Telia kan knappt sjunka lägre

gordon-hqdefaultGordon Gekko – ledstjärnan för Telias kundhantering?

Efter att ha tillbringat förmiddagen (2 timmar) i telefon över icke-fungerande utrustning med Telias support för att slutligen 8efter omkopplingar, nykopplingar, omstart, kodknappande etc etc) komma fram till att digitalboxen för tv är paj, dyker nästa överraskning upp. Hemma hos min vän hittar jag en räkning från samma bolag som verkar onödigt hög. Det har tillkommit ett Viasat Silver-paket. Min vän säger sig inte ha köpt något sådant och menar att han alltid säger nej när telefonförsäljare ringer. Jag vet att han alltid förut har gjort detta, suckar och tänker att jag ringer och säger upp paketet. Jag försöker på en gång. 30 minuters väntetid och telefonrösten säger att det är störningar i bredbandsleveranserna i Södertälje med omnejd. Jag ringer väl senare.

Hemma är följdaktigen allt dött. I timmar. På twitter får jag reda på från Telia att min vän ska ha köpt tv-paketet från en telefonsäljare. Aha, men det går väl säkert att avsäga sig och ringer upp…27 minuters väntetid.

Ännu senare, fortfarande ingen internet, ringer jag upp igen. Denna gång är det enbart 9 minuters väntetid. Internet kommer igång under samtalet och jag tar även upp kanalpaketsfrågan. Det konsulteras chefer och annat. Svaret jag får blir en renodlad chock: ”Det finns en inspelning och muntligt avtal gäller”. Jag säger att min vän har en kognitiv störning. Telia menar att detta känner man inte till. Jodå, det känner man till, menar jag, eftersom det redan har kommit fram i ett antal olika sammanhang med Telia. Men nej, finns det inget förmyndarskap eller liknande så anser Telia att det är helt i sin ordning att pracka på den som inte alla gånger vet vad den säger och tolkar saker fel ett dyrt abonnemang med 24 månaders bindningstid!!! Jag menar att bara för att det finns ett avtal så behöver man ju inte under dessa omständigheter hålla fast vid den. Telia är beredda att gå ner till 12 månaders bindningstid. Jag uttrycker en del svavelosande saker i telefon och börjar till och med gråta. Vi försöker snåla in på alla kronor för att min vän ska ha råd med en trevlig förening där människor med minnessvårigheter träffas, men som tyvärr är ganska dyr att vara med i (men ack så viktig). Det brister för mig.

Om jag innan inte hyste några vidare varma känslor för det här företaget så har dom sannerligen visat sitt rätta ansikte nu. Gordon Gekko skulle vara stolt! Vedervärdigt!

(Ingen skugga må dock falla över de människor som befolkar supporten: alltid vänliga och hjälpsamma. Det är firman och dess ledning som uppenbarligen är rutten.)

Om Susanna Holmén Waris

Susanna Holmén Waris, född 1968 i Salo, Finland, civilingenjör från KTH och frilanskonstnär som arbetar inom järnvägen. Bloggen handlar om allt från konst, politik och vetenskap till mode, humor och personliga erfarenheter. Välkommen!
Det här inlägget postades i blodtryckshöjare och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

13 svar på Telia kan knappt sjunka lägre

 1. dolf (a.k.a. Anders Ericsson) skriver:

  Om du själv är telia-kund så kunde du ju hota med att säga upp ditt eget abonnemang, det kanske skulle ta skruv.

  • Susanna Varis skriver:

   Jag vill inget annat än att säga upp mitt telia-abonnemang som fastighetsägaren valt åt mig. Tyvärr sitter ju Telia på monopol på fiberkabeln in i lägenheten, så det måste i så fall bli andra alternativ. Jag är snart beredd att gå ner i kapacitet och börja krångla med separata lösningar på allt bara för att slippa det här företaget.

 2. Rikard skriver:

  Hej.

  Inte för att jag har någon juridisk skolning, men nog bör det gå att få hjälp med hur ni skall göra en formell klagan och begäran att avtalet skall ogiltigförklaras (Det måste finns något i avtalslagen som täcker sådana här situationer, och även i säljares ’god sed’.) , speciellt om det finns ett konstaterat kognitionshinder. Kommunens konsument-tjänst och även KO bör kunna bistå med information eller prövning. Sedan vet jag inte om möjligheten att deponera betalning hos notarius tills tvisten är löst, sådant skall ovanstående kunna assistera med svar på. En annan sak att undersöka är om det är Telias egna säljare, eller en extern säljfirma som riggat affären. Begär att få en kopia på hela samtalet de stödjer sig på.

  Jag tycker att det definitivt är värt ett e-brev med frågor om råd till ovan nämnda instanser. Om personen du hjälper är medlem i någon brukarförening så är det möjligt att den kan bistå med råd hur man skall formulera sig.

  Jag hoppas du orkar, och att du kan finna den styrka som finns i att kämpa mot sådant svekfullt och vidrigt nidingsbeteende som Telia visat. Håll ut, och håll ihop! Det går att vinna.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  • Susanna Varis skriver:

   Tack för alla tips, Rickard! Det betyder väldigt mycket att få goda råd och stöd här på bloggen för mig. Min egen hälsa har ju vacklat sedan i somras och jag har haft en del bekymmer med stress-relaterad sjukdom, så jag gör så mycket jag orkar och kan. Just nu får hela Telia-härvan mig att förlora sömn av ren ilska och hjälper ju knappast i mitt stresskänsliga tillstånd. Jag har dock hjälp av min sambo och försöker i övrigt ta det så lugnt det går med det hela. Jag ska titta på de alternativ du nämner framöver, tack igen!

 3. Dreadlock skriver:

  Man får ligga i som en Tiger emot bolag som ringer upp en och raggar abonnemang. Mycket förvånat att Telia (Som är halvstatlig) ägnar sig åt samma metoder som de ökända gangsterbolagen som börjar ringa upp målgruppen som inte har kognitiva svårigheter.

  Lägg på luren direkt då en okänd försäljare ringer !

  • Susanna Varis skriver:

   Ja, jag försöker pränta in detta hos vännen.

  • dolf (a.k.a. Anders Ericsson) skriver:

   Ju mer myndighet desto mer gangsterfasoner.
   Jag råkade ut för en inspektion från en myndighet på grund av en anonym anmälan om en ren bagatellsak. Det kostade mig 2000 spänn. Trodde jag. Jag var tvungen att skicka in intyg, och då fan fick jag idag meddelande om de mottagit intyg som begärdes av mig, och jag skulle faktureras ytterligare för administrationen av det (minst 400 spänn för att ta emot ett emejl, de fakturer i block om halvtimme på 400 spänn halvtimmen).
   Jag ringde upp handläggaren och sa (120 dB) till honom vad jag ansåg om saken. Skulle inte förvåna mig om jag hamnar i rätten för det. Jävla gangsterfasoner.

 4. Tommy skriver:

  Så fruktansvärt!

  Enligt Distans- och hemförsäljningslagen (2005:59, 2. kap 10 §) har en privatperson rätt att ångra köp av tjänster via bl.a. telefon inom 14 dagar från det att avtalet ingåtts. Så om det inte gått för lång tid är det bara att sända in ett meddelande om att han vill frånträda avtalet. (Disclaimer: IANAL; har bara läst på https://lagen.nu/2005:59)

  Om din vän redan är kund hos Telia hjälper det väl dessvärre inte heller att han anmäler sig till NIX-registret. Kan annars varmt rekommenderas.

 5. Fredrik skriver:

  Jag känner igen affärsmetoderna, inte från Telia som jag inte haft att göra med men från andra företag i samma eller närliggande branscher.

  Det moderna samhället håller tyvärr på att bli jobbigt för många, inte bara för de i liknande situation som din vän men även för fullt friska men äldre som aldrig riktigt kommit in i IT samhället och som saknar kunskaperna och verktygen för att hantera det.

  Är dock förvånad över att ett stort företag vill riskera sitt rykte, vanligtvis rör det sig om mindre okända ”dagsländeaktörer” Hoppas det ordnar sig någorlunda.

 6. Telia skriver:

  Hej Susanna!

  Det var verkligen tråkigt att läsa om din upplevelse om oss!
  Jag ser att du varit i kontakt med oss på twitter i samma ärende och att ärendet är överlämnat till vår avdelning för kundrelationer. Du kommer inom kort att bli kontaktad angående detta.

  Jag önskar dig en bra dag!

  Mvh

  Nicklas Jepsen
  Telia kundservice

 7. Pingback: Följetongen Telia del sjuttioelva | Susanna's Crowbar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.