Följetongen Telia del sjuttioelva

Efter att nästan ha fått en hjärtattack i samband med bråket med den stora, statliga telejätten och efter att de backat angående min väns dyra kanalpaket inbillade jag mig att allting var frid och fröjd. Tills jag såg månadens räkning. Den låg på ca 750 istället för 800 kronor för min vän. På internetbanken kan man inte se en specifikation och inlogging på Telia med Bank-ID fungerade inte. Ingenstans finns en e-postadress att finna. Jag blir antagligen åter tvungen att med risk för min mentala och fysiska hälsa tillbringa en halvtimme i telefonkö till denna bolag för att utröna vad som hänt. I mitt upprivna tillstånd glömde jag att be den här firman att bekräfta uppsägningen av kanalpaketet och jag befarar det värsta, dvs att det ska bli mer bråk. Det är knappt jag får ekonomin att gå ihop för min vän, som nu också råkat ut för en rejäl skattesmäll och det här är det sista vi behöver. Jag får se om det går att hitta räkningen hemma hos vännen, där ju det mesta i pappersväg har en tendens att försvinna. Annars blir det timmar i telefon med Telia igen. Så underbart. Jag känner redan det lugn jag efter min sjukskrivning till följd av stressyndrom lyckats återfinna luckras upp.

Tillägg (151201):

Efter 33 minuter i telefonkö till ovan nämnda företag har jag nu ändå fått bekräftelse på att kanalpaketet är uppsagt 4. november. Fakturan har bara fötts redan i oktober och eventuella extra inbetalningar får vi vänta med tills nästa faktura för att få igen. De här hundralapparna gör nu att vännens hyra inte har kunnat gå iväg på autogiro och vi riskerar inkasso samt avgifter eftersom hans nästa pension först dyker upp senare. Vännens pension kommer från olika håll och betalas ut kring den 17:e, 25:e och 5:e varje månad. Min sömn är påverkad igen eftersom det finns få saker som är lika stressande som ekonomi- och teknikstrul. I kombination med noll kontroll fungerar det inte för mig.

Om Susanna Holmén Waris

Susanna Holmén Waris, född 1968 i Salo, Finland, civilingenjör från KTH och frilanskonstnär som arbetar inom järnvägen. Bloggen handlar om allt från konst, politik och vetenskap till mode, humor och personliga erfarenheter. Välkommen!
Det här inlägget postades i blodtryckshöjare och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Följetongen Telia del sjuttioelva

 1. Rikard skriver:

  Hej.

  Håll ut! Du vet att du kan; du har gjort det tidigare och kan göra det igen.

  Jag lever med PTSD (tidigare kallat stridspsykos, har numera kontroll på det i stället för tvärtom) och en sak som hjälpte mig med pappershanteringen när huvudet inte ville samarbeta var dokumentsamlare. Eftersom jag under den perioden hade regelbunden psykolog- och kuratorskontakt samlade jag all post i först en sådan mapp och sedan med stigande hälsa flera ämnesspecifika, med utrensning varje söndag. Nåt sånt kanske skulle fungera om dokument och handlingar försvinner (jag brukade gömma räkningar bakom bokhyllan).

  Jag vet att man mitt i en kris kanske minst av allt uppskattar ’gör såhär’-råd, särskilt inte sådana som verkar ge en mer arbete, men väl första sorteringen är gjord och systemet igång tjänar man snabbt in den tiden.

  Tveka inte att ta hjälp av kommunens konsumentrådgivning; de finns till för dig, och deras arbetsuppgift är att hjälpa dig, utifrån din problembeskrivning.

  Som sagt, håll ut!

  Jag uppskattar verkligen den senaste tavlan du la upp. Den känns för mig som en berättelse; antingen en som precis skall till att börja, ögonblicket innan något händer, eller en som precis avslutats och allt återgår till lugn förväntan. En annan tanke jag fick av den vackra vinterbilden var att betraktaren står en morgon efter en händelse (ett bröllop?, en resa?, en blöt kväll, kanske nyårsafton?) och i den uppgående vintersolens klarhet och morgonens torra luft betraktar sig själv i kontrast med sin omgivning, ackompanjerad av måsar och kråkfåglar.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  • Susanna Varis skriver:

   Tack för tips och råd!
   Jag har periodvis lidit av svår stress och är numera ganska stresskänslig.
   problemet är att pappren försvinner hos en annan person. Mina egna papper har jag koll på, men hos min vän är det ett svart hål och jag bor inte där. nu har allt detta satt sig på sömnen igen och jag tror att jag är snart tillbaka på ruta ett med min stress.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.