Efterlysning!

Communications connectivity Bild från Lerablog.

Efterlyser härmed tips för största möjliga säkerhet på internet! Tips om antivirussystem, säkerhet med internetköp, anonymiseringstjänster etc…vad än du har tas tacksamt emot. På förekommen anledning och eftersom jag tror att vi enbart har sett toppen av ett isberg angående hackningar, identitetskapningar, virus, trojaner, bluffakturor, bedrägerier och allt annat i den stilen. Jag vet att min läsekrets består av många personer som har mycket bättre kunskaper på området än jag själv. Tack på förhand!

Om Susanna Holmén Waris

Susanna Holmén Waris, född 1968 i Salo, Finland, civilingenjör från KTH och frilanskonstnär som arbetar inom järnvägen. Bloggen handlar om allt från konst, politik och vetenskap till mode, humor och personliga erfarenheter. Välkommen!
Det här inlägget postades i Okategoriserade, teknik och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

14 svar på Efterlysning!

 1. Leif skriver:

  En definitiv säkerhetsförbättrare är att du kör med någon linuxvariant som ditt ”internetoperativ”. Troligen kommer du då att sakna en del ”favoritprogram” som inte finns portade till Linux. Det löser du enkelt genom att du låter Linux skapa en ”dualboot”. När du startar datorn får du en meny där du väljer om du ska köra Linux eller ditt andra operativsystem. Kör Linux när du är ute på internet, kör ditt andra operativ om du har något program du vill använda, och som inte kan ersättas med linuxvariant. Tanka ned någon linuxvariant i ”live”-version. Då kan du provköra Linux från en cd/dvd-skiva utan att installera det.

  • dolf skriver:

   får man vara lite ofin och be om den länk till någon bra version? (hade tidigare Ubuntu på min lapptop, R.I.P., men kan inte minnas att den fanns i version som gick att bota från CD/DVD)

   • Pelle skriver:

    Oftast bootar man från USB-sticka nu för tiden pga enkelheten. Men det brukar alltid finnas ISO-filer att ladda ner som man kan bränna på CD/DVD.

    Ubuntu skulle jag nog inte rekommendera eftersom det levereras med en hel del ”spyware/malware” (https://www.gnu.org/philosophy/ubuntu-spyware.html). Då är det bättre att gå direkt på den distribution som Ubuntu bygger på, debian (www.debian.org). Men det är nog något mer avancerat än att installera Ubuntu (man får ändå ge dom att dom har lyckats skapa något väldigt användarvänligt). Andra alternativ som jag tror är relativt enkla är t.ex. OpenSUSE, Linux Mint, Fedora. En snabb googling ger nedladdningslänkar och installationshjälp :)

   • Leif skriver:

    De flesta linuxdistributioner har livefunktion. När man startar från skivan kommer det upp en meny där man väljer att köra Linux från skivan, alltså att inte installera Linux. Det man måste tänka på är att man i BIOS ställer in startordningen så att datorn söker att starta från CD/DVD i första hand och från hårddisken i andra hand. (Det vet du säkert!)
    Jag rekommenderar någon av alla varianter på Ubuntu, t ex Xubuntu eller Linux Mint Mint Cinnamon eller Linux Mint Mate. De finns alla som livedistributioner.
    http://xubuntu.org/
    http://www.linuxmint.com/

   • dolf skriver:

    tack för tipsen. ska ta nån kväll till att kolla närmare på dem.

 2. Pelle2 skriver:

  Googla Dolf ;-).
  http://ubuntu-se.org/drupal/download.
  På den sidan finns det massor av länkar till olika versioner.
  Var länge sedan jag själv testade Ubuntu så jag vet inte vilken som är bäst.
  Jo, det har funnits möjlighet att boota Ubuntu från en dvd så länge jag minns.

 3. Leif skriver:

  Vet inte Susanna om du kör Windows eller MacOS men i alla fall:
  Om det gäller Windows kan jag rekommendera följande:
  För att söka virus på datorn tillhandahåller McAfee ett program som är gratis: Stinger. Rekommenderas! Man installerar inte programmet på datorn utan har det bara som en programfil t ex på skrivbordet eller i sin hämtningsmapp. Man dubbelklickar på filen för att starta Stinger. Stinger kan hämtas här:
  http://www.snapfiles.com/freeware/security/fwvirus.html
  eller på MCAfees hemsida. På Snapfiles finns också andra gratisprogram för virusskydd. Avira och AVG är båda mycket bra. Microsofts Security Essentials är också OK.
  Den andra typen av program man bör överväga att skaffa är ett som hanterar s k malware. Spybot Search and Destroy är ett säkert kort. Det hittas här:
  http://www.snapfiles.com/downloadfind.php?st=malware&action=s&offset=0&lc=4&searchsort=rating
  Där finns också en hel del andra program som kan vara värda att överväga. Själv föredrar jag dock Spybot.
  En annan sak som man kan tänka på är att man ser över säkerheten i sin webläsare. Man kan ställa det så att det inte sparar en massa skräp som i skymundan laddas ned (cookies m m) eller man kan då och då rensa den från sådant.

 4. Dreadlock skriver:

  Om du fått in trojaner redan , så kanske det lönar sig att försöka rensa disken först innan du gör något annat. Har använt MalwareByte
  http://www.malwarebytes.org/downloads/ som scannar disken på ev.trojaner och virus. Sist jag använde den så tog den bort massor av konstiga registertillägg som skulle inte vara där. En första djupscanning tar uppemot 1 timme,men det är värt att vänta så länge.

  I min dator finns även en sniffer som håller reda på vilka andra tjänster som övervakar min dator när jag är inne på någon sida – Och blockerar dom. Jag är ingen expert,men det fungerar. Det finns massor av företag som bevakar ens personliga internetvanor och kartlägger dem. Det kan handla om att du plötsligt får reklam som är relaterad till dina besök på internetsidor i din webbrowser (Eller t.o.m spam till din e-mail adress) Programmet tillåter heller inte att du får cookies av sidorna som du besöker, och försvårar för företagen som vill kartlägga ditt liv på internet avsevärt.

  Programmet heter DoNotTrackMe , och är gratis. Till sist så är Norton känd för att vara ett ganska mediokert anti-virus program, som i tidigare versioner dessutom la beslag på stora systemresurser ( Seg dator,seg browsing)

 5. Dreadlock skriver:

  Tillägg : Om du vill pröva MalwareBytes ,försäkra dig om att du laddar ner den senaste uppdateringen efter du installerat programmet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.