Det händer saker på Uppsala Universitet…
Olika former av kartläggningar av Jämställdismen, som nu tycks ha blivit identifierad som en rörelse, försiggår. Även Crowbar har fösts in i fållan. Ja, jag finner den programförklaring, eller manifest, kalla det vad ni vill, som Pär Ström ställt samman som mera verklighetsförankrad och humanistisk än de gängse feministiska verklighetsbeskrivningen med en könsmaktsordning och med tilldelade, olika värden för kvinnor och män. Och ja, jag har en del kritik mot delar av feminismen och genusvetenskapen. Anti-feminist är inte en korrekt beskrivning av mig, inte heller hatare.
Bittergubben beskriver i ett inlägg idag en rapport, presenterad nyligen vid en konferens i Barcelona, där en Malin Holm kartlägger anti-feminismen, givetvis hopbuntad med näthat, i Sverige. Ur Bittergubbens inlägg:
”“Their basic claim is that the gender equality reforms and norms promoted by Swedish feminist movement, and the Swedish “state feminism”, has led to a society where Swedish men now are discriminated against, and this needs to be stopped and changed to the advantage of men”
Formuleringen på slutet är tvetydig, den kan tolkas som att det efterfrågas en privilegierad behandling av män, något som många feminister påstår. Men den kan också läsas som att förändringen från mansdiskriminering till lika spelregler, att själva förändringen skulle vara till mäns fördel.”
Jag vill understryka att jämställdismen på intet vis handlar om att ge män fördelar i förhållande till kvinnor. Det borde tydligt framgå av Ströms uppställning.
Min inställning angående jämställdhet är jämställdistisk. Del av en rörelse? Kanske. Anti-feminist? Nej. Hatisk? Knappast.
Men detta och även andra indicier på samma tema pekar ändå åt att rörelsen Jämställdismen uppmärksammas på fler och fler håll.
Malin Holm sitter också i styrelsen för Forum för Feministisk Forskning
(Sådana här konstruktioner får mig alltid att undra varför vi inte har till exempel moderat forskning? Eller kommunistisk forskning…?)
Andra inlägg på samma tema:
För att underlätta Malin Holms kartläggning kan alla intresserade registera sig hos:
Ursäkta en nykomling, men är verkligen ”jämställdismen” den bästa termen? Den låter lite tillyxad i mina öron.
Ekvalist är också en benämning. Har du ett bättre förslag? :)
Nej, ekvalist låter bra. Möjligen mera dunkelt än jämställdist, men det kan å andra sidan väcka nyfikenhet.
Ja, ekvalist ligger nog lite bättre i munnen. Jämställdist kanske är tydligare, men som du säger, kanske kan ekvalist väcka nyfikenhet.
Skillnader och likheter mellan Jämställdist och Ekvalist
Jämställdist (svenska) = Gender equalist (engelska)
Problemet med ordet Ekvalist är samma som med ordet ”Jämställdhet” det kan betyda lite vad som helst.
Jämställdismen däremot har en tydlig betydelse = Det är ingen tävling i lidande så strukturell statistik spelar ingen roll.
Aaah…tack för förtydligandet, jag trodde att orden var synonymer.
Ser att forum för feministisk forskning har den sedvanligt jämställda sammansättningen i styrelsen:
Ordförande:Linn Sandberg
Kassör Anna Klerby
Ledamöter :
Anahita Assadi
Kalle Berggren
Karin Gunnarsson
Anna Göthner
Malin Holm
Ingrid Ryberg
Nina Törnqvist
Daniel Wojahn
2 män och 8 kvinnor och givetvis med en kvinnlig ordförande.
Har någon underrättat jämställdhetssministern om den ojämställda fördelningen i denna styrelse så att HEN kan kvotera in lite män också ;-)
Fast eftersom kvinnor har varit förtryckta i mer än 2000 år så är det väl inte mer än rätt att de får dominera på någon arena :-). Och eftersom kön är en social konstruktion så kanske kvinnorna blir män under en del av dagen för att jämna ut
fördelningen av olika kön i styrelsen :-). Fast risken är ju att männen blir kvinnor under dagen så att den kvinnliga dominansen blir total.
Du greppar det hela ganska väl! Allt går att vända till genusgalenskapens fördel med lite kreativa lösningar…
2 män och 8 kvinnor är lysande jämställdhet numera, just pga en ”minst 2000 år av förtryck”-faktorn.
De ska bara få bort de förargliga 20% först som förstör så det blir riktig feministisk jämställdhet för sådant oskick och strukturell orättvisa kan de ju inte acceptera.
Var jag orättvis och elak nu? :-)
Det kan hon tänka på istället som uppriktigt verkar vara överraskad över att vi kan skriva och stava någorlunda rätt och formulera flera meningar i rad. Detta klarar vi samtidigt som vi tydligen hatar kvinnor för det fastslår hon ju redan i rubriken!
Tur att det finns upplysta människor som kan tala om för mig vad jag är och inte för inte visste jag om att jag var en kvinnohatare, jag som trodde att jag gillade kvinnor :-(
Toklandet:
Självklart är det maximalt jämställt om det bara finns kvinnor i en styrelse
Ännu mer jämställt är det om det inte finns någon man i företaget överhuvudtaget.
Det är väl så nära man kan komma ett extremfeministiskt nirvana :-).
Båda riskerna är nog lika stora.
”These persons know how to present an argument, how to refer to ‘scientific’ sources” (från s.24)
Feminstisk ”forskning” verkar alltså vara riktigt forskning medan forskning som bedrivs med vetenskapliga metoder behöver få citattecken. Hujedamig va konstigt.
Ja jösses…
Bjuder Malin på en uppdaterad presentationstext :)
Malin är doktorand vid stadsvetenskapliga institutionen i Uppsala.
Hennes forskningsintresse har politiska motiv och forskning i ordets rätta bemärkelse är egentligen inget intresse alls. Malin har också en fäbless för att kalla kritiker för hatare, med fokus på det civila samhället.
Eller blev det för elakt?
Nej, det vet jag inte. Om jag själv får äran att figurera i en rapport kallad Män som näthatar kvinnor, känns väl detta rätt rimligt… ;)
Pingback: Jag är berömd! « Toklandet
Feministisk ”forskning” = genus”vetenskap”
Jag har mailat ros och ris till henne ikväll. Texten i mitt mail finns på Genusdebatten.
http://genusdebatten.se/vi-ar-under-lupp/
Pingback: Vi, de icke-kartlagda | En stilla undran
Viljan från dem att alla ska vara män och ”hatare” är så stor att man bortser från att det finns en hel del kvinnor och att ingen hatar någon alls… Märkligt!
Synnerligen selektiv verklighetsuppfattning.
Apropå dina tidigare inlägg om radikalfeminismens teoribyggen kan hänvisas till sidorna 9-10 där studien skall ges en ”teoretiserande överbyggnad”, och är ett tydligt exempel på postmodernistisk rappakalja. Om man som läsare inte begriper något beror det inte på läsarens obegåvning utan att det i huvudsak är rent nonsens. Syftet är inte att förklara något utan tvärtom är det ett rabblande av mystifierande formler som visar att skribenten tillhör ”de invigda”. Följdriktigt återknyts heller aldrig till detta svammel i studiens diskussion eller slutsats.
Jag tror att svamlets syfte är, just som du säger, fungera som ett kodspråk som avslöjar vem som är invigd och vem som inte är det. Positionering är väl ett mera vanligt och kanske även användbart begrepp, men i dessa sammanhang handlar det enbart om att rabbla upp de trollformler som öppnar vägen in i gemenskapen.
Så sant. Det är precis så det är.
Nått som jag vill ha svar på är hur i h-e de här extrema radikalfeministerna skaffat sig ett så stort inflytande inom media och den akademiska världen här i Sverige? Extrema radikalfeminister finns över hela världen, men i andra länder så har dom inte helt tagit över riksmedia och universitetsvärlden på samma sätt. Det räcker med att åka över till Norge så är det tydligt.
Finns det nån som har en analys varför?
Kortfattat: De iklädde sig offerkoftor och alldeles för många svenskar verkar ha en blind tillit till alla s.k. vetenskaper och ifrågasätter inte utan köper knasteoriera med hull och hår.
”Finns det nån som har en analys varför?”
Jadå, det beror sannolikt på att vänstern i Sverige varit så framgångsrik (särskilt i akademia och media) och den moderna feminismen har alltid ansetts vara en del av vänsterrörelsen. Att attackera feminismen var samma sak som att attackera vänstern i en tid då det helt enkelt var tabu att attackera vänstern.
För många akademiker är det än idag tabu att attackera vänstern…. däremot är det få som idag betraktar snack om VD:ar som representabel vänsterpolitik. Enligt lundprofessorn Svante Nordin delades vänstern upp i två olika delar, vanlig marxism och postmarxism (feminism, genusteori, flum och flum)
Tack för vettigt svar.
Lyssnade nästan 2 timmar på P3 under en biltur idag. Det måste seriöst vara den mest politiserade och propagandistiska statliga radiokanalen på den här sidan av Nordkorea. Helt sjukt! Skulle inte Public Service vara opartisk?
Jonte: Håller med, det blir allt oftare helt outhärdligt.
”Opartisk?” Den är så opartisk den kan vara. Att stödja en förtryckt grupp allt vad man orkar är opartiskhet enligt postmodernismen.
Det här tycker jag är skitkul:
”Kalle Berggren är doktorand i sociologi vid Uppsala universitet. Hen forskar om hur kön, sexualitet och ras upprätthålls och utmanas i svenska hiphoptexter.”
Han använder sig av hen som ett skällsord eftersom hans kön är känt.
Och nu kan Holm & Co läsa ännu en kommentar av mig som lyder:
Lysande, Susanna!
Hahaha tack! :)
Har alla sett den här? https://www.youtube.com/watch?v=
Pingback: Malin Holm svarar | Bashflak
Pingback: Är Noomi Rapace också en kvinnohatare? | Susanna's Crowbar
Pingback: Emma Åhman undersöker | Susanna's Crowbar
Pingback: Jämställdismen föremål för studie igen | Susanna's Crowbar