Strukturell lönediskriminering inom kultursektorn

annaserner Anna Serner, som gärna kvoterar in kvinnliga filmskapare, leder ligan. Foto från DN/Henrik Mongomery

Den strukturella diskrimineringen som drabbar kvinnliga chefer inom kultursektorn är skriande, som vi kan läsa här. Även om det kan se ut som att kvinnor leder löneligan så är självklart kvinnorna offer, något annat vore otänkbart. Hur skulle axiomet om könsmaktsordningen annars bekräftas?

”Lena Adelsohn Liljeroths andraplats säger en hel del om området hon är satt att leda politiskt. Det är inte här de stora pengarna finns. Näringslivsminister Annie Lööf med samma årsinkomst på 1,4 miljoner kronor hamnar långt ned på lönelistan om man jämför med de bäst betalda näringslivscheferna. Volvos vd och koncernchef Olof Persson tjänade till exempel 13,2 miljoner kronor förra året.”

DN, på det rätta (feministiska) perspektivets sida.

 

Om Susanna Holmén Waris

Susanna Holmén Waris, född 1968 i Salo, Finland, civilingenjör från KTH och frilanskonstnär som arbetar inom järnvägen. Bloggen handlar om allt från konst, politik och vetenskap till mode, humor och personliga erfarenheter. Välkommen!
Det här inlägget postades i feminism, Film, genusvetenskap, jämställdhet, kultur, medier, Okategoriserade, politik och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

10 svar på Strukturell lönediskriminering inom kultursektorn

  1. AV skriver:

    Patriarkatet i sin prydnad. Här ser vi hur teknikindustrin med sina hårda manliga bilar värderas högre än den mjuka kvinnliga kultursektorn. Hur tydligare ska könsmaktsordningen visas för att du ska förstå? I en sann feministisk värld är det givetvis lika värdefullt att arbeta med teater och konst som att arbeta inom näringslivet med manliga vinstkrav. Självklart ska chefen för dramaten ha samma lön som chefen för Stora Enzo. De gör ju samma jobb och har samma krav på sig, eller hur?
    Det enda rätta är att beslagta vinsterna från näringslivet och subventionera kultursektorn än mer, för att motverka dessa unkna machostrukturer som nedvärderar allt kvinnligt. Vaddå exporten av trä och pappersmassa viktig för svensk ekonomi? Vi har ju exporten av svenska feministiska artister också. Den är väl lika viktig. Så vi får ut i världen att den svenska modellen är bäst. För Sverige är bäst och vi tolererar inte omvärldens sexistiska system. Så det så!

  2. Aha – kultur är den senaste kvinnofällan!
    Och kvinnor är diskriminerade offer IGEN alltså – trots att det är kvinnor som tjänar mest… Attans!
    Bra uppmärksammat Susanna! :)

  3. Dreadlock skriver:

    Så typiskt att jämföra löneläget för kvinnliga direktörer i skattefinansierade monopol med de största svenska multinationella baddarna i näringslivet, som VD:n i Volvo. Apex Fallacy igen. I den lilla förvirrade världen av förvridna proportioner.

    t.o.m katastroferna Serner och Arnholm måste ju tids nog inse att de gräver en massiv kulturell latringrop som kommer att ta ett antal år att balansera upp , någorlunda.

    Under tiden vill jag gärna rekommendera blivande konstnärer,författare,journalister ,filmare och alla andra unga förmågor – Att söka kreativ asyl i något annat land, för att utveckla och bibehålla en fräsch blick på hemlandet. Om inte annat. Här är risken stor att du/ni blir indoktrinerade under div. stalinkulturella åsiktslikriktningar inom ert resp. område. Speciellt i de statliga skolor och instutitioner.

    Så allvarligt har det blivit.

  4. Maria skriver:

    Tyvärr ser det inte ljust ut heller för en del av Sveriges exportindustri:
    http://www.svt.se/nyheter/regionalt/gavledala/175-jobb-hotas-pa-kvarnsvedens-pappersbruk-1
    Borlänge ska dessutom försörja 2 000 somalier.

    • Susanna Varis skriver:

      Det handlar om en strukturomvandling eftersom mindre tidningspapper efterfrågas, men varje nedläggning är en katastrof. Vad vi behöver är fler företag och riktiga arbetstillfällen, inte skattefinansierade dito. Vi har haft den här problematiken i Södertälje länge. De stora företagen lägger ner och flyttar verksamheter, det blir färre arbetstillfällen, men fler kommer hit från olika oroshärdar. Bäddat för problem med andra ord. Det vore en helt annan sak om industrin kunde suga åt sig även arbetskraften som inte klarar språket så bra, men sådana jobb finns knappt längre. Det känns bra att Södertälje har kunnat hjälpa så många som flytt från t ex Irak, men det skulle kännas ännu bättre om det fanns möjliga arbeten för alla.

  5. Magnus skriver:

    Det är jättebra om vi håller nere lönekostnaderna i den skattefinansierade sektorn!
    Jag vill inte att de skattepengar jag genererar ska gå till överbetalda kulturtanter.
    Sådana har väldigt låg prioritet när skattepengarna ska användas till något som jag som skattebetalar sponsrar.

    Volvon kan jag låta bli att köpa, men om jag slutar betala skatt är det brottsligt.

  6. Pingback: Avgå Serner | Susanna's Crowbar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.