Skräckromantikens Landskap och Ett Sårat Universum

Dagen har gått i kulturens tecken. Som en radikal kontrast till den obarmhärtigt skarpa vårsolen ute har vi vältrat oss i skräckromantiska landskap och vandrat runt i ett sårat universum. Första målet för dagen var utställningen Skräckromantikens Landskap, som jag av en slump blev påmind om för någon dag sedan och tur var väl det, eftersom det var sista utställningsdag idag.

DSC_0248Sven-Harrys guld-, eller snarare mässingsfärgade, konstmuseum vid Vasaparken i Stockholm. Trots den moderna arkitekturen är muséet hemtrevligt, så även restaurangen.

DSC_0203 DSC_0250Utställningen börjar på ett mycket trevligt sätt med kråkfåglar i Thomas Ewerhards Jorn – The Gathering.

Jorn – The Gathering är ett exempel på den slags konst, inspirerad av 1700- och 1800-talens romanticism och gotisk landskapsmåleri, som pryder många musikalbum i modern tid. Särskilt inom genren som hårdrock och goth är den här slags ödesmättade och suggestiva motiv mycket populära.

DSC_0249-adj

DSC_0252 DSC_0253 DSC_0255Ett antal verk av musikern och konstnären Kristian Wåhlin. Wåhlin har varit med i banden Grotesque och Liars in Wait och målat omslag till hundratals album av bland andra Dissection, Bathory och King Diamond. I Wåhlins verk syns inspiration från Caspar David Friedrich och Eugène Delacroix.

DSC_0256Marcus Larsons svulstiga romanticism har, vad det verkar, uppvärderats på senare år. Under många år har den här slags konst inte riktigt tillhört ”den fina konsten”; den är föreställande och dessutom känslomättad och vad man kanske skulle kunna kalla manieristisk. Virtuos skicklighet och bombastiska känslor som gärna går hem i de inte kulturelitistiska stugorna har lätt skåpat ut sig när den ”fina” konsten har definierats. På så viss skulle jag kanske vilja räkna Larsons måleri till lowbrow-traditionen i dagens kontext.

DSC_0258Travis Smith – Opeth/Blackwater Park

DSC_0259 DSC_0261-50Knud Andreassen Baade. Baades verk bär på en tydlig inspiration från Caspar David Friedrich.

Exempel på CasparDavid Friedrichs verk:

Caspar David Friedrich - The North Sea in Moonlight caspar_david_friedrich Caspar_David_Friedrich_-_Abtei_im_Eichwald_-_Google_Art_ProjectCaspar David Friedrich nämndes i utställningstexterna, men tyvärr fanns inga av hans verk med i utställningen.

DSC_0262-50 DSC_0263-50Fler omslag…

DSC_0264-50Marcus Larson – Marin med Brinnande Ångbåt. Denna målning målade Larson inför publik, under tio timmar, på Lunds studentförening 1859, en fullständigt spektakulär prestation. Att få till den här slags effekter med oljefärg är skickligt om man målar lager på lager, men att måla detta i en enda sittning, så kallad alla prima, är häpnadsväckande. De stormiga motiven kan på ett sätt ses som en allegori av Larsons liv; han var en konstnärsvirtuos, mycket populär och firad, tjänade en hel del pengar, men dog utblottad i tbc och fick tigga ihop till brödfödan under sina sista år. Han var firad, men levde hårt och gjorde slut på pengarna i samma takt de kom in.

DSC_0210-cropBarry Jackson – DIO/The Last in Line

DSC_0266-50Barry Jackson – DIO/Holy Diver

DSC_0267-50Scener från spelvärlden fanns representerade…

DSC_0270-50En av mina favoriter på utställningen: Arnold Böcklin – Dödens Ö. Detta verk ska ha hängt ovanför prins Eugens säng på Waldemarsudde.

DSC_0272-50Carl Gustaf Hellqvist – Kung Ludvig XI i sin Lustgård

DSC_0274-50Marcus Larson

DSC_0276-50 DSC_0277-50 DSC_0278-50Dan Seagrave – Entombed/Letf Hand Path

DSC_0279-50WP_20150419_13_18_43_Pro-cropDen klassiska bilden till Black Sabbaths självbetitlade debutalbum.

DSC_0280-50 DSC_0281-50Ute på takterrassen fann vi bland annat detta verk: Marja-Leena Sillanpää – Ernst Josephssons Vänstra och Högra Medicin och Helene Schjerfbecks Vänstra och Högra Sko.

Efter en god lunch i muséets restaurang styrde vi kosan mot nästa mål i dagens kulturella program, utställningen Ett Sårat Universum med verk av Andrej Zverev och musik av Rikard Borggård på Teater Giljotin:

ett sarat universumDSC_0284-50Andrej Zverev

DSC_0285-50 DSC_0286-50 DSC_0288-50 DSC_0289-50Utställningen var mycket suggestiv och de fysiska objekten, starka nog i sig själva, gavs ytterligare kraft av Borggårds ljudinstallation och ljussättningen. Även doften från den färska myllan i det på golvet placerade verket blev en ingrediens i upplevelsen. Onekligen en mycket speciell föreställning.

Om Susanna Holmén Waris

Susanna Holmén Waris, född 1968 i Salo, Finland, civilingenjör från KTH och frilanskonstnär som arbetar inom järnvägen. Bloggen handlar om allt från konst, politik och vetenskap till mode, humor och personliga erfarenheter. Välkommen!
Det här inlägget postades i Inspiration, Konst, kultur, lowbrow, musik, Okategoriserade, skräckkonst, Utställning och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 svar på Skräckromantikens Landskap och Ett Sårat Universum

 1. Pelle2 skriver:

  Som sagt var,utställningarna var verkligen en kontrast till det fina vårvädret :-)
  Fina bilder som vanligt !

 2. dolf (a.k.a. Anders Ericsson) skriver:

  Wow! Definitivt en utställning jag skulle ha viljat besöka.
  Just vad gäller skivomslag kommer jag spontant att tänka på Rainbow Rising och Uriah Heeps gamla omslag, fast de är väl egentligen alltför färgglada och sagoinspirerade för att passa in här. Jo, Rising hade nog platsat.
  Bilderna ger mig rysningar skräcklust.

 3. Rick skriver:

  Jag måste säga att gammal är äldst även inom måleriet. Kaspar David Friedrich står sig ännu efter 200 år. Notera att han behöver inte framhäva den kusliga stämningen i sina tavlor genom att måla dit någon djävul, utan målningarna är strikt taget realistiska. Den stämning han lyckas frammana är dock tryckande, mer så än på allsköns Heavy Metal-omslag.

  Jag skulle tro att Friedrich gav sig tid att lyssna på inre mörka tonlägen och målade därefter. De där tonlägena behöver man nämligen inte alltid se som uteslutande negativa, utan de har ett visst värde och skönhet – försåvitt de inte tar överhanden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.