl i litterära uttryck
som i samhällsdebatter. Bibliotekens urval av medier ska vara brett och inte väja för det
obekväma.”

http://www.dn.se/kultur-noje/kulturhusets-nya-chef-kastar-ut-tintin

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article15497718.ab

http://www.dn.se/dnbok/dnbok-hem/kulturhuset-i-stockholm-backar-om-tintin

http://www.svd.se/kultur/tintin-utrensad-fran-bibliotek_7526568.svd

http://www.svd.se/kultur/kulturhuset-backar-om-tintin_7527476.svd

Eberhard skriver bra på Newsmill:

http://www.newsmill.se/artikel/2012/09/25/de-l-ttkr-nkta-styr-debatten

Om Susanna Holmén Waris

Susanna Holmén Waris, född 1968 i Salo, Finland, civilingenjör från KTH och frilanskonstnär som arbetar inom järnvägen. Bloggen handlar om allt från konst, politik och vetenskap till mode, humor och personliga erfarenheter. Välkommen!
Det här inlägget postades i böcker, kultur, Okategoriserade, politik och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

11 svar på Tintin´s äventyr på Kulturhuset

 1. Jonte skriver:

  Glädjande med ett sånt stort bakslag för pk-ismen!

  När dom ville börja med bokbålen sa folk till sist ifrån.

  När man läser vad idioten faktiskt säger så blir man faktiskt lite rädd…

  ”Tintin kan vara den första fiktiva karaktären men inte den sista som rensas ut ur Kulturhuset. Behrang Miri är införstådd med att det finns många andra barnböcker med lika otidsenliga värderingar som hos Tintin. Han har bett sin personal att undersöka om det finns flera böcker i hyllorna som, enligt honom, inte borde stå där. Böcker med bland annat homofobiskt eller utlänningsfientligt innehåll.

  – All barnbokslitteratur borde ses över. Även vuxenlitteratur.”

  ”I stället är utrensningen av Tintin en del i en helt ny vision som Behrang Miri arbetat fram för Kulturhusets räkning. En vision som ska styra Kulturhusets verksamhet utifrån diskrimineringslagen. I den ingår att personalen ska jobba med antirasism och genus.”

  Hur många liknande typer finns det i kultursverige idag? Antagligen får dom kalla fötter ett tag framöver efter det här debaclet men det lär inte dröja innan dom gör bort sig igen.

  • Susanna Varis skriver:

   Jag tycker att man borde se över personalsituationen på Kulturhuset för att se om det finns otidsenliga inslag där.
   Ja, man kan ju alltid hoppas att människor börjar tänka själva istället för att med papegoijors envishet ansluta sig till dagens modeideologier.

 2. Malte Skogsnäs skriver:

  Behrang Miri borde få andra arbetsuppgifter. Om det är på Kulturhuset eller inte spelar ingen större roll. Han har verktygen att klara sig ändå verkar det som:
  http://whatsupsthlm.se/pezster/tintin-censureras/8355/

 3. Rocki skriver:

  ”Jag tycker att man borde se över personalsituationen på Kulturhuset för att se om det finns otidsenliga inslag där.”

  @Susanna Varis.
  Helt riktigt! Människor som inte har grundläggande förståelse för yttrande- och tryckfrihet har inget att göra i miljöer där allmänhetens litteraturtillgänglighet skall diskuteras.

 4. Ulf Holmén skriver:

  Att så brutalt försöka göra våld på själva grundtanken i det fria tänkandet och den frihet från censur som utgör grunden för biblioteksverksamhet, är lite för mycket att smälta. Det är faktiskt till och med ett ögonblick som skulle fått Hitler att titta sig lite nostalgiskt omkring. Det kan aldrig ha varit meningen att en pk-nisse som marscherar i takt med den kulturvänster-trumma som så livligt har slagit an takten på sistone, skulle ha fått en så viktig post som ansvarig för en avdelning på ett av Sveriges viktigare bibliotek. Det bästa han kan göra har han redan gjort, dragit sig undan från offentlighetens ljus i en så kallad time-out. Snälla någon, låt honom förbli där också i framtiden.

 5. Björn 2 skriver:

  Jag antar att du inte har missat Malin Ullgrens (sedvanligt) förvirrade artikel på DN idag. Den är helt byggd på antagandet om att Tintin i Kongo nu är tillbaka på hyllorna på TioTretton..

 6. Björn 2 skriver:

  Artikeln är nu redigerad i det tysta. Får se när de tar bort kommentarsfältet…. :P

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.