Peak galenskap

Det är närmast ett normaltillstånd numera. Detta att översköljas av nyheter där den ena galenskapen i det moderna Sverige efter den andra förmedlas. En svindlande känsla infinner sig och man undrar hur länge det är möjligt att balansera på en klippavsats. Alltihopa sammantaget genererar en bild av en framtid där Sverige, av egen fri vilja, åker rutschkana ner för ett sluttande plan där en havererad nation hägrar som slutpunkt.

Dagens galenskap handlar om att kraven för att bli antagen till polisskolan ska sänkas:

”Den som vill bli polis behöver ha gjort högskoleprovet eller vara äldre än 18 år. Borttaget är nu också provet i läsförståelse, där de sökande läste enkla texter och svarade på frågor om innehållet. Det finns inte heller längre ett krav på att man måste vara fri från kroniska sjukdomar.

Dessutom sänks de fysiska kraven. Testerna som kandidaterna måste klara blir lika för män och kvinnor, från att tidigare ha varit hårdare för männen.”

Man behöver alltså inte längre kunna förstå en enkel text på svenska och både sjukdomar och usel kondition ska inte hindra den som vill bli en lagens väktare. Som jämförelse berättas det i artikeln i SvD att i Finland måste aspiranterna göra ett prov motsvarande högskoleprovet och att i Danmark ska även ett prov på engelska genomgås. Men inte i Sverige. Här satsar vi på mångfald. För självklart måste det ju vara bra med en blomstrande bukett av både urusla, mellanusla, bra och briljanta poliser?

”– Vi vill ha ett bredare urval, att många ska känna sig uppmanade och behöriga att söka. Vi jobbar med ständiga förändringar och det vi gör nu är att modernisera urvalsprocessen, säger Kim-Lena Ekvall Svedenblad, chef för kompetensutvecklingsenheten på Rikspolisstyrelsen.”

Kim-Lena Ekvall Svedenblads managment-pr-corporative-bullshit-späckade uttalande gör oss inte så särskilt mycket klokare angående anledningen till denna uppenbart katastrofala försämring av polisstyrkan som nu kan väntas. Bredare urval? Det har på senare år varit fler sökanden än någonsin till utbildningen. I den här artikeln finns siffror på antal sökande och intagna för 2015:

8 310 sökte till polisutbildningen

En viss andel av de sökande faller bort eftersom de inte dyker upp vid testerna.

Många ska alltså känna sig behöriga att söka. ”Ständiga förändringar”, ”modernisera urvalsprocessen” – ”modernisera” har allt oftare kommit att betyda försämra. Borde inte Ekvall- Svedenblads enhet förresten döpas om till ”kompetensavvecklingsenheten”? Nej, just det; vi lever i det postmoderna nyspråkets tidevarv.

”När både språkprovet och kravet på att ha skrivit högskoleprovet nu tas bort från den svenska utbildningen är behörighet för högskole-studier – bland annat godkänt i svenska B från gymnasiet – de enda teoretiska förkunskapskraven.”

Vilken tur då att betyg från svenska gymnasieskolor är objektiva och rättvisande.

”– Jag får en känsla av att Finland och Danmark är mer ute efter att plocka ut de som är bra.”

Detta säger Björn Ekblom, professor emeritus vid Gymnastik- och idrottshögskolan och får härmed sammanfatta dagens text.

 • : – : – : –

OBS! OBS! (Faran med att snappa upp något i Facebook-flödet och inte kolla datum: artikeln är från 2012! Kan dock vara intressant ändå. Exempelvis har jag missat detta när det begav sig.)

Om Susanna Holmén Waris

Susanna Holmén Waris, född 1968 i Salo, Finland, civilingenjör från KTH och frilanskonstnär som arbetar inom järnvägen. Bloggen handlar om allt från konst, politik och vetenskap till mode, humor och personliga erfarenheter. Välkommen!
Det här inlägget postades i blodtryckshöjare, dagens galenskap, feminism, identitetspolitik, invandring och integration, jämställdhet och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

8 svar på Peak galenskap

 1. Rp skriver:

  Bra i jämnställdhetens tecken att män och kvinnor får samma krav, tråkigt att de valde det lägre kravet. Samtidigt så måste nog kvaliten hos polisen sänkas (tyvärr) då en dålig polis gör mer nytta än ingen polis och vi har en otrolig brist på poliser just nu.

 2. Bo Adolfsson skriver:

  Läs gärna Naomi Klein: The shock doctrine.
  Den handlar om hur man bryter ner ett land. Sverige är i rasande fart på väg att nå detta tillstånd som en ”failed state.”
  Varför? Follow the money!

 3. dolf (a.k.a. Anders Ericsson) skriver:

  Evidence of the old glazzies. Nothing up our sleeves. No magic, little Alex? A job for two, who are now of job age. The police.
  – Georgie, A Clockwork Orange

  Tid är en viktig faktor i analyser och förmedling av uppgifter. Jag kollar ALLTID när artiklar är skrivna och andra relevanta tidsuppgifter när jag skriver mina inlägg (den som vill kan notera att jag är ytterst noggrann med att ge tidsangivelser i mina inlägg). Det här med att utelämna tidsangivelser, eller använda med dem felaktigt, kan utnyttjas och är något som utnyttjas ganska friskt för det är få som upptäcker det. Se t.ex. mitt inlägg om snön som föll i juni. Jag anmälde det inslaget i Rapport till granskningsnämden. (Notera också Ulfs kommentar till inlägget, när jag grävde närmare i det inför min anmälan visade det sig vara tio gånger värre än vad som framgår av mitt inlägg och Ulf kommentar.)
  Jag tar också i inlägget Hycklerit i media: Skavlan upp hur Skavlan fular med tidsuppgifter när han ställer Åkesson mot väggen för saker som inträffat under tiden som Åkesson varit sjukskriven (och jag vill minnas att Åkesson fortfarande ÄR sjukskriven vid intervjutillfället). Man kan alltså inte förvänta sig att Åkesson skall ha någon ingående kunskap om de inträffade händelserna, så det är väldigt fult att ställa honom mot väggen för just dessa. Ett uttalande från en sverigedemokrat som Skavlan ställer Åkesson mot väggen för härrör sig till 2002, långt innan SD införde nolltolerans, och av en person som ”då var politiskt omogen”.

  Min poäng är kort och gott att man skall vara mycket uppmärksam på tidsangivelser. Många skribenter missar betydelsen av dem. Man är skarp på att fånga motsägelser, klarar hyfsat bra att fånga upp att man utelämnar information och jämförelser mellan äpplen och päron. Men tidsaspekterna missar man tyvärr alltför ofta.

 4. Rikard skriver:

  Hej.

  Jag har skrivit till polisutbildningens information och frågat vilka handikapp som kan förhindra en från att bli polis. Inget svar efter två försök på sex månader, inte ens att frågan tagits emot. Skall fortsätta skicka frågan med jämna mellanrum.

  Min erfarenhet av elever inom AST säger mig att en hel del av dessa hade varit ypperliga för informationsanalys, något som Israels armé redan insett. Där gör soldater med AST sin militärtjänst inom signalspaning och dito analys.

  Man kanske skulle söka till polis själv? Så kanske man kan stämma Södertörns högskola för åldersdiskriminering. Faktisk förmåga att utföra arbetsuppgiften verkar ju inte vara en relevant faktor i deras diskurs.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.