Gästinlägg: Vladimir Oravsky om The State of Play

Scenkonstbiennalen foto Vladimir Oravsky (1) Foto: Vladimir Oravsky

I går [läs: i förrgår] visade SVT2 filmen “The state of play” med storstjärnorna Russell Crowe, Ben Affleck, Rachel McAdams, Helen Mirren och Jeff Daniels i de ledande rollerna. Även på svenska fick filmen heta “The state of play”, som om detta engelska idiomatiska uttryck var en fullständig självklarhet för varje potentiell tv-tittare och biobesökare i Sverige.

Innan “The state of play” blev till film, figurerade samma berättelse i en TV-serie om 6 delar. På engelska hette även den “The state of play”. På svenska fick det heta ”Den tredje makten”. Serien handlar om några journalister som genom ihärdig granskning lyckas att avslöja några skurkaktiga senatorer.

Den första statsmakten är regeringen, den andra riksdagen. En av massmedias huvuduppgifter är att övervaka och granska regeringen och riksdagen. Därför kallas massmedia ”den tredjestatsmakten”. Den svenska titeln den ”Den tredje makten” är således lika mycket (o)förståelig som “The state of play”.

© Vladimir Oravsky

Please like & share:

Om Susanna Holmén Waris

Susanna Holmén Waris, född 1968 i Salo, Finland, civilingenjör från KTH och frilanskonstnär som arbetar inom järnvägen. Bloggen handlar om allt från konst, politik och vetenskap till mode, humor och personliga erfarenheter. Välkommen!
Det här inlägget postades i Film, gästinlägg, kultur, medier, Okategoriserade, TV och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.