Isabella Löwengrip stretar i motvind

egoboost Egoboost, en tidning grundad av Löwengrip.

Isabella Löwengrip, alias Blondinbella, reagerar idag på sin blogg mot kravet att redovisa könsfördelning i styrelsen i årsredovisningen.

”Det är upp till varje bolag att bestämma vilka personer/kompetenser man vill ha in och då spelar kön ingen roll. Att tro att det här hjälper kvinnor, med att tvinga bolagen att redovisa könsfördelningen, håller jag inte med om. Jag som tjej vill inte väljas in för att höja en jäkla procent i en årsredovisning så att företaget får en klapp på axeln, utan för att jag är jag.

Inom en snar framtid kommer jag troligtvis sitta i en styrelse med bara kvinnor. Hur ska vi tänka då? Ska vi försöka leta upp en kille för att siffrorna ska se bättre ut eller driva företaget utifrån såsom vi vill ha det. Att fokusera på könsfördelning när man driver bolag är en galen felprioritering. Man väljer utifrån kompetens och är det större mängd män eller kvinnor, ja vad spelar det för roll?”

[…]

”Jag träffar kvinnor som sitter på tunga styrelseposter hela tiden. Det är min vardag och aldrig någonsin har jag hört från de att männen skulle varit i vägen. Snarare deras egen självkänsla.”

Det sistnämnda tror jag personligen är en stor del av förklaringen, i kombination med att proportionellt sett färre kvinnor vill satsa på den här typen av karriär. Kvinnor, som grupp (som Schyman skulle säga), prioriterar större kvalitet på familjelivet, sitt privatliv och sin hälsa högre mer än att göra de stora uppoffringar som karriärer som leder till styrelsepositioner kräver. Det finns kvinnor som satsar på de här karriärerna, men de är inte lika många som männen.

Det verkligt deprimerande är många av de kommentarer som inlägget fått. Löwengrip kallas både omogen och okunnig (hon har själv startat och drivit ett flertal bolag och haft många anställda). En av de mer kända bloggarfeministerna skriver:

bellaSjälvklart har väl inte könsfördelningen i styrelser något att göra med just kvinnors egna prioriteringar eller underlaget av kvinnor med erforderlig kompetens för styrelseuppdrag i den åldersgrupp detta handlar om. Självklart har det väl heller ingenting med kvinnors eget företagande att göra. Det räcker inte heller att en kvinna är kompetent, hon måste också prioritera den här formen av karriär. Eller egentligen inte. Den 50/50-vurmande delen av feminismen är inte intresserad av kvinnors val eller prioriteringar, för den är vi alla ett könspolitiskt instrument. Intressant nog är dessa feminister själva mer sällan intresserade av att plugga till civilekonom, -ingenjör eller jurist, jobba stenhårt för karriärer i näringslivet eller snöa in sig i decennier på laboratorier för att kanske ha möjligheten till nobelpris (ett annat område där könsfördelning alltid debatteras från feministhåll). Det är alltsomoftast någon annan som ska uppfylla den feministiska utopin om 50/50-fördelning.

Om Susanna Holmén Waris

Susanna Holmén Waris, född 1968 i Salo, Finland, civilingenjör från KTH och frilanskonstnär som arbetar inom järnvägen. Bloggen handlar om allt från konst, politik och vetenskap till mode, humor och personliga erfarenheter. Välkommen!
Det här inlägget postades i feminism, genusvetenskap, jämställdhet, medier, Okategoriserade, politik och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

12 svar på Isabella Löwengrip stretar i motvind

 1. Ulf skriver:

  Feminister i Sverige är som Peggy Bundy i ”Våra Värsta År”. De sitter i soffan hela dagarna och äter praliner, men när det gäller att argumentera för och ta för sig av håvorna är de både aktiva och framgångsrika. Tjejer i feministers ögon, ska ha räkmackor till framgång. De ska inte behöva jobba för framgången, men likt förbannat ska de ha den. En konstig inställning eftersom detta innebär att vi måste ändra en av kapitalismens hörnstenar till att passa deras syften, men det kanske ingår i den delen av agendan som är dold för folk i allmänhet. Isabella har förstås rätt, snart har de här galenpannorna fått sitt lystmäte tillgodosett och vi får börja kvotera in män för att överhuvud taget kunna få någon jämställdhet, men också det kanske ingår i den dolda agendan som feministerna har så den vägen är väl stängd. Istället får vi en kader av elitfeminister som styr samhället med den Stalinistiska järnhand bara de kan styra med och med lydig uppbackning av Vänsterpartiet, Socialdemokratin och Miljöpartiet. Amen.
  Att Isabella får mothugg från en person som kallar sig ”Dahmer” efter en känd amerikansk massmördare, ser jag som typiskt. En hänförd skara följeslagare som invaderar nätet med hot och underförstådda antydningar om våldsamheter är alltid bra argument som kan få motståndaren att hålla käften. Otäckt är ordet.

 2. Bashflak skriver:

  Lady Dahmer har helt rätt. Om man betraktar de nuvarande individerna i åldern 45-65 år, med andra ord den generation som är gammal nog att ha hunnit skaffa den erfarenhet som efterfrågas i börsbolagsstyrelser, så ÄR kvinnor mindre kompetenta. Bland dom som skaffat adekvat grundutbildning som civilingenjör eller civilekonom, är bara 25-30% kvinnor. Och bland dessa finns även en underrepresentation av kvinnor som valt att försaka privatlivet för karriären, vilket gör att de inte skaffat sig tillräcklig erfarenhet från management. Mycket riktigt så är kvinnor mindre kompetenta, i den generation som är aktuell för börsbolagens styrelser.

 3. Malte Skogsnäs skriver:

  Inte det första korkade uttalandet från Lady Dahmer.

 4. Hans skriver:

  Tveklöst bör Blondinbella kvotera in en stackars man! Med sitt kön breddar han bolagets tänkade och kan säkert tillföra många kloka ord i matriarkatet.

 5. Pingback: Virginatet | Bashflak

 6. Mariel skriver:

  Jag håller helt med Blondinbella. Och LD har nog rätt i att kvinnor inte är lika kompetenta på området, generellt sett alltså. Kvinnor vill väl hellre vara kompetenta på annat för tillfället. Men om Blondinbella lyckas göra mer kvinnor intresserade så e ju det okej det med. Så länge inte kvotering sker.

 7. Ulf E skriver:

  Aj, aj. Det föregående blev fel. Så här skall det vara:

  http://www.youtube.com/watch?v=i8ic9esAdjU

 8. Pingback: Tänkte spinna vidare lite om Blondinbella « Toklandet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.