Vem ställer kraven?

wife swap 1-thumb-400x608-65309

Ligger och slötittar på skräp-tv-programmet Wife Swap på 7:an. Intrigen går ut på att en inte så städsam och sträng fru byter plats med en rengörings- och ordningsfascistisk dito i var sin familj. Fruarna ska lära sig att leva som den utbytta frun har gjort, men tanken är att båda familjerna sedan ska lära sig att gyllene medelväg är att föredra genom att den nya frun i familjen får komma med ett nytt regemente som de kvarvarande familjemedlemmarna testar en period. Familjerna får känna på hur det är att ha en annan livsstil, den gamla frun är ofta efterlängtad, man lär sig att uppskatta varandra på ett annat sätt samt får kanske några nya erfarenheter (enligt serieformatet).

Idag kommer den ordningsamma frun till den nya familjens hus och får först gå runt ensam och inspektera huset. Hon finner köket grisigt och utbrister:

”I can´t believe someone leaves the kitchen this way when they know there´s another woman coming into the house…”

Det här stämmer väl överens med min egen erfarenhet; det är de kvinnliga gästerna som bedömer till exempel städningen, inte de manliga. Min tes är att det ofta är kvinnor som bedömer varandras sätt att vara kvinnor på; utseende, städning, matlagning, moderskap, socialt beteende, inte ett patriarkat (vad än vänner av patriarkala förklaringsmodeller påstår).

Obs! Det här är en egen reflektion, inte en tanke baserad på en vetenskaplig undersökning, men det vore intressant att veta vad forskningen säger.

Tillägg:

Senare i programmet säger samma ordningsamma fru att hon skulle bli vettskrämd om hennes man skulle kunna göra alla hennes hemmasysslor eller om han skulle bli en ”perfekt hemmaman”. Hon skulle inte känna sig behövd och känna sig överflödig. Ett mycket naturligt resonemang för någon som valt att prioritera hemmalivet. Men som vi alla vet ingår inte människors egna prioriteringar i de feministiska tidsstudiekvinnornas tankevärld, där allt annat än 50/50 definieras som förtryck. Är man dessutom vänsterorienterad blir det ofta direkt omoraliskt att ens försöka tjäna sitt uppehälle med dessa traditionellt kvinnliga arbeten; anlita städhjälp är fel och fult, rut-bidrag ska vi inte ha.

 

 

 

Om Susanna Holmén Waris

Susanna Holmén Waris, född 1968 i Salo, Finland, civilingenjör från KTH och frilanskonstnär som arbetar inom järnvägen. Bloggen handlar om allt från konst, politik och vetenskap till mode, humor och personliga erfarenheter. Välkommen!
Det här inlägget postades i feminism, genusvetenskap, jämställdhet, Okategoriserade, TV och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Vem ställer kraven?

  1. Mia. skriver:

    Har sagt det förr men säger det igen, klockrent! Hoppas du fortsätter med dina underbart koncisa betraktelser. Alltid en fröjd att läsa!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.