IT

It…Det, så hette ju den ruggiga clownen som inducerad av Stephen Kings romankaraktärers rädslor och minnen dök upp i tillvaron i spänningsromanen med samma namn. Men nu är det inte den läskiga figuren detta lilla inlägg ska handla om, utan IT (it) – informationsteknik.

Någon frågade mig nyligen om varför jag inte hade sökt mig till it-branschen. Ja, varför gjorde jag inte det egentligen? På KTH visade det sig att jag faktiskt hade en viss fallenhet för analytiska metoder och programmering. Jag minns att jag redan vid slutet av gymnasiet var ganska skoltrött och den tunga utbildning som jag sedan sökte visade sig vara ganska mödosam att genomföra när gnistan inte fanns och andra problem tornade upp sig. Jag föreställde mig någonstans att it-branschen skulle förändras i en rasande takt och jag såg framför mig en ständig jakt på ny kunskap och krav på att hålla sig uppdaterad. Jag vet inte om det är så det är, men jag kan föreställa mig att förändringarna är snabbare och större inom den sektorn än säg väg- och vatten, som jag valde.

Ändå är väl it-branschen en av de starka framtidsbranscherna, eftersom dess produkter och lösningar genomsyrar snart sagt alla vrår av vår existens. Robotarna tar våra jobb, påstås det ibland. Men de nya jobben kommer just bland annat inom konstruktion och tillverkning, programmering och underhåll, samt support av de tänkande maskinerna. Vi kanske inte ska låta oss skrämmas av vare sig den onda clownen eller den artificiella intelligensen. Det är väl som med varje annan teknik – hur den används – som bestämmer om utvecklingen blir bra eller dålig.

Antalet it-företag ökar år för år och deras verksamhet spänner över ett vitt spektra av områden, från mindre konsult- och utbildningsföretag som Olingo till stora bjässar som Microsoft eller Google. För någon i startgroparna för att välja karriär skulle jag ge samma råd som alltid: hitta din passion! Jag skulle med andra ord varken rekommendera eller varna för någon bransch.

Om Susanna Holmén Waris

Susanna Holmén Waris, född 1968 i Salo, Finland, civilingenjör från KTH och frilanskonstnär som arbetar inom järnvägen. Bloggen handlar om allt från konst, politik och vetenskap till mode, humor och personliga erfarenheter. Välkommen!
Det här inlägget postades i teknik, vetenskap och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på IT

 1. Kristian skriver:

  Och framför allt: staka inte ut hela ditt liv när du är 15!
  Med en grund av naturvetenskap, matematik och ett par språk kan du senare välja bland det mesta.

  Läste du förövrigt Sandanaji (Nima) i GP om industrin?
  ”Svenska politiker kan för lite om industrin – Vår tid som industrination är inte alls över”
  http://www.gp.se/nyheter/ledare/gastkronikor/1.2725525-nima-sanandaji-svenska-politiker-kan-for-lite-om-industrin?m=print

  Jo, det händer mycket inom IT, men grunden förblir densamma. Det man kan stirra sig blind på är ytan och vad som är modernt just nu. Men det finns nog väldigt få som kan alla kommandon och all syntax utantill. Man vet vad man vill åstadkomma på en abstrakt nivå, och därefter ser man efter i handboken för just det verktyg som finns. En databas är en databas, det finns inte så många olika sätt att effektivt lagra data.

  Man skulle kunna säga att inget nytt har uppfunnits sedan 1968: https://en.wikipedia.org/wiki/The_Mother_of_All_Demos
  Och vad är egentligen ’The Cloud’ annat än (stordator + internet + marknadsföring)?

  • Susanna Varis skriver:

   Tack för kommentaren och länken. Jo, jag läste den, bra text.
   Det låter ju lite oroväckande om vi inte har uppfunnit något nytt sedan 1968 (fö det år jag föddes ;)). Vad har vi då för nytta av att all denna information och kunskap är så lättillgänglig för alla? Var inte just en av poängerna med det fria informationsflödet att vi skulle kunna dra nytta av detta för vår utveckling och att nya uppfinningar och upptäckter nu skulle regna fram från alla håll och kanter (för att använda en modern metafor)?

   • Kristian skriver:

    Tja, det är som med det mesta, produkten av kvalitet och utbud är konstant. Alternativt: när utbudet ökar sjunker kvaliteten på genomsnittsverket ungefär som 1/x.

    På viktoriansk tid fanns egentligen redan de väsentliga delarna av internet i form av världsomspännande telegraf. Det var bara inte tillgängligt för den stora massan.
    Viktiga händelser kunde rapporteras, brottslingar kunde efterlysas.

    Är ingen stor Hemingway-fantast, men den här är träffande:
    http://www.gocomics.com/tomthedancingbug/2014/10/31

    Jag återkommer ofta till Ansel Adams – jämför hans fotografier med ett genomsnittligt smartphone-foto.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.