Karnism i SvD

amelieAmelie Björck, en gammal bekanting på bloggen. Foto: LU

Kultursidorna i SvD prunkar idag åter av feminism och artikeln på Under Strecket-sidan möts jag av en gammal bekant. Karnism? Javisst…det var förtrycket medelst livsmedel vi känner igen från en tid sedan. Så här lät det då:

”Carnocentrism betyder köttinriktning, fallocentrism syftar på mansmakt, logocentrism avser rationalitetens företräde framför känslor och praktisk intuition. Enligt Derrida är makthierarkierna sammanväxta med varandra så, att djurdödandet/köttätandet ingår både i människans hävdande av sin artauktoritet och i mannens hävdande av sin specifika dominans över djur, kvinna och barn. En ”riktig” man äter kött, en ”riktig” kvinna måste inte göra det.”

[…]

”Hur mycket intressantare är inte det känsliga undersökande som pågår inom en feministisk-materialistisk konst och forskning, där det inte handlar om vem som ska dö för vem, utan om hur vi olika arter kan leva, och faktiskt lever, tillsammans med varandra och för varandra? Där finns en framtid och historia som ännu inte är färdigskriven.”

Då var det DN Kultur, nu är det SvD dito. Björck tituleras ”forskare i litteraturvetenskap med inriktning på djurstudier vid Lunds universitet”, men hennes verksamhet innefattar föga förvånande detta:

ameliebjörckcvKälla: Lunds universitet

Löjesguiden har kommenterat dagens artikel på ett utmärkt sätt här.

Om Susanna Holmén Waris

Susanna Holmén Waris, född 1968 i Salo, Finland, civilingenjör från KTH och frilanskonstnär som arbetar inom järnvägen. Bloggen handlar om allt från konst, politik och vetenskap till mode, humor och personliga erfarenheter. Välkommen!
Det här inlägget postades i feminism, genus, genusvetenskap, jämställdhet, journalistik, medier, Okategoriserade, politik, pseudovetenskap, religion och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

16 svar på Karnism i SvD

 1. Fnordspotting skriver:

  ”Forskningsmiljön FOLIEHATT (Forum för Litterär Enfald, Hat, Apfixering & Trollande Terror)”

 2. AV skriver:

  När vi nu ändå är inne på hårresande slutsatser och grova generaliseringar:
  Hitler var vegetarian!

  Need I say no more?

 3. Tack för din länkning från din utmärkta blogg som jag ofta och gärna läser. Att den gode Amelie ser på saker ur ett ”genusvetenskapligt” (citattecken därför att kalla denna disciplin för vetenskap är i sig ett skämt) är föga förvånande. Också att hon har ett förflutet på Södertörns Högskola är logiskt. Det är med andra ord inte bara en innehavare av en doktorshatt, utan också en stolt ägare av en foliehatt vi talar om här. Att livsmedel nu används för att förtrycka dig känns oroväckande. Men att en aubergine skulle kunna utöva en fascistoid och undertryckande inverkan på både hen och hen, kan förklaras med att Amelie har fått upp den på dagordningen.

  • Susanna Varis skriver:

   Sant, genusvetenskapen är problematisk på många sätt och vis. Tack för kommentaren och lycka till med bloggandet, jag kommer med intresse följa det du skriver! Årets Foliehatt är förresten ett utmärkt pris! :)

  • Kristian skriver:

   Auberginer är ju jätteläskiga! Har du inte läst Nöstlingers ”Vi struntar i gurkkungen”?

 4. michael skriver:

  Problemet med genusvetenskap är att man återigen vill upphöja fördomar myter och tro till vetenskap.Alltså genusvetenskap gör att det svenska samhället tar ett steg bakåt till en förlegad tid före upplysningstiden.
  Självklart gör man det med ord som att det är nytt och progressivt fast tänket är gammalt och förlegat,vilket kommer göra att Sverige halkar ännu mer ner som kunskapsnation.
  Det intressanta är att politiker stillatigande och t.o.m. hejar på detta förfall.

 5. dolf skriver:

  ”litteraturens performativitet”, betyder det faktiskt något? Jag brukar ha hyfsad koll på språket, men det där känns ju vara i samma semantiska ödebygder som ”goddag yxskaft”.
  Finns det som är mycket värre än auberginer. Minns att de i Bälinge Byfest visade en trailer för mördarbananerna anfaller. Det var riktigt läskigt det.
  Sist men inte minst, hon har ju i alla fall en FOLIO-hatt. Frågan är om det är ett steg värre eller bättre än en foliehatt.

 6. Fredrik skriver:

  Jag brukar spela Mechwarrior Online när jag har en stund över. Vad jag reagerat på är att det finns inga flickmechs, alla är byggda i metall och har klart maskulin karaktär. Missiltuberna är misstänkt lika fallossymboler och det rytmiska dunka dunka från automatkanonerna skall vi inte tala om. Det ger associationer till våld, dominans och kan mycket väl vara ett substitut för penetrationen under ett samlag.

  Visserligen är det gott om kvinnliga mechpiloter i Battletech lore men det är nog bara ett ”token effort”. Det är ganska tydligt att författarna av novellerna och skaparna av spelen är präglade av starkt patriarkala strukturer och vill upprätthålla dessa.

  Tror du man kan få forskningsanslag och skriva om detta i ett intersektionalistiskt genusperspektiv?

  • Susanna Varis skriver:

   Jag tror att du inte skulle ha några som helst problem med att kamma in ett par hundra tusen för det där. Helst då om du könar om dig till kvinna och kallar dig Frederika. Du kan också pendla med en vacklande könsindentitet så att du alltid hör till den grupp som är mest offer. Det kan du dessutom också skriva en uppsats/bästsäljande självbiografi om, som sedan kommer att användas i genusutbildningarna vi alla är dränkta i om några decennier.
   Om genustrumpeten har fått närmare en halv miljon borde ditt projekt vara en promenadseger:
   http://www.susannavaris.com/blogg/2011/09/en-trumpet-ar-inte-alltid-en-trumpet/

   Spelvärlden har dessutom varit på tapeten på sistone hos feministerna som är purkna över just den slags saker du skriver om.

  • Här har du en guldgruva i vardande. Du har två rätt av två möjliga. Först har du intersektionalitet och till sist har du möjligheten att ge den slemmiga spelindustrin en riktig känga för dess gubbiga attityd och den patriarkala framtoningen i spelen de producerar. Med den politiska vinklingen redan i inledningsfasen lär du dessutom framställa dig själv som den rättrogne man måste vara för att få anslag.

 7. Dreadlock skriver:

  Amelie Björck får tycka och tänka precis som hon behagar. Det rör mig inte ryggen. Det som tar emot är att den här personen smaskar ur samma påse skattemedel som resten av den kommande generationen oanställbara derridaflummare som ger konstgjord andning till ett stendött lik i samhällsanalysen.Liksom den senaste vändan på 80 talet, då fransk postmodernism var på modet, slutade de flesta Fil.Kand studenter i postmodern filosofi efter kursen som timvikarier på äldrevården eller hemtjänst.

  Det är cirka 250 000 i CSN pengar som många kommer att ligga back på efter kursen, om inte mer …

 8. robjoh skriver:

  Så betyder detta att om jag äter mest kött i Sverige så kommer jag bli statsminister i Sverige? Varför sa ingen det! Är det någon tävling man skall dyka upp på? Jag antar gärna utmaningen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.