Fröken Julie på Steninge slott

Ja, jag vet att jag inte ens är klar med Wien-äventyret här på bloggen, men jag sticker in ett inlägg om dagens utflykt till Steninge slott och teater Domestiques uppsättning av August Strindbergs Fröken Julie (biljetter finns här: Fröken Julie).

DSC_0588-50 DSC_0589-50Som synes var det vår sedvanliga kulturgängarkvartett som var ute även idag; Helene, Miche, Uffe och jag. Först lite stärkande (och mycket god) mat på Steninge Kök och Skafferi, behändigt beläget i samma stallbyggnad som föreställningen spelas i.

miche-02Foto: Micheles Kindh

DSC_0591-50 DSC_0593-50 DSC_0594-50 DSC_0595-50Stilig, gammal brandbil. Från en svunnen tid, då brandmän inte behövde pansarfordon för att utföra sina arbeten och då de flesta insåg värdet av en fungerande räddningstjänst.

u-DSC_0407-50Foto: Ulf Holmén

DSC_0600-50Trevligt att buskaget i förgrunden kom i fokus… :P

miche-01Foto: Micheles Kindh

DSC_0602-50 DSC_0603-50 DSC_0605-50-crop DSC_0606-50Vackra vyer i slottets barockpark. Slottet är uppfört i slutet av 1600-talet och ritat av Nicodemus Tessin och i barockparkens skapande medverkade Johan Hårleman.

DSC_0612-50teater-domestiqueBild: Teater Domestique

En gång i tiden, som ung och smårabiat feminist, bestämde jag mig för att censurera bort allt av herr Strindberg ur min kulturkonsumtion. Jag skulle inte slösa bort ett ögonblick av min begränsade tid på jorden åt denna kvinnohatares verk. Detta har hållit i sig, mest av gammal vana. Jag hade med andra ord varken läst någon bok eller sett någon uppsättning av något av hans verk innan dagens föreställning. Med andra ord har jag inget att jämföra med vad gäller beskrivning av densamma.

DSC_0607-50I spänd förväntan…

Inramningen för uppsättningen är både passande, eftersom Fröken Julie ju ska utspela sig på en herrgård och intim. En teaterns motsvarighet till klubbspelning där publiken nästintill befinner sig på scen, då en hel del agerande pågår bakom och runtom bänkraderna. Violinisten Karin Egerhag såväl välkomnar publiken in till föreställningen, som ger pjäsen en musikalisk garnering i form av en enkel folkmelodi som andas svensk landsbygd, midsommar och en annan tidsepok.

WP_20160709_15_45_43_Pro__highres-50-adj WP_20160709_15_45_54_Pro__highres-50-adjRasmus Dahlstedt som Jean och Malin Arvidsson som fröken Julie. (Kristin: Rebecca Kaneld, regi: Michael Riise).

Tre drivna skådespelare bjuder oss sedan på en och en halv timmes svindlande resa där kärlek, lust, klass, kön och makt (ja, jag vet…men faktiskt i det här fallet på ett utmärkt sätt) vävs in i ett intrikat spel där ingen någonsin kan vinna. Åtminstone inte fullt ut. Finns övermänniskan? Finns hon bland de fina människorna? Eller är den som är längst ner i hierarkin i själva verket den som är den ädlaste? Människan är sig lik och för en tröstlös kamp mot sina drifter. Föreställningen var helt fantastisk och jag förstår nu all uppståndelse kring herr Strindberg.

DSC_0608-50Malin Arvidsson, Rasmus Dahlstedt och Rebecca Kaneld

DSC_0610-50Peter Hallam, Karin Egerhag och Göran Holm

u-DSC_0411-50Efter föreställningen. Uffe tar en artsy-fartsy bild på mig och Miche och lyckas fånga ett par spöken på bild också…

u-DSC_0413-50 u-DSC_0414-50Rasmus och jag. Foto: Ulf Holmén

DSC_0611-50

Fröken Julie spelas ett antal datum nu på sommaren på Steninge slott och rekommenderas varmt!

WP_20160709_19_44_15_Pro__highres-50På kvällen blev det middag på La Cantina, en italienare i Södertälje som vi tänkt besöka lääänge (men som aldrig blivit av förrän nu…)

  • : – : – : –

Miche recenserar föreställningen här:

http://blogg.blaskan.nu/2016/07/10/teater-domestique-spelar-froken-julie-pa-steninge-slottsgalleria/

Om Susanna Holmén Waris

Susanna Holmén Waris, född 1968 i Salo, Finland, civilingenjör från KTH och frilanskonstnär som arbetar inom järnvägen. Bloggen handlar om allt från konst, politik och vetenskap till mode, humor och personliga erfarenheter. Välkommen!
Det här inlägget postades i historia, identitetspolitik, kultur och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.