Kakan om våldtäktskulturen

Irika.kakan1_-520x349 Kakan Hermansson. Bild från KTH

Kakan ”män är som utvecklingsstörda barn” Hermansson delar med sig i Nöjesguiden av sin syn på våldtäkter. Hermansson hakar upp sig på att Sven-Åke Hammar, presstalesman vid polisen i Västergötaland, förklarar varför överfallsvåldtäkterna ökar sommartid; att det är naturligt att de ökar eftersom folk är mer lättklädda och rör sig mera utomhus. Hermansson förstår antagligen inte uttalandet, eftersom hon tolkar det så här:

”Det är för att folk (läs kvinnor, de som blir våldtagna) är mer lättklädda. Alltså ligger det i kvinnornas ansvar att inte klä sig lätt, inte syndigt eller horigt. Det vet vi alla att det kommer slå tillbaka på dom om, OM I NÅGOT FALL, en våldtäkt går till rättegång. För om du har små eller tunna kläder på dig en sommardag som sedan blir till natt, då är det väl för att du är sexuellt utlevande och ville fresta, inte för att du trivs i tunna kläder när det är varmt. Och om du då blir dömd som sexuellt utlevande då vet vi, också sen gammalt, att då ville du detta, du får i alla fall skylla dig själv.”

Kakan, Hammar förklarar att det är naturligt att det blir fler överfallsvåldtäkter under sommaren och detta är en jämförelse med de andra årstiderna, inte ett uttalande om att det är naturligt att våldta, som du i din feministiska iver vill tolka det som. Resten av skuldbeläggandet har Hammar över huvudtaget inte sagt, det passar bara in i den feministiska förvrängningen av det du tror att Hammar säger.

”Kanske menar lille Sven-Åke att det är när kvinnor är så lättklädda, som männen bara inte kan stoppa sig själva, dom bara MÅSTE våldta. Som en citat ”naturlig” konsekvens av de lätta kläderna. Denna drift som männen har inom sig, att de måste ha sex på vilka villkor som helst, fullkomligt blommar på sommaren!”

Inget av detta har Hammar heller sagt. Kakan; folk är mera lättklädda + folk rör sig mera utomhus leder i kombination till fler tillfällen där en våldtäkt potentiellt kan ske och sker. På samma vis som det är mer troligt att fler fickstölder sker i folksamlingar än på, säg, tennisbanan. På samma vis som du lättare drar på dig en förkylning i kollektivtrafiken än om du promenerar till jobbet.

”Ingenstans säger Sven-Åke att det handlar om mäns gränslösa sätt att ta sig fram i världen, att män mest våldtar kvinnor de på något sätt känner, men just på sommarn ökar våldtäkterna utomhus, Män våldtar okända kvinnor, ofta genom dödshot och våld, utomhus. Ingenstans står det något om alkohol, eller om patriarkatet, om VARFÖR män våldtar. Det nämns inte heller att våldtäkt inte handlar om sex, utan om makt och våld. Inte heller pratas det om att det är ”vanliga” män som våldtar, att könsrollen MAN är så fucked up och att den sexualiteten som män lär sig identifiera sig med är så gräslig.”

Ja, Kakan, frågan gällde överfallsvåldtäkter. Alkohol? Gäller detta även offrets konsumtion? I den bästa av världar borde kvinnor kunna gå ute helnäcka och kalaspackade och enbart bli hemburna av hjälpsamma riddare på vita springare, men det är en vision i stil med ett jehovasvittne-broschyr. I den bästa av världar ska du kunna tappa din guldrolex på torget och få den hemskickad av upphittaren. Nu ser inte världen ut så. Våldtäkter är ofta mycket komplicerade till sin natur (bortsett från de rena överfallsvåldtäkterna) och alla har ett ansvar över sitt sexuella beteende. Killar/män har ansvar för att vara lyhörda, men tjejer/kvinnor har ansvar över att tydligt uttrycka att de inte vill, att tydligt säga nej.

Jag kan säga att den gången jag blev våldtagen hade det inte hänt om jag inte varit mycket berusad. Hans fel och ansvar att ge sig på mig när jag sov, men det hade inte hänt om jag inte varit berusad. Krasst konstaterat. (Nu fick han klockspelet i halsen när jag väl vaknade till och fick på mig mina kängor, men det är en annan historia…) Historian med den här våldtäktsmannen var inte att han skulle ha fått för lite undervisning om patriarkat, eller att hans beteende skulle ingå i någon form av ”mansroll”, han var en skitstövel kort och gott. Hans svinaktiga beteende fick till resultat att en av mina vänner som även hade annat otalt med personen i fråga visade honom på ett ganska handgripligt sätt hur en vårdavdelning kan se ut från insidan när man ligger där i någon månad. Mansnorm och våldtäktskultur?

IMG_0072-crop Vid tiden för den halkiga flykten…

En annan gång följde en obehaglig figur efter mig från pendeltåget. Han hade sneglat på mig hela resan och jag försökte slinka ut i sista sekunden för att han skulle bli kvar på tåget. Han lyckades komma efter. Nästan inga människor var där och de som fanns försvann bort till sina bilar. Jag halkade fram över isen på höga klackar med mannen bakom mig. I en gångtunnel hade han visslat som i en kass skräckfilm och jag var riktigt rädd. Jag såg en ensam man gå en bit framför mig och sprang fram till honom (det här begav sig på tiden före mobiltelefonerna, mina vänner). Jag förklarade lite snabbt att jag trodde att jag hade någon som följde efter mig och om han bara kunde låtsas att han kände mig en stund. Han fattade snabbt vad det var frågan om, trots att han inte verkade kunna språket jättebra, och tog min plastpåse som för att visa att vi kände varandra. mannen bakom kom snart ikapp och gick om med en grimas över ansiktet. mannen jag gick med frågade om det var han och jag sa ja. Han följde sedan med mig en bra bit åt ett helt annat håll än han själv skulle åt för att se så att jag kom hem. Könsrollen Man fucked upp? Skulle inte tro det. Han som följde efter mig var en spitting image av en av de ökända polismördarna. Detta hände några år före, så vem vet, det kanske var samma person.

”Nä det pratas istället om att det är naturligt att överfallsvåldtäkterna ökar. Detta är en naturlig del av kvinnors liv, att ständigt vara rädda. Inte få äga sin egen stad, inte gatorna där, inga parker. Inte heller våra egna kroppar. Vad vi har på oss speglar vår sexualitet, inte vad som är bekvämt eller vad vi tycker är tjusigt, utan står i direkt relation till vad MÄN tycker och tänker om oss. Och i värsta fall bestämmer dom sig för att våldta oss. Och då är det vårt eget fel. Det är naturligt.”

Nej, det är inte naturligt att vara ständigt rädd. På vad sätt minskar hatpropagandan från feminismen mot alla män den rädslan hos tjejer/kvinnor? På vad sätt ökar tjejers/kvinnors trygghet av uppmaningar att inte vara försiktig? Våldtäkt är vidrigt och ska helst inte ens existera, men måste man ändå inte vara lite realistisk?

För övrigt har Ninni på Genusdebatten skrivit ett utmärkt inlägg på tema våldtäktskultur här. Där finns fler resonemang som bemöter det slentrianfeministiska perspektivet. Ninnis inlägg nr två finns här.

 

 

Om Susanna Holmén Waris

Susanna Holmén Waris, född 1968 i Salo, Finland, civilingenjör från KTH och frilanskonstnär som arbetar inom järnvägen. Bloggen handlar om allt från konst, politik och vetenskap till mode, humor och personliga erfarenheter. Välkommen!
Det här inlägget postades i feminism, genusvetenskap, jämställdhet, Okategoriserade, politik och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

9 svar på Kakan om våldtäktskulturen

 1. Mia. skriver:

  Maria Sveland sa i samband med pubträffen att det är som att prata med människor som hävdar att jorden är platt och jag kan ju bara säga detsamma. Tonårsfeminism är faktiskt en bra beskrivning då samma pedagogik tycks krävas. Detta är radikalfeministernas verklighet, sanningen. Och med respekt för att Sveland tycks ha haft ett tufft år (P1 sommar) men självinsikten lyser fortfarande med sin frånvaro. Men förhoppningsvis har hon även på vägen inte bara läst sådant som bekräftar hennes världsbild utan även sådant som fått den att gunga lite, även om hon inte vill säga det högt såklart ;)

 2. Roffe skriver:

  Kakan:
  Suck! Det är tragiskt.
  Härskartekniker osv. Orkar inte.

  Övrigt:
  Stark personlig berättelse.
  Din konklusion är riktig. Läs inte Aftonbladet!

 3. P-A skriver:

  Vet att detta låter snobbigt, men det räcker med att titta på Kakan och hennes polare Lady Dahmer för att se att de inte direkt är någon del av intelligentian.

 4. Pingback: Svenskarnas fredliga våldtäktskultur – del 2 | Genusdebatten

 5. Pingback: Kakan Hermansson i farten igen | Susanna's Crowbar

 6. Pingback: Just sayin´… | Susanna's Crowbar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.