Jämställdismen föremål för studie igen

Under det gångna året var jämställdismen som rörelse föremål för ett antal studier av varierande kvalitet. Crowbar fanns med på ett hörn i en konferensrapport med titeln Män som näthatar kvinnor och jag blev tillfrågad av studenten Emma Åhman om att medverka i hennes uppsats, dock utan vidare kontakt efter att jag ställt följdfrågor och vissa krav. Nu verkar en ny studie inom ämnet socialpsykologi vara aktuell och bloggarna Bashflak och En Stilla Undran har deltagit samt publicerat sina intervjuer. Läs gärna dessa om ni vill veta mera om jämställdism. Jag har ibland blivit kallad för antifeminist och mitt svar på det utnämnandet är: beskriv din feminism så säger jag om jag är anti. Mina åsikter kring jämställdhet utgår från den jämställdistiska grunden, men som i fråga om alla -ismer vill jag ogärna etikettera mig med något av dessa. Jag blir dock ofta förundrad hur mycket ilska en inställning som utgår från allas lika värde, rättigheter och skyldigheter, samt betonandet av individen före kollektivet kan väcka. Mitt motstånd mot feminismen riktar sig inte mot den klassiska feminismen med dess krav på lika rättigheter, den riktar sig mot avarterna i form av den moderna radikalfeminismen med dess manshat och den ovetenskapliga genusvetenskapen, som i stor utsträckning styr hur jämställdhetsarbetet ser ut i samhället.

Intervju med Bashflak

Intervju med En Stilla Undran

Om Susanna Holmén Waris

Susanna Holmén Waris, född 1968 i Salo, Finland, civilingenjör från KTH och frilanskonstnär som arbetar inom järnvägen. Bloggen handlar om allt från konst, politik och vetenskap till mode, humor och personliga erfarenheter. Välkommen!
Det här inlägget postades i feminism, genus, genusvetenskap, jämställdhet, Okategoriserade, politik, pseudovetenskap och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på Jämställdismen föremål för studie igen

 1. Malte Skogsnäs skriver:

  Din inställning är så gott som identisk med min.

 2. Staffan Bengtsson skriver:

  Det är tråkigt att höra om det som hänt. Det är jag som utförde den senare och det känns vemodigt nu när jag vet att jag dykt upp i sådant kölvatten. Jag studerar avancerad psykologi, inte politik. Det är projektarbete i forskningsmetodik och studiemetod som jag utfört inom forskningsfältet samhällspsykologi (societal psychology). Då jag långsiktigt kommer studera samhällsfarliga ideologiska grupper så använder jag demokratiska ideologiska grupper som testplattformar för relevanta och allmänmänskliga psykologiska mekanismer. Jag har t.ex. tidigare använt kommunpolitiker inom vänster och högerblocket för en studie i polarisering. Då jag vet att psykologi kan kännas utlämnande och känsligt så är jag dels jättetacksam för hjälpen men i högsta grad mån om att det skall ske i fullständig respekt och värdighet för dem som ställer upp. Därför tar väldigt allvarligt på forskningsetik, anonymitet och personlig integritet.

  http://www.psykologiguiden.se/www/pages/?Lookup=samh%E4llspsykologi

  • Susanna Varis skriver:

   Ja, de studier om jämställdismen som förekommit har till stora delar lämnat övrigt att önska, men det behöver ju inte betyda att din studie är en i raden av dessa. Från min horisont sedd ger metoden ett mera seriöst intryck tack vare öppenheten som präglat arbetet. (För övrigt vore det tacknämligt om genusvetare höll sig till att studera politik istället för att bygga sin sk vetenskap på ideologi.) Lycka till med arbetet, det blir intressant att se resultatet!

 3. Kristian skriver:

  ”beskriv din feminism så säger jag om jag är anti.”

  Bra svar.
  Frågan är ofta ett förklätt: ”är du på vår sida eller inte?”
  (”I don’t do litmus tests.”
  http://paulgraham.com/say.html)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.