Sörmlandssalongen 2013 i Länstidningen

…finns här.

”Trogen salong för sörmländska verk

Skilda tekniker när 61 konstnärer möts

Sörmlandssalongen 2013 slog i lördags upp sina portar för 53:e gången. I år ställer sammanlagt 61 konstnärer ut 213 verk i de mest skilda tekniker.

Relaterat

Vivianne Edorson från Oxelösund ställer ut sina maneter, gjorda av garn på stommar som är lampor hon hittat på loppisar.

Vivianne Edorson från Oxelösund ställer ut sina maneter, gjorda av garn på stommar som är lampor hon hittat på loppisar.FOTOGRAF: MAGNUS GRIMSTEDT

Konkurrensen bland konstnärer om en plats på Sörmlandssalongen är hård. I år hade 141 konstnärer lämnat in 641 verk för bedömning. Juryns urval resulterade i verk av 61 konstnärer, varav 22 från Södertälje och Nykvarns kommuner.

En av de konstnärer som är representerade i år är Södertäljebon Kersti Rågfelt Strandberg. Hon har hållit på sedan 80-talet och har numera tappat räkningen på vilken gång i ordningen det är hon deltar på Salongen. Hon ställer ut tre verk i tyg, 2,30 meter långa och en meter breda, som hänger fritt från taket i konsthallen och som böljar lätt när någon passerar. Tekniken kallas collografi.

– Det är en grafisk metod, ett djuptryck. Jag gör själv plåten, färgar in den och trycker själv. Det är som en etsning fast på kartong i stället för på plåt, säger hon.

De tre motiven är blommor, vid här laget vida beresta. Närmast har de varit i Japan.

– Det är inte bara blomformationer. De symboliserar också livet. Den här växtens blomma är som ett kärl eller en bägare som vi kan fylla med ett innehåll, som med livet. Och blomman vilar på en skör stängel, precis som livet, säger hon.”

Om Susanna Holmén Waris

Susanna Holmén Waris, född 1968 i Salo, Finland, civilingenjör från KTH och frilanskonstnär som arbetar inom järnvägen. Bloggen handlar om allt från konst, politik och vetenskap till mode, humor och personliga erfarenheter. Välkommen!
Det här inlägget postades i Konst, kultur, medier, Okategoriserade, Sörmlandssalongen 2013, Utställning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.