Dubbla måttstockar

Igår kunde man i en krönika av Hanna Hellquist läsa om ett Instagram-konto kallat Kvinnohat. Först beskriver hon sin, för tillfället, härligt skyddade tillvaro:

”Jag liksom bygger in mig. Jag känner mig trygg och skyddad. Ingen insyn. Minimal utsikt. Än är det långt till sommarens dagliga dueller med grannar och familj, än är jag herre i mitt eget liv och träffar nästan bara människor som tycker som jag. Det är väldigt skönt på många sätt. Att inget se.”

Och sedan om kontot Kvinnohat, som nu blivit hennes ”bästa kompis”:

”Kvinnohat publicerar dagligen genusvetenskapliga tankenötter, de vrider och vänder på alltifrån modefoto, reklamkampanjer och humorkultur till tvivelaktiga Facebookgrupper och fikarumsjargong. Det mesta verkar de själva leta reda på, men det finns också en hel armé med engagerade följare som tipsar och skickar bilder och länkar.”

Inte helt olikt bloggen Genusnytt alltså, men kanske med skillnaden att Pär Ström på sin blogg tog upp allehanda företeelser, från stort till smått. Något som tydligt märks när Hellquist exemplifierar med detta:

”Personerna bakom kontot ställer alltid relevanta och nyfikna frågor kring innehållet de publicerar. Som när de tar upp den senaste reklamkampanjen för Magnum. Kvinnoläppar färgade efter glassernas olika smaker. ”Vad tycker ni om det här ’sälj-en-grej-med-en-tjej’?” Och så en bild på affischen med en halvöppen kvinnomun i bakgrunden och den potenta glassen som huvudperson. De ställer den helt självklara frågan ”Vad tycker ni om den här typen av sexualiserat bildspråk?” Och så ber de vänligen sina diskussionslystna följare att hålla en god ton i tråden.”

Det är häpnadsväckande vilken tung problematik de här feministiska förkämparna har att tampas med. Om det här är en viktig sak att debattera så borde jämställdheten ha nått hyfsat långt även med feministiska mått mätt…eller?

lips01 Sexistiskt?

Det finns smaklös och sexistisk reklam, flera exempel går att hitta i det här blogginlägget (vars analyser jag lämnar därhän), men glassfärgade kvinnoläppar och ”potent” glasspinne? Give me a brake…snarare en uppvisning i feministiskt snuskig fantasi. Jag tror att vi har årets varmkorvsskandal här.

duncanquinn Riktigt smaklöst från Duncan Quinn

Min analys om varför bilder som exempelvis Duncan Quinn här ovan förekommer är att det i det allt mer intensifierade mediebruset gäller att skrika riktigt högt för att höras. Det gäller att väcka reaktioner, positiva eller negativa spelar mindre roll, bara man syns. Och i den leken väljer många företag att ta till allehanda tvivelaktiga grepp. Reklam som upplevs som stötande kan i Sverige anmälas till branschens organ för egenkontroll, Reklamombudsmannen

Tillbaka till Instagram-kontot Kvinnohat. Hellquist är djupt imponerad:

”Jag, som själv varje vecka letar febrilt efter nya ämnen att skriva om, är uppriktigt djupt imponerad av kontinuiteten hos personerna bakom Kvinnohat, och att de håller en så hög kvalitet. Det är som om de skulle skriva en jävligt bra krönika – varje dag. Hur gör de? Det krävs mod och kunskap att klä av det vi alla tror oss fatta. Att våga låta bli att skratta åt sexistiska skämt. Att i stället återberätta dem, sätta dem i sitt sammanhang och våga bli förbannad.”

Jag antar att Hellquist inte alls är imponerad av t ex Pär ströms insatser.

Om Susanna Holmén Waris

Susanna Holmén Waris, född 1968 i Salo, Finland, civilingenjör från KTH och frilanskonstnär som arbetar inom järnvägen. Bloggen handlar om allt från konst, politik och vetenskap till mode, humor och personliga erfarenheter. Välkommen!
Det här inlägget postades i feminism, genusvetenskap, jämställdhet, kultur, medier, Mode, Okategoriserade, politik och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 svar på Dubbla måttstockar

 1. Pelle2 skriver:

  Hanna Hellqvist är kompis med kakan Hermansson och har skrivit ett antal mansföraktande krönikor genom åren så sannolikheten att hon skulle kunna ta in något som säger emot extremfeminismen är väldigt liten.

  Det är väl ett utslag av den sedvanliga extremfeminism touretten att man ser något snuskigt i att äta glass. Undrar om de kan stoppa in något i munnen utan att tänka på penetration ?

  • Susanna Varis skriver:

   Jo, jag vet att det är så. Kakan ”män är som utvecklingsstörda barn” Hermansson ja.
   Nej, jag har också funderat på det. Det måste vara väldigt jobbigt att plågas av allehanda sexuella idéer så fort man ska äta.

 2. Ekvalist skriver:

  Så hopplöst heteronormativ Hanna Hellqvist är. Lever hon fortfarande på 1900-talet? På 2000-talet, där jag lever, kan män ha putande, målade läppar om de vill. Jag associerade genast bilden till en bög, jag.

 3. Kimhza Bremer skriver:

  Ja, det finns bara ett tillåtet perspektiv. Det andra, det som Ström lyfte fram, är ju inte bara oönskat utan även på väg att förbjudas. Intressant reflektion!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.