DN Feminism fortsätter

beate Beate Zschäpe

Idag har jag hunnit ta del av endast ett par artiklar; en artikel på ledarsidan, där man vill koppla terrorism hellre till bland annat kön än religion och Catia Hulqvist som skriver om ”den manliga blicken” exemplifierad med det danska programmet Blachman.

”I stället för att leta efter ”det där” i ett enskilt fall bör vi titta på den samlade bilden av massmord och terrordåd i väst. Och nej, då är inte minsta gemensamma nämnare att förövarna framför allt är utländska studenter, tjetjener eller muslimer. Det är i stället att de är av manligt kön, ganska eller riktigt unga och ofta på ett eller annat vis utanför det ”vanliga” samhället.

Vare sig dåden kläs i islamistisk, högerextrem eller – som vid skolmassakrer – apolitisk och icke-religiös klädnad framträder en mer eller mindre socialt alienerad gärningsman.

[…]

Medan Wall Street Journal argumenterar för utökad övervakning av vissa grupper, dock inte unga, socialt kantiga, lättkränkta och arga män, finns andra som drar helt andra slutsatser.”

Det är alltså problematiskt att förknippa gärningsmän med en viss ideologi eller en viss religion, men det går utmärkt att förknippa dem med ett kön. Har man glömt Jihad Jane och Beate Zschäpe? Eller räknas kanske bara bombdåd och skjutningar?

”Men ändå finns skäl att fundera över vad Wall Street Journal skulle säga om det skulle visa sig att någon eller några infödda amerikaner varit delaktiga. Då faller hela resonemanget.”

Vad skulle DN säga om det visade sig att några kvinnor var involverade?

Catia Hulquist tycker att det är

”dags att vi genomskådar illusionen av vår förträffliga jämställdhet”

Hennes exempel handlar alltså om ett program som produceras och sänds i Danmark, men av någon anledning är det vi som ska genomskåda illusionen om vår förträffliga jämställdhet.

”Jag insåg också att den mytomspunna manliga blicken sträcker sig långt utanför modebranschen. Förutom alla avklädda kvinnokroppar i medierna ser jag mansblicken avspeglas i hur vi klär oss: urringade karriärkvinnor, mammor i burka, tonårstjejer som gömmer sig i huvtröja. Att förhålla sig till den manliga sexualiteten är ett åtagande så självklart att vi inte ens tänker på det. Vi har gjort den manliga blicken till vår egen.”

Kvinnor har, som bekant, ingen förmåga till självständigt tänkande eller att fatta egna beslut. De klär sig i precis det som dikteras av de onda männen. Det vore ju förträffligt om Hultquist ville granska myten om den förträffliga jämställdheten även ur ett manligt perspektiv, men en sådan ingår kanske inte i hennes uppfattning om vad jämställdhet är.

 – : – : – : –

Ekvalist fyller på listan av kvinnliga terrorister här

Om Susanna Holmén Waris

Susanna Holmén Waris, född 1968 i Salo, Finland, civilingenjör från KTH och frilanskonstnär som arbetar inom järnvägen. Bloggen handlar om allt från konst, politik och vetenskap till mode, humor och personliga erfarenheter. Välkommen!
Det här inlägget postades i blodtryckshöjare, feminism, genusvetenskap, historia, jämställdhet, journalistik, kultur, medier, Okategoriserade, politik, religion och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

32 svar på DN Feminism fortsätter

 1. Bashflak skriver:

  Lösningen vore förstås att kastrera alla män, så slapp vi problemet

 2. MiT skriver:

  Hmmm, Vad säger de om t ex Pia Laskar som är ”medarbetare” på Linköpings tema genus? Eller räknas inte försök att kidnappa Anna Greta Lejon på 70-talet? Hon är ju numera en genuskommissarie och sånt ger nog frikort… Trots att hon dömdes till flerårigt fängelsestraff…

  http://www.tema.liu.se/tema-g/medarbetare/pia-laskar?l=sv

  http://timoleon.wordpress.com/tag/pia-laskar/

 3. Ekvalist skriver:

  Gudrun Ensslin och Ulrike Meinhof
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Röda_armé-fraktionen

  Under min tid bland vänsterfeminister så sågs Leila Khaled och Ulrike Meinhof som en slags mytomspunna hjältinnor i dessa kretsar. Som ”girl power” personifierade.

 4. Ekvalist skriver:

  Och våldsfeministen Ulla Hauton i danska terrorgruppen Blekingegadebanden.
  http://www.dagbladet.no/magasinet/2008/01/31/525416.html

 5. AV skriver:

  Vilket osynliggörande av Ulrike Meinhof och hennes medsystrar i RAF. Inte precis tunnsått med kvinnor på medlemslistan. http://sv.wikipedia.org/wiki/Lista_%C3%B6ver_medlemmar_i_R%C3%B6da_arm%C3%A9-fraktionen

  Och kvinnorna som deltog i gisslandramat på ryska teatern 2002 och i Beslan.

  • Susanna Varis skriver:

   Ja precis. Tänkte först och främst på terrorism på senare tid, men självklart platsar Meinhof & co på listan. I DN-artikeln menade man västvärlden lite bekvämt avgränsat, men Ryssland ligger ju förstås delvis i Europa.

 6. Anders Senior skriver:

  Läs gärna bloggen ”tankar om IB” också, så klarnar bilden av våra kommunistiska, förlåt, feministiska vänner, menar jag….

  http://tankaromib.wordpress.com/

  Lägg till DDRs kulturcentrum i stockholm också så klarnar bilden ytterligare, där de rödvinspimplande kulturmarxisterna i media samlades.
  När det lades ner i och med DDRs fall, är dessa mediamänniskor nu rödvinspimplande kulturfeminister på södermalm istället…..

 7. Maria skriver:

  Säga vad man vill om Leila Khaled, men hon gjorde i alla fall en sak som inte många kvinnor skulle ha gjort. Hon plastikopererade sig för att bli fulare (och oigenkännlig).

 8. Pingback: Den radikala feminismens radikalitet | Kimhza Bremers Bodega

 9. Kimhza Bremer skriver:

  Jag beundrar dig för att du orkar, Susanna! Så viktigt ändå och du gör det med odiskutabel skärpa!

  • Susanna Varis skriver:

   Jag måste erkänna att jag tog bort ett stycke där jag åter deklarerade att jag kommer att lägga ner bloggandet om jämställdhet, det äter på mig för mycket. Men jag vill inte verka som att jag fiskar efter sympatier eller heja-rop (vilket iofs är roligt att få för att orka fortsätta) och jag ångrade mig, jag fortsätter nog ett tag till. Men visst frestar det på.
   Detsamma till dig, Kimhza! Din blogg är ovärderlig och det är så bra att du också orkar!

 10. dolf skriver:

  Halva befolkningen är män. Att säga att minsta gemensamma nämnaren på förövarna är att de är män är snudd på lika korkat som att säga att minsta gemensamma nämnaren är att de är människor eller dricker vatten, eller befinner sig i åldersgruppen 15-75 år.
  Däremot kan man väl lugnt säga att minsta gemensamma nämnare för feminister verkar vara långt utbredd encefalisk atrofi.

  • Susanna Varis skriver:

   Jag tänkte på det också… :)
   Encefalisk atrofi? Det låter spännande.

  • Ulf E skriver:

   Faktum är att denna logik är Hitlers logik: ”judar här och judar där – aha! De ligger bakom allt ont i världen”. Jag minns att jag när jag förstod detta tänkte att det var lika korkat som att notera att det finns kvinnor på alla möjliga dåliga sidor och sedan dra slutsatsen att kvinnor är onda. Nu noterar jag att det är exakt så många feminister resonerar!

   GWW har ett bra resonemang om psykologin bakom det: http://www.youtube.com/watch?v=OSaT9utl4Ys

   • Susanna Varis skriver:

    Javisst, däri ligger faran med kollektiviseringar. På samma sätt, om man nu från feministhåll hävdar att våldtäkt är något som alla män har ett ansvar för eller har en kollektiv skuld till (i och med att vissa, som ex vis Sveland, hävdar att våldtäkter hjälper till att skapa ett psykologiskt övertag över kvinnor för alla män), måste man ju också anse att alla kvinnor har ett ansvar för att några anklagar män falskt. Det borde också i analogins namn ge ett psykologiskt övertag för alla kvinnor. Samma sak med att falskeligen anklaga sitt barns far för pedofili och dylikt. Dessutom måste alla kvinnor ses som potentiella partnervåldsutövare, eftersom vissa är det. Något av ett sidospår, men tangerar samma ämne.

 11. Rick skriver:

  Susanna, du skrev här ovan:

  ”Men jag vill inte verka som att jag fiskar efter sympatier eller heja-rop (vilket iofs är roligt att få för att orka fortsätta) och jag ångrade mig, jag fortsätter nog ett tag till.”

  Okej, inga heja-rop, men ni som uppskattar Susannas blogg, notera att det numera går att ge ett bidrag istället, så hon inte ensam behöver stå för prenumerationskostnaderna.

  • Susanna Varis skriver:

   Haha, tack!! Ja, det vore ju trevligt förstås. Bloggen tar mycket tid i anspråk och ibland svävar man på gränsen till koleriska anfall över alla galenskaper man tar del av, så donationer kan vara bra även för att kunna införskaffa en och annan burk med valium. ;)

 12. Pingback: Terroristen är en man | Susanna's Crowbar

 13. Pingback: Att tämja den manliga blicken | En stilla undran

 14. Pingback: Misandrin frodas | Susanna's Crowbar

 15. Pingback: Dagens feministiska notiser | Susanna's Crowbar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.