Vårresa till Kalmar

Vi planerar en liten resa till Kalmar och har bokat rum på tjusiga Kaptensvillan:

KaptensvillanVi får se om det har hunnit bli så här grönt och fint och med syrener i full blom när vi anländer…

Nästa led i planeringen är att hitta en resa. Vi har blivit rekommenderade den sk Silverpilen (buss), men i grunden tycker jag nog bättre om att åka tåg och gick därför in på SJ:s hemsida. Tanken är ju numera att resenären i så hög utsträckning som möjligt ska boka och fixa sin resa själv, eftersom den mänskliga servicen kommer med en prislapp för aktörerna i branschen. Glad i hågen knappar jag in uppgifterna i bokningen, trycker på knappen ”vidare” eller ”fortsätt” och kommer fram till följande bild på skärmen:

sjbokning Jag provar igen, jag provar med annan avgångsort…samma resultat. Det kanske är en taktik motsvarande den som Södertälje sjukhus använde sig av när man upptäckte att väldigt stor andel av patienter kom in genom akutmottagningen; man stängde den. SJ kanske önskar minimera antalet missnöjda resenärer helt enkelt genom att inte ha några?

Rent allmänt är detta med att hitta biljetter hos SJ sedan åratal ett renodlat pokerspel (nog för att jag inbillar mig att det är mycket roligare hos t ex JackpotCity online casino). En och samma resa kan kosta allt mellan 140 och 1700 kronor, beroende på när, var och hur den har bokats.

Hisstationand4aces-coolidgeHis Station and Four Aces av J D Coolidge. Motiven med hundar som spelar poker måste ändå ses som lowbrow-konstens klassiker. Temat kommer i en uppsjö av varianter, är omåttligt populärt och oerhört föraktat i den fina konstvärlden. 

Jyckarna ovan verkar ha lyckats få sina platser på tåget, vi får de hur det går för oss…

Please like & share:

Om Susanna Holmén Waris

Susanna Holmén Waris, född 1968 i Salo, Finland, civilingenjör från KTH och frilanskonstnär som arbetar inom järnvägen. Bloggen handlar om allt från konst, politik och vetenskap till mode, humor och personliga erfarenheter. Välkommen!
Det här inlägget postades i Konst, kultur, lowbrow, Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

8 svar på Vårresa till Kalmar

 1. Benny M skriver:

  Hej! Kalmar är en riktigt fin stad och en resa värd. Tror att ditt bokningsproblem kan bero på att det inte är SJ som kör dit. Men jag kan ha fel…

  • Susanna Varis skriver:

   Ja, Kalmar är fint och där bor en gammal, god vän.
   SJ:s bokningssystem innefattar även andra tågoperatörer samt busslinjer, så felet ligger nog inte där. Kalmar C kommer upp som ett alternativ när man väljer resmål.

 2. michael skriver:

  mmm jag bor ju i Kalmar län men närmare Oskarshamn och brukar ta swebus när jag åker mellan Stockholm och hem för att slippa byten men kanske silverpilen är bättre för att nå Kalmar.

  • Susanna Varis skriver:

   Fördelen är väl att Silverpilen inte stannar vid varje mjölkpall. Tydligen gör den en större paus vid något rastställe istället, men resan tar in alles 5 h 40 min.

 3. Maria skriver:

  Åk tåg med Kustpilen, som utgår från Linköping. Slutstationen är Kalmar. Det är en riktigt trevlig resa, där man åker genom sjölandskap. Bättre än buss (Swebus) som bara åker på tråkig väg.

 4. Pelle2 skriver:

  Kaptensvillan ser trevlig ut.
  Håller med om att Kustpilen från Linköping i teorin är det bästa alternativet. Du skall dock veta att Klt, som driver trafiken, har haft jätteproblem att hålla igång den. Väldigt ofta blir man hänvisad till en ersättningsbuss.. Fast då har du ju kommit ganska långt på resan när du har kommit till Linköping så det kanske är ok..

 5. Maria skriver:

  Det har aldrig varit nagra problem för mig, men jag aker bara pa somrarna. Det är ett litet tag med ett fatal vagnar, tror tom att det är servering ombord.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.