Sveland och kungen

sveland02 Idag på Maria Svelands blogg. Självironi? Njäääeh…tror inte det.

Tidigare inlägg:

Sveland och hatet continued

Feministministern och cirkus Sveland

Apropå härskartekniker

Upp som en sol och ner som en pannkaka

Debatten på Gräv 2013

I fablernas värld

Som hemkomstpresent till Maria Sveland (hon har varit i Rom) fanns i gårdagens DN en artikel om yngre generations feminister som tydligen inspirerats av Sveland. Jag hade inte tänkt att blogga om detta, men två saker i slutet av artikeln skavde (nytt modeord):

”Bianca pratar intensivt, det är så mycket hon vill ha sagt, hon är knivskarp, arg, analytisk, politisk och väldigt, väldigt rolig. Hon berättar att hon upplever ett starkt systerskap just nu inom den ganska spretiga feministiska rörelsen.

– Vi går på varandras uppspel och har fester tillsammans. Folk frågar ibland ”jamen, är det inte tråkigt om det bara kommer en massa feminister?”. Och då undrar jag: Hur många gånger har påven fått den frågan? Hur är det att bara prata med en massa katolska män som dessutom klär sig i konstiga hattar?”

En slags freudian slip av Bianca att tänka på ett religiöst möte när hon ska jämföra med ett feministiskt dito? Eller det kanske numera är lika trovärdigt ( i den yngre generationens ögon) att hävda samhällslösningar baserade på tro som på vetenskap och beprövad erfarenhet?

”– Jag är så tacksam för att jag hade läst Maria Svelands ”Hatet: En bok om antifeminism”, för hon har lyft upp kvinnohatet på bordet. Det hjälper mig att tänka att de här männens ilska inte är riktad mot mig som privatperson, utan mot ”Unga Kvinnor Som Tar Plats”. Varje negativt mejl är en bekräftelse på att jag måste göra ännu mer.”

Vilken tur ändå att vi har översteguru Sveland som baserat på sin magkänsla kan berätta att vad kvinnor säger eller uttrycker för åsikter har ingen betydelse för vilka reaktioner de får, det är könet som är anledningen till reaktionerna.

Mera Sveland; Bo Rothsteins kommentar till de uppgifter som berör honom i Svelands nya bok.

 

Om Susanna Holmén Waris

Susanna Holmén Waris, född 1968 i Salo, Finland, civilingenjör från KTH och frilanskonstnär som arbetar inom järnvägen. Bloggen handlar om allt från konst, politik och vetenskap till mode, humor och personliga erfarenheter. Välkommen!
Det här inlägget postades i böcker, feminism, genusvetenskap, historia, jämställdhet, journalistik, kultur, medier, Okategoriserade, politik, religion och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

24 svar på Sveland och kungen

 1. Ekvalist skriver:

  Intressant att hon använde samma ord som kungen när han själv var i fokus för en pinsam skandal som han inte kunde ta sig ur.

  Men jag håller ändå med henne på något plan. Bättre att fokusera på felaktigheterna i hennes senaste bok. Maria Sveland har ju gjort sig ett namn med att skriva böcker om sig själv. När hon ska skriva om andra lyckas hon tydligen inte lika bra.

  • Susanna Varis skriver:

   Ja, absolut. Men jag tycker att hyckleriet kring hela processen från den första politiskt deprimerad-artikeln, över anklagelserna mot allt och alla, våga vägra debatten, gräv 2013 och lögnerna om den är intressant att beskriva. Sveland publiceras okritiskt i DN på flera helsidor så fort hon hickar, men hennes trovärdighet borde vara under nollpunkten. Hon ljuger i sin bok och hon ljuger om händelser, men anlitas som expert just kring dessa frågor för att kläcka idéer om att kartlägga meningsmotståndare och förbjuda (andras) åsikter.
   Sveland kan nog inte göra så mycket annat än vända blad när brallorna är nere vid anklarna.
   Visst ska hon få ro att skriva på ytterligare pamfletter i syfte att beskära oss andras yttrandefrihet.

 2. Den andra Johan skriver:

  Det här är nog det närmaste vi kommer en ursäkt från Sveland. Om nu bara media kunde komma ihåg den här händelsen nästa gång Sveland skriker om hat. Minns man bara detta så kan man sätta hennes upplevelse av hat i det sammanhang det förtjänar.

 3. Pelle2 skriver:

  Klart att Sveland vill vända blad och gå vidare när hon har blivit så pinsamt avslöjad med lögner.Tragiskt bara att gammelmedia är så blinda att de inte ser vilken lögnare
  hon är eller alternativt att de ser det men inte vågar/vill ta upp ämnet.

 4. Adam Bek skriver:

  Apropå den citerade DN-artikeln.
  Det antyds att vi har att göra med religion. Big news :-)

  Och kan vi skönja ett nytt modeord bland de yngre feministerna: ”Systerskap”.
  Kolla den här krönikan skriven av Seher Yilmaz (som ironiskt nog arbetar för en fackförening, Unionen. Inte direkt fackföreningen man vill vara med i som man i så fall.)
  http://nyheter24.se/nyheter/kronikor/738617-tipsa-aldrig-mer-om-man

  • Susanna Varis skriver:

   nej, för oss är det väl ingen nyhet, men att ungfeministerna kopplar ihop sina möten så lättvindigt med religiösa dito är väl lite nytt. Annars brukar det väl hävdas från det hållet att patriarkat, könsmaktsordning etc är vetenskapligt vederlagda fakta (fast sen brukar det alltid uppstå problem när det väl ska bevisas).
   Jaha, ytterligare exempel på där den enda kompetensen som numera krävs är rätt kön…

   • Adam Bek skriver:

    Jag tror du menar ”belagda fakta”.
    ”Vederlagda” betyder motbevisade.

    • Susanna Varis skriver:

     Ojdå, jag får ursäkta mig med min invandrarbakgrund…det menar jag förstås.

     • Kristian skriver:

      Har inte sett en enda särskrivning eller ett enda ”göra skillnad” här på bloggen, så språket kan du nog bättre än många ”helsvenska” journalister.
      Inte mycket till beröm, inser jag, med det sista ordet i meningen.

      ”inhemsk och relevant vokabulär”, heh. (Riskradion circa 1990)

     • Susanna Varis skriver:

      Tack! Ja, jag försöker så gott jag kan, men ibland kan det blir det fel.
      Särskrivningen är ett gissel och ”göra skillnad”, ”lämna” (utan objekt), ”allt för nu” och så vidare svengelska uttryck får vi nog lära oss att leva med.

  • Kristian skriver:

   Första tipset är ”Osynliggörande.” Helt okej om det görs av feministiska skäl, tydligen.

 5. MiT skriver:

  I den gigantiska tråden om Gräv13 på flashback så finns lite grejer som om de är sanna kanske förklarar DN:s mycket välvilliga inställning till Sveland… Om de är sanna vill säga. Jag vill inte skriva ut vad det var då det var adresser inblandat…

  Susanna:
  Om du inte vill ha detta i dit kommentarsfält så har jag full förståelse och om du vill läsa själv vad jag menar så är det på sid 17… Är det sant så förstår man varför Sveland fått så mycket uppmärksamhet och plats i DN.

  • Susanna Varis skriver:

   Det är ingen fara. Det är en länk till ett annat forum och jag resonerar lite som Tanja B där, man kan inte ta ansvar för allt som skrivs på forum som man länkar till. Alla känner väl till vad Flashback är och går in där om de själva vill. Det som står på Flashback är Flashbacks ansvar. (Men jag minns ju Medborgare X-fallet).

   Apropå Flashback där. Jag skulle inte bli förvånad och det skulle förklara en del.

   Uppdatering: jag väljer att ta bort länken från din kommentar här ovan för säkerhets skull.

 6. Erik skriver:

  Hänvisningen ovan till religion är intressant då det finns påtagliga inslag av sekterism hos dagens dogmatiska feminister. Jag har funderat en del varför Maria Sveland trots sina uppenbart verklighetsfrämmande skriverier har blivit en sådan ikon bland dagens unga feminister men tror det har att göra med att hon är relativt vältalig och låter säker och övertygande så länge hon får vara oemotsagd (jmfr t.ex. med den så kallade ”Kristi Brud” i Knutbysekten för några år sedan).

  Upphaussandet av filmsnutten som refereras i DN artikeln tycker jag med tanke på de senaste veckornas näthatsdebatt är absurt, eftersom filmen inte innehåller något annat än hot och hat!

 7. Bashflak skriver:

  Lol, hon vill inte längre #prataomdet

 8. Malte Skogsnäs skriver:

  Hur kan Sveland känna samhörighet med vår kung? Han är väl en vit kränkt man?
  http://malteroxxx.wordpress.com/2013/01/04/var-kung-ar-en-vit-krankt-man/

 9. Bashflak skriver:

  Drottningen av Svealand

 10. Pingback: Fascistisk feminism | Bashflak

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.