Hmmm

Searching-for-sugar-man Malik Bendjellouls Searching for Sugarman

Vilken tur att Malik Bendjelloul hade en stark övertygelse och vänner som kunde ställa upp när hans filmprojekt inte såg ut att kunna fullföljas och tänk vad lite utländsk uppmärksamhet kan åstadkomma…

Med rätt kön kanske Benjellouls filmskapande inte hade behövt bli så prövande. Som vi numera vet så är ju detta det främsta kriteriet för kvalitativt filmskapande.

”Anna Serner är vd på Sfi. Hon var den som tog beslutet att ge filmen produktionsstöd, på konsulentens förslag.

Hon menar att vägen från utvecklingsstöd till produktionsstöd sällan är spikrak.

– Alla dokumentärer går igenom olika faser. Om man visar något som inte är tillräckligt tydligt eller om man inte har tillräckligt övertygande material så riskerar man att inte få igenom det man vill berätta. Det var det som hände Malik, tidigt i processen hade han inte tillräckligt övertygande material för att få ett produktionsstöds­beslut.

– I slutändan så lyckades han ta fram det och göra en övertygande film och då fick han stöd.”

Inte tillräckligt övertygande kön, kanske det borde stå i denna krystade förklaring. Nu är ju detta bara fullständigt lösa spekulationer från min sida, men skulle Serner verkligen ha missat en kvinnlig filmskapare med Oscar-potential? Något verkar hur som helst brista i bedömningsprocessen och ett faktum är att det numera är mycket lättare att få filmstöd om man är en kvinnlig filmskapare.

Om Susanna Holmén Waris

Susanna Holmén Waris, född 1968 i Salo, Finland, civilingenjör från KTH och frilanskonstnär som arbetar inom järnvägen. Bloggen handlar om allt från konst, politik och vetenskap till mode, humor och personliga erfarenheter. Välkommen!
Det här inlägget postades i feminism, Film, genusvetenskap, jämställdhet, kultur, medier, Okategoriserade, politik och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på Hmmm

  1. Kimhza Bremer skriver:

    Intressant! Finns en hel del att nysta i detta såsmåningom skulle jag tro (hade själv en notis häromdagen, men beslutade mig för att ta bort det och återkomma längre fram med en längre story). Det är verkligen upplyftande att läsa dina reflektioner, Susanna!

  2. Pingback: Avgå Serner | Susanna's Crowbar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.