Svårt som kvinna i musikbranschen

iconapop Icona Pop. Foto: Magnus Hällgren

Jag har knappast hunnit läsa några hela tidningar på sistone, men av de artiklar jag läst noterade jag särskilt två där likartade uttalanden angående kvinnors villkor i musikbranschen förekom. Oftast hörs beklaganden om hur svårt och tufft det är att vara tjej eller kvinna i musikbranschen (eller vilken bransch som helst om man konsulterar en feminist), alltid trycks vi ner och släpps inte fram och lyfts inte upp. Vilket inte riktigt stämmer överens med de här uttalandena:

Rapstjärnan Linda Pira för några dagar sedan (DN Kultur):

”Det är ju en klassisk rapgrej, att man alltid ska vara bättre än den man gästar. Gillar du tävlingsmomentet i hiphop också?

– Ja, jag är ju tävlingsmänniska. Men eftersom jag ju typ är den enda tjejen blir det inte riktigt samma villkor. Alla grabbarna är så snälla mot mig så jag behöver inte tävla.”

I samma artikel även:

”Hajpen var högst välförtjänt men blev också till en tyngd för Linda Pira.

– Det var jobbigt. Jag hade gjort en vers men alla folk ville ha mer. Alla tidningarna ringde. Plus att jag var gravid. Hur skulle jag kunna leva upp till det här? I början var det jobbigt och jag tänkte flera gånger att jag skulle skita i det. Jag ringde Salla (producent och grundare av skivbolaget Redline, reds anm) och sa att vi får lägga ner alltihop när jag blev gravid. ”Va?”, sa han, ”varför skulle vi avbryta för det? Du är inte den enda här som har barn.” Det är ju sant. Och så sa han: ”Grabbarna åker i fängelse. Det är samma sak för dig, du är borta en stund, sedan är du tillbaka”, haha.”

Icona Pop i gårdagens tidning (DN Kultur):

”Jobbar ni medvetet på att erövra låtskrivandet, som är en klassiskt manlig syssla?

– Nej. Men vi har definitivt märkt att det är en mansdominerad bransch. Särskilt den elektroniska dansmusiken. Folk tycker det är svincoolt när det dyker upp två tjejer som har byggt en egen kontrollpanel och ställer sig på scenen. Vi vill framför allt inspirera kvinnor att hjälpa varandra, för det är tungt att vara kvinna i dagens samhälle.”

Är inte det sista påståendet något motsägelsefullt? Saker som tas för givna när det gäller manliga musiker ses som svincoolt när ett par tjejer gör det? Tungt att vara kvinna i dagens  samhälle?

Tillägg: Se även Ekvalist om världens mäktigaste musiker och kändisar.

Om Susanna Holmén Waris

Susanna Holmén Waris, född 1968 i Salo, Finland, civilingenjör från KTH och frilanskonstnär som arbetar inom järnvägen. Bloggen handlar om allt från konst, politik och vetenskap till mode, humor och personliga erfarenheter. Välkommen!
Det här inlägget postades i feminism, jämställdhet, journalistik, kultur, medier, musik, Okategoriserade, politik och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 svar på Svårt som kvinna i musikbranschen

 1. lavazza1891 skriver:

  Världen går under imorgon! Kvinnor värst drabbade!

 2. Bashflak skriver:

  Hur är det i målarbranschen där du själv verkar? Är det tufft och motigt att vara kvinna där?

  • Susanna Varis skriver:

   Jag skulle säga att det är tufft och motigt för alla på den här nivån i konstbranschen… :)
   Jag är glad att jag slipper försöka försörja mig på detta.

 3. Pingback: Resten av världen har mycket att lära av svensk media | Jämställdhetsfeministerns blogg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.