Misandrin frodas

ledarsidan i dagens DN vaskar man i sann identitetspolitisk anda fram riskfaktorer gällande vem som kan väntas bli terrorist. Diplomatiskt snitslar man sig genom blindskären gällande etnicitet och religiös tillhörighet och fastnar för de faktorer som i dagens debattklimat är tillåtna när det gäller att peka ut grupper behäftade med ickeönskade egenskaper eller beteenden; kön och ålder:

”Oavsett om det handlar om religiös extremism, politisk kamp, fotbolls­huliganism eller organiserad brottslighet tycks alltid två riskfaktorer vara helt övergripande: kön och ålder. Den arge unge mannen går som ett mordiskt spöke genom världshistorien oavsett i vilken ideologisk överrock han för tillfället valt att klä sin våldsamhet.”

Och inte vilket kön som helst, när det gäller att ringa in en grupp som skyldig (för valfritt elände) är det mannen som gäller. DN osynliggör fullständigt alla kvinnliga terrorister genom tiderna.

Aftonbladet drar sitt strå till den misandriska stacken, också på ledarplats:

ab01

Aftonbladet, hur motiverar ni den här rubriksättningen? Hur skulle ett gäng mobbares och ett annat gäng emotionellt störda individers dåd vara en stor dag för männen? Vad har genomsnittsmannen med de här vidrigheterna att göra? Gränsen för smaklös journalistik har passerats med råge här. Om det fortfarande är oklart hur den gränsen passerats så kan ni ju fundera på en motsvarande rubrik på säg; händelsen med kvinnan som dödat sitt treåriga barn och de tre kvinnorna som med bland annat slakteriavfall trakasserat en familj: Stor dag för kvinnorna. Eller bombdådet på Drottninggatan och en ung kvinna som fallit från en balkong: Stor dag för muslimerna. Aftonbladet, anser ni att detta är anständig journalistik?

För övrigt är det inte helt klarlagt om det enbart handlar om kvinnliga studenter som trakasserats av det ynkliga gänget på Lunds tekniska högskola, men det är väl det som är det viktiga, att offren (eller vissa av dem) är kvinnor?

ab03 Aftonbladet slår sig för bröstet och deklarerar att man är landets största, viktigaste och mest engagerande ledarsida. Ingår misandri numera i de socialdemokratiska värderingarna?

 

Andra bloggar: Kimhza Bremer

Om Susanna Holmén Waris

Susanna Holmén Waris, född 1968 i Salo, Finland, civilingenjör från KTH och frilanskonstnär som arbetar inom järnvägen. Bloggen handlar om allt från konst, politik och vetenskap till mode, humor och personliga erfarenheter. Välkommen!
Det här inlägget postades i blodtryckshöjare, feminism, genusvetenskap, jämställdhet, journalistik, medier, Okategoriserade, politik och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

9 svar på Misandrin frodas

 1. lavazza1891 skriver:

  Riktigt gräsligt.

  Men i sak är det korrekt att unga män är en viktig resurs och kraft för bevarande eller förändring. Kanske till och med den viktigaste. Hur ett samhälle behandlar denna resurs säger mycket om ett samhälle i nuläget och om dess framtid. De som engagerar unga män som terrorister erbjuder något som tilltalar och engagerar de unga män de rekryterar. De som vill stoppa terrorismen (eller valfritt mål som en ”problematiserare” har) måste också fråga sig vad de har att erbjuda som tilltalar och engagerar de unga män de vill rekrytera.

  Jag är helt övertygad om att frågan huruvida unga män är ”investerade” i bevarande respektive våldsam förändring respektive fredlig utveckling är helt avgörande.

  Den som har de unga männen med sig (men kanske inga andra) kommer att vinna över den som har alla utom de unga männen med sig.

 2. Rick skriver:

  Om det bland offren för kriminellas framfart finns en enda kvinna, så definierar media brottet som riktat mot kvinnor. Manliga offer kan man ju strunta i.
  Något av det mest groteska i den här vägen såg jag i finländska Hufvudstadsbladet där en kvinnlig krönikör bara någon dag efter terrorattentaten i Norge 2011 hävdade att Breivik riktat sin attack uttryckligen mot kvinnor. De åtskilliga unga pojkar som blev mördade raderades helt enkelt ut för att den kompakt empatilösa kvinnan skulle få all uppmärksamhet i medieljuset.

 3. Jan E skriver:

  Det förvånar mig att du ännu inte kommenterat Lawen Mohtadis krönika i DN idag. Låt mig tipsa om en rubrik: ”Det är minsann inte bara kvinnor som misshandlas offentligt”. :):)

 4. Kimhza Bremer skriver:

  Helt lysande spaning och analys, Susanna! Jag är också på väg (imorgon) med en reflektion över just DN’s ledare (kunde inte hålla mig).

 5. Mycket bra och jämställt av DN och Aftonbladet. Jag kunde inte ha formulerat det bättre själv. Alla kunniga männsikor förstår ju att unga män är som mordiska spöken. Mycket bra liknelse. Och Aftonbladet har ju helt rätt i att Sveriges män varje dag går omkring och hoppas på att någon man ska begå ett brott som drabbar en kvinna. Ju fler kvinnor, desto bättre dag för männen. Såna är de, Sveriges män…

 6. Pingback: Dagens Nyheter slår rekord i manshat | Kimhza Bremers Bodega

 7. Pingback: Resten av världen har mycket att lära av svensk media | Jämställdhetsfeministerns blogg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.