Misandri i media 2014

Eftersom jag så gott som helt slutat läsa både DN och Aftonbladet kommer denna lista att bli högst bristfällig. Jag tar här upp mansförakt i media 2014 och detta är ett levande inlägg.

Redan tidigare har jag skrivit om Magda Rasmussons (Grön Ungdom) starkt misandriska i januari.

Aftonbladet 140205 – ”Vi måste rädda de förbittrade männen”:

”Män våldtar. Män mördar. Män misshandlar kvinnor. Män misshandlar män. Män köper sex. Män slåss på fotbollsmatcher och män kladdar på krogen. Vi kan fortsätta så här i all evighet. Statistiken ljuger inte. Män står bakom alla stora problem i samhället.”

Metro 140213 – ”Machomännen breder ut sig”:

”Det är något märkligt med män som tror att allmänna utrymmen är deras att ta upp. På bloggen Macho I Kollektivtrafiken får läsarna skicka in bilder de tagit på män som sitter bredbent på tunnelbanor och bussar, och det är en helt bisarr samling foton på människor som helt skamlöst tar upp två säten helt ensamma.

Och det här är ju inte
 det enda stället där män tror sig ha rätt att bara gå in och söndra och härska.”

DN 140214 – ”Titta han snackar också”:

””Jämställdisterna” kan ha haft en och annan poäng exempelvis i frågan om pappors position i vårdnadstvister. Som regel ingår dock ett stort mått av bittert navelskådande i dessa han­könade snörpmunnars engagemang för lika rättigheter.”

[…]

”Skurken i dramat, har det också sagts förr, är den antipluggkultur som frodas bland skolpojkar. Lärares och föräldrars inställning förstärker de destruktiva mönstren.

Det är bara ett exempel på problemen med mansrollen. Mörkertal i mäns psykologiska ohälsa är ytterligare ett som nämndes i gårdagens rapport­presentation. För somliga, i vissa situationer och ibland på andras bekostnad, ger mansrollen frihet och makt. I andra lägen innebär den en form av kollektivt självskadebeteende som begränsar alla. Både kvinnor och män vinner på att det talas mer om det.”

Aftonbladet 140217 – ”Spendrup är gubbismens nya förkämpe

”Gubbisten vet bäst. Hen sätter egennyttan högst i alla lägen. Det var bättre förr, det är bra som det är. Kom inte här och förändra. Det spelar ingen roll vad du säger för då höjer jag bara rösten och har mest rätt. Vad är du för en? Du liknar inte mig, du ser konstig ut. Du är suspekt. Vadå nytt? Varför ska vi ändra, vi har ju haft det så här i alla tider?

Klassiska ståndpunkter inom gubbismen: Klimathotet är en konspiration. Sport och politik hör inte ihop. Feminister är arga för att de är fula. Alla som vill kan få ett arbete. Kungen gör ett fantastiskt jobb. Jag är inte ­rasist, men …

Och så Jens Spendrups eget genidrag: Det finns inte tillräckligt många kompetenta kvinnor.”

SvD 140219 – Flera goda skratt åt fåfäng manlig kamp:

”Budskapet är kort och gott: män är losers var de än befinner sig på samhällsstegen. Det enda som tycks kunna hjälpa dem att hitta rätt är en solidarisk flickvän…”

Hur skulle följande låta: ”Flera goda skratt åt fåfäng kvinnlig kamp. Budskapet är kort och gott: kvinnor är losers var de än befinner sig på samhällsstegen. Det enda som tycks kunna hjälpa dem att hitta rätt är en solidarisk pojkvän…”

SvD 140220 – Hejdå gubbiga musikbransch:

”Denna musikbranschens allra gubbigaste högborg, där de fulla rockmännen turats om att apa sig mest inför de välgödda branschkostymerna är idag något helt annat.”

[…]

”Men annars – självförtroendet, kvinnodominansen, mångfalden!”

Expressen 140224 – ”Grabbgänget dyker djupt”:

”I Skärholmen ser Sven Olov Karlsson några riktiga djupingar visa barnen vägen till det stora blå, och mansrollen bläddras fram i bestiariet.”

[…]
 
”Vernes romaner befolkas av sådana (mans-)själar, som även är slavar under besserwissernäsvist prestigejagande.” 
[…]
 
”Pressmaterialet säger att pjäsen vill ta upp demokrati, makt och ur ett genusperspektiv. Jag ser den snarare som en uppvisning av 1800-talets lömskt nedlåtande gentleman, nörd kallas det numera, en manstyp som än i dag lurpassar under jämställd ytspänning.” 
 

Aftonbladet 140224 – ”Spendrup fick mig att koka…”:

”Fy fan för dessa stöddiga karlar som ser sig själva som oersättliga, ouppnåeliga, ja rent av gudomliga.” 

[…]

”Faktum är att det finns något osunt, något sekteristiskt, med dessa enkönade (läs: manliga) församlingar av direktörer och styrelseproffs som sitter i varandras styrelser, som skrubbar varandra på ryggen (”Får jag sitta i din styrelse, så får du sitta i min”) och som bjuder varandra på dyra middagar med årgångsviner och den finaste cognacen till kaffet.

Jag förstår att många kvinnor inte vill delta i dessa manliga seanser utan vänder ryggen åt makten. Men om makten i näringsliv, organisationer, myndigheter och politiska organ delas mellan män och kvinnor så kommer klimatet säkert att förändras.”

Svenska Dagbladet 140308 – ”Jämställda män lever längre”:

””En grupp män har inte fattat fördelarna och kämpar för att behålla de gamla rollerna. Jag kallar dem grottmän för att inte förväxla dem med andra män”, sa entreprenören och författaren Claes Schmidt i P 1:s ”OBS”.”

[…]

”Utan rådande machokultur skulle männen få bättre betyg, slippa slita ut sig, dominera fängelse- och självmordsstatistiken och vara överrepresenterade bland hemlösa.

På sikt kanske ni får leva lika länge som vi.”

Svenska Dagbladet 140308 – ”Kvinnor ska ha rätt till sin kropp”:

”Jämställdhetsministern arbetar i huvudsak mot strukturer som håller tillbaka kvinnor, men nyligen tog hon emot en utredning om mansrollen. Den varnar bland annat varnade för att lågpresterande pojkar är ett samhällsproblem som inte tas på tillräckligt allvar.

Och Maria Arnholm har valt pojkars skolresultat som en av sina huvudfrågor.

– Killar som inte kan förstå en enkel faktatext de klarar inte sin utbildning, och de får inget jobb. Och män som inte har jobb får ingen familj, generellt. Och det är klart att det finns en enorm risk för en spricka i samhället.

Är det farliga män?

– Ja. Det visar utredningen, att i mansnormen ingår en våldsmentalitet som är farlig.”

DN 140322 – ”Jag hatar alla slappa generaliseringar av det moraliska…”:

”Att författarmän som tar en paus från sin (gissningsvis) gåspenna doppad i (gissningsvis) ett naturbarns blod för att fantisera lite om det moraliska förfallet i internetåldern är de starkaste rösterna vi hör i ämnet, att de tillåts kokettera med sin slappa research och kommer undan med att inte ha hört talas om Google Glass, en av det senaste årets mest omskrivna teknikprodukter.”

Expressen 140402 – ”Våldet och hatet en del av männens fotboll”:

”Mot det kan möjligen anföras det lilla argumentet att det nästan uteslutande faktiskt är män som slåss på gatorna, män som misshandlar oskyldiga, män som dräper.

Om man påstår att det är 99 procent av männen som inte slåss kan man också med rätta påstå att det är 100 procent av de som slåss som faktiskt är män.”

DN 140405 – ”Så fick han fast Kapten Klänning”:

”Det är bilar han pratar om. Inte förrän efteråt, när jag är tillbaka på redaktionen, slår det mig att det finns en symbolik. Vraken – bilarna. Och vraken – de män Jonas Trolle mött under sina år som utredare på Citypolisens sektion för människohandel.”

[…]

”– Jag tvingades in i en manlig värld av förnedring och övervåld. Det var fruktansvärt jobbigt att se vilka rättigheter män kan tänka sig ta. I perioder mådde jag riktigt dåligt, jag tog på mig en del av den kollektiva, manliga skulden för hur vissa män beter sig.”

Aftonbladet 140417 – ”Låt bara kvinnor rösta – män vet inte sitt bästa”

”Samhället skulle bli vackrare om män fråntogs rösträtten.”

[…]

”Män har större problem med ­solidaritet eftersom vi haft det enklare. Vi inser inte våra privilegier. Vi blir kränkta om någon tillrättavisar oss.”

[…]

”Ändå, trots all vår förträfflighet, är det fakta att män står för stora problem i samhället. Det är vi som sitter på kåken, det är vi som super, det är vi som är våldsamma, det är vi som inte tar ut föräldraledighen, det är vi som inte vabbar, det är vi som tar livet av oss, det är vi som är utslagna, det är vi som saknar utbildning.”

Aftonbladet 140415 – ”Äntligen är det killdags!”:

Lina Thomsgårds krönika är misandrisk i sin helhet, men här följer några exempel:

”Nu ska det här system­felet rättas till. Jag vet att det kan kännas en gnutta orättvist att de andra plötsligt får lata sig medan ni killar ska fixa nåt som kanske inte inneburit att ni sett röken av de 3,6 miljoner kronorna mer i lön ni tjänar under en livstid. Eller att ni spöat nån på sistone, gjort nåt medvetet fel eller ens valt den här gamla mans­rollen själva.”

[…]

”Bevismaterialet är redan på plats. Ni behöver inte åberopa ännu ett vittne, skriva en till urtrist rapport eller räkna allihop igen. Det är bara att dansa in bollen i mål.

Ni börjar med att begära pappaledighet och skaffa er en god vän som inte är en man. Sluta genast slåss. Spänn av. Sluta snacka sexistisk goja och var inte tysta när andra gör det. Ge lika lön för lika jobb och drick inte så jävla mycket. Håll tyst och lyssna nån gång. Låt era barn gråta och fostra dem inte till våldsamma män. Krama dem, och lär dem att bete sig anständigt. Bete er anständ­igt själva.”

Aftonbladet 140419 – ”Feministiskt initiativ musikaliska vinnare”:

”Prince gör även en poäng av att han just nu uppträder med enbart kvinnliga musiker i gruppen 3rdeye­girl. Han är trött att titta på duktiga grabbar som står och spelar med blicken fastnitad i skorna. Ungefär samtidigt pratar Mando Diao, en grupp som länge hyllade klassilskan och den i längden rätt tröttsamma chauvinismen hos Oasis, med Aftonbladet och säger att de inte inspireras av män längre. Om det tyder på att manskritik och feminism blivit moderiktigt är det bara att applådera.”

SR 140423 – ”Lo Kauppi spelar rollen som vit kränkt man”:

”– Det finns något väldigt tragiskt med en man som känner sig så förfördelad och utan makt, någonstans förstår jag hans frustration, men han riktar den neråt, mot kvinnor, invandrare och homosexuella, i stället för att faktiskt se helheten vad som händer i samhället med till exempel ekonomiska klyftor som ökar, säger hon.”

DN 140427 – ”Kulturmannen – porträtt av en utdöende art”:

Hela artikeln.

Nyheter24 140520 – ”Ja, jag hatar män”:

Hela artikeln.

DN 140602 – ”Hanna Fahl: Att säga nej till en man som raggar kan vara förenat med livsfara”:

Hela artikeln. Exempel:

”Massmordet i Isla Vista, Kalifornien, har väckt en internationell debatt kring misogyni och mäns självupplevda äganderätt till kvinnor. Den unge mannen som för en vecka sedan dödade sex personer och skadade sju innan han tog livet av sig hade lämnat efter sig ett manifest. En video där han förklarar att anledningen var att han inte fick några kvinnor. ”Jag är den perfekta killen, och ändå kastar ni er själva över dessa irriterande män i stället för mig, den överlägsne gentlemannen”, säger han i videon. Han var medlem i nätgruppen PUAHate, ”pick up artist”-hatare, där män uttryckte sin ilska över att reglerna i raggningssällskapen inte fungerade för dem. Inte ens när de följde varje instruktion till punkt och pricka fick de sitt rättmätiga sex.”

DN 140603 – ”Käftsmällar mot kulturmannen”:

Hela artikeln.

SvD 140604 – ”Kallar du mig manshatare nu?”:

Hela artikeln.

Expressen 140604 – ”Huka er gubbar, här kommer ekofeminismen”

Hela artikeln.

 dndumpSkärmdump ur DN 140604

Nyheter24 140621 – ”Det är en konstig slump att en majoritet av skitstövlar är män”

Hela artikeln

Aftonbladet 140730 – ”Skärp till dig nu, vita, heterosexuella man”

Hela artikeln. Smakprov:

”Stackars kränkta vita heterosexuella man.

Det är så synd om dig som inte har en heterosexfestival att besöka den här veckan.

Så synd om dig som inte har en heterosexparad att gå i på lördag för att hylla din testosteron­fyllda manlighet.

Så hemskt att inte du kan få en alldeles egen stolthetsfest för att visa upp din straighthet offentligt.

Stackars kränkta vita hetero­sexuella man så underlägsen du måste känna dig den här veckan. Överallt homosexuella och andra som förtrycker dig, får dig att känna dig mindervärdig och lägre stående.

Överallt homon, bin, transpersoner, ja till och med heterosexuella kvinnor som inte ger dig det utrymme som just du för­tjänar för att hävda din särställning i vårt samhälle.

Din särställning som just man, vit och heterosexuell. Och kränkt.

För visst är det så du känner det, kränkta vita hetero­sexuella man? Förtryckt, förnedrad, stampad på?”

DN 140804 – ”Kränktheten är en man”

Hela artikeln. Smakprov:

”Om du är kränkt är du antagligen man.

Många män blir kränkta av det enkla skälet att de inte får som de vill.”

[…]

””Kränkta vita män” framställs ofta i ett löjets skimmer, med skräckblandad förtjusning. Men det är en dålig idé att försöka skämta bort detta oroande känsloläge.

Det är inte heller så smart att se ned på den kränkte mannen, som Jonas Thente påpekade i en artikel i våras. Då gällde det män som näthatar, de föraktade ”barbarerna som kan stava till ’fitta’ men aldrig till ’recension’”.

Det finns massor av litterärt oborstade kvinnor som på småförlag ger ut biografier om vidriga uppväxtmiljöer och äktenskap från helvetet. Självbiografier av kränkta män är däremot ovanliga, näthatarna kommer sig aldrig för med att skriva artiklar och böcker. Kränktheten kan nämligen inte samla sig till planering. Med reptilsnabb motattack och självömkande aggressivitet försöker den snabbläka narcissistiska sår.”

[…]

”Kränktheten är en egotripp, men samtidigt en manlig massrörelse.”

[…]

”Det är så lätt att bli förtjust i män som sköter manligheten snyggt, vinnarens roll som få kan spela. Samtidigt kan jag inte låta bli att undra om det finns en subversiv potential i kränktheten. Den förtjänar onekligen viss beundran för sin hysteriska oförmåga att se sig själv i patetikens ljus.”

SvD 140808 – ”Macho frizoner under attack”:

Hela artikeln, men smakprov här:

För exakt tio år sedan utkom Stephan Mendel-Enks bok ”Med uppenbar känsla för stil”, en analys av den dominerande manligheten med utgångspunkt i en grupp våldsbenägna fotbollssupportrar. Mendel-Enks tes är att huliganer och andra våldsmän inte är några avvikelser, utan förlängningar av samma logik som präglar alla andra manliga sammanhang. Våldsmännen har inte andra värderingar än de ”normala männen”, de tar dem bara lite längre.”

Expressen 1408 – ”Det är lite bättre om kvinnorna överlever”

Hela artikeln.

Borås Tidning 140911 – Tjejerna drar ner betygen i Borås

 

”Annars brukar grabbarna betraktas som den svenska skolans stora problem när det gäller könsskillnader.”

[…]

”Tar pojkarna så mycket energi från lärarna att flickorna inte ens får någon undervisning?”

SvD 140923 – ”Enveten holmgång med mansrollen”:

Det mesta. Ett exempel:

”Helhetsgreppet, de stora dragen, ambitionen att en gång för alla visa hur allt, precis allt, hänger ihop, från Husby och Lundsberg, över världskrigen till den aldrig nedfällda toasitsen. Patriarkatet som ett totalt, genomgripande system som präglar i princip alla aspekter av samhället.”

DN 141004 – ”Underskatta aldrig mäns behov av bekräftelse från andra män”

Hela artikeln.

Expressen 141020 – ”Jag är inte rädd för feminismen – jag är skräckslagen för mansrörelsen”

Hela artikeln.

Om Susanna Holmén Waris

Susanna Holmén Waris, född 1968 i Salo, Finland, civilingenjör från KTH och frilanskonstnär som arbetar inom järnvägen. Bloggen handlar om allt från konst, politik och vetenskap till mode, humor och personliga erfarenheter. Välkommen!
Det här inlägget postades i blodtryckshöjare, feminism, Feminism - referensinlägg, genus, jämställdhet, journalistik, medier, misandri i media, Okategoriserade, politik och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

17 svar på Misandri i media 2014

 1. Jonte skriver:

  Bara att inse, i journalist och kulturelitens egna lilla reservat på Södermalm är såna här teorier statsreligion och Judith Butler är profet. Ingen vågar säga emot eftersom den sociala kostnaden skulle bli allt för hög. Bättre då att profilera sig som rättroende och få lite mer kredd och kanske putta på karriären lite

  http://feministisktperspektiv.se/2011/05/27/judith-butler-superstar/

 2. Dreadlock skriver:

  Finns det inte ett stråk av mild vansinne mitt i alla dessa exempel som du gav, Susanna ? Är dessa politiska broilers lite rädda nu för att tappa fattningen och bli avklädda på sina argument ? Jag vet inte. Men en grej har jag lärt mig som 20 årig ungkommunist (Förlåt mina synder,ty jag visste ej bättre) När du fått vittring på motståndarens tvekan , anfall med alla tillgängliga medel. Inklusive motståndarens personlighet och vandel.

  Samma metoder finns kvar idag. Det kallas : EN REN JÄVLA MOBB

 3. Dreadlock skriver:

  Tillägg : Jag är 49 år nu. Och på mina inköp av öl på det statliga utlämningsstället av alkohol står det ”Spendrups” på burkarna , hädanefter.

 4. Mia. skriver:

  ”Gubbisten vet bäst. Hen sätter egennyttan högst i alla lägen.”??

  Om jag förstår det rätt är detta definitionen på stockkonservativa/paragrafryttare som både kan vara män och kvinnor (och hennar). Då blir det ju konstigt och vilseledande att kalla det ”gubbism”. Men ja manliga och kvinnliga stockkonservativa paragrafryttare blir lite långt. Men vad är det för fel på mumie eller stofil?

  Lite som ”patriarkatet” som sägs reproduseras av så väl män som kvinnor (och inte minst radikalfeminister). Men sociala normsystem låter kanske för mossigt det också?

  Vad gäller könsmaktsordningen så är det dock enkelt, könsmaktsordningAR eller som jag föredrar könsrollsordningen.

  • Susanna Varis skriver:

   Ja, det är en tvångsmässig hopkoppling av valfri negativ företeelse med män, manlighet, gubbar, pojkar etc. Patriarkatet verkar hos många feminister i praktiken dessutom vara något där enbart män figurerar och något som män ansvarar för. I en kommentar nyligen menade en feminist att det självklart är så eftersom ”män haft makten åtminstone sedan 1500-talet”.
   Könsmaktsordning är ett ord jag inte själv har någon användning för, annat än när jag ska beskriva feminism. Könsroller räcker för mig när det gäller något inom den sfären. Könsmaktsordning och patriarkat är dessutom nästintill synonymer i den feministiska begreppsvärlden.

 5. Leif skriver:

  ”på mina inköp av öl på det statliga utlämningsstället av alkohol står det ”Spendrups” på burkarna , hädanefter”
  Bra idé! Ska också försöka införa det vid köp i matvaruaffären.

 6. robjoh skriver:

  Det intressanta är att ingen frågar vad detta gör för nästa generation män. Varför ska män kämpa hårt för att lyckas och för att skapa när de blir uthängda som gamla gubbar osv?

 7. Pingback: 4. aug 2014 | Susanna's Crowbar

 8. Magnus skriver:

  Aase Berg följer upp sin tidigare kränkthetskria med en nästan lika märklig artikel: http://www.dn.se/kultur-noje/haggans-triumf-over-bitterheten/

  Att de romaner hon tar upp rubriceras eller säljs in som självbiografiska eller ”baserad på en sann historia” får uppenbarligen stå som garant för att de är *sanna* och att tonfallet någonstans matchar de verkliga händelserna – precis som med firma Liza & Mias Gömda-serie alltså.

  Och som i så många sådana här artiklar glider man ohämmat mellan författarens ’rätt’ att få sin bok publicerad, om det finns ett förlag som vill ta den – en tröskel som idag är betydligt lägre än tidigare, eftersom man i princip kan publicera hemifrån – och ett halvuttalat krav på läsarna att ni måste omfamna inte bara fakta i den här historien (vilka fakta? det är berättat som fiktion, right?) utan också de känslor som historien är inbäddad i, dess tilltal och ljussättning; ni måste klappa i händerna, för annars hjälper ni de där männen som svek mig.

  Kan väl säga att Aase inte lyckas övertyga mig om att de här berättarna faktiskt *övervinner* bitterheten. Eller om att det funkar att ständigt älta sina gamla spruckna förhållanden och aldrig våga ta av sig den stora offerkoftan.

  • Susanna Varis skriver:

   Ja, jag läste den där och det är som du säger. Det verkar inte snart finnas andra kriterier för en text som ska publiceras i DN Kultur än att den på något vis attackerar män. Att de här damerna har sjunkit djupt ner i bitterhet över att ha valt fel karlar är något som inte intresserar mig så väldigt mycket. Det är inget jag identifierar mig med på något som helst sätt. Att besvikna kvinns ältat sina felvalda män i kvinnogemenskaper i alla tider är numera kultur och en angelägenhet som alla ska ta del av…?

 9. Pingback: Reflektioner i förbifarten | Susanna's Crowbar

 10. Magnus skriver:

  Färsk uppkastning från Hanna Hellquist: http://www.dn.se/nyheter/sverige/hanna-hellquist-underskatta-aldrig-mans-behov-av-bekraftelse-fran-andra-man/

  Hela texten suger; man behöver bara vända på kuttingen och lägga in formuleringar av typen ”underskatta aldrig vuxna kvinnors eller skolflickors behov av att tissla och tassla, skvallra, ljuga och himla med ögonen för att få andra kvinnors uppskattning” för att se det. Sedan är det ju intressant att krönikören inte ens tar avstamp i något som männen i fråga har sagt, utan kreativt tolkar om påstådda tysta ögonkast till bestämda lilla-gumman-formuleringar, som sedan får bli utgångspunkt för hennes upprörda monolog.

  Jag tror f ö inte att unga kvinnliga journalister är de enda som ibland behandlas som outsiders/mindre vetande när de råkar möta proffs inom ett visst område. Reaktionen från t ex modeskapare och modeller om du ställer obekväma eller alltför direkta frågor om deras värld skulle säkert bli än mer direkt snorkig. För att inte tala om konstnärer, även kvinnliga konstnärer.

  • Susanna Varis skriver:

   Tack, jag ska infoga den i listan. Det verkar som att hon inte begriper att manlig homosocialitet är annorlunda än kvinnlig. Hon projicerar den kvinnliga, komplett med sina egna tolkningar av blickarna, på den manliga och uppvisar dessutom ett enormt förakt mot det manliga sättet. Ninni på Genusdebatten har ju skrivit kilometervis om skillnaderna och det blir väldigt tydligt här. Hellquist betraktar sig själv eller det kvinnliga sättet som den självklara normen för hur kommunikation och socialt samspel ska se ut. Där män skapar relationer kring specifika ting, som ex vis gemensamma intressen, eller som här, kring ett objekt/spörsmål, skapar kvinnor relationer kring sin kvinnlighet och just relationer i sig. Grovt uppdelat, förstås. Jag har aldrig begripit mig på det kvinnliga sättet och känner mig mest bekväm med det manliga, så gränserna är ju flytande förstås. I manliga miljöer måste du först bevisa att du kan något om det som är aktuellt just där och/eller har annars något intressant att bidra med, sedan är det inga som helst problem med att bli lyssnad på eller tagen på allvar. Det är min erfarenhet. I kvinnliga vet jag knappt fortfarande hur man gör, men där är hur du känner för en person mer relevant. Grovt uppdelat, återigen.
   Apropå modeskapare och modeller…när kommer den stora feministiska kampen om de grovt ”orättvisa” lönerna för manliga och kvinnliga modeller? Männen tjänar ca 20 % av det kvinnorna gör i modellbranschen.

 11. Magnus skriver:

  Betongpolitik av guru Wennstam i Svenskan: ”Hur har familjer mage att ställa krav?” (jo, det är rubriken!)

  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/lite-odmjukhet-vore-pa-sin-plats_3989077.svd

  Ingenting ska få stoppa en jämnt uppskuren föräldraförsäkring, dvs mamma/pappamånader.

  ”Passar det inte så står det ju familjen fritt att flytta till USA där könsrollerna är så konserverade att både Jimmie Åkesson och Göran Hägglund måste smacka belåtet. Men nej just det, där får man inte så mycket stålar från det allmänna …

  Jag skulle önska att en smula ödmjukhet infann sig hos de familjer som får, får och får från den dagen deras avkomma kommer till världen. I en demokrati med ett folkvalt parlament så fattar våra politiker mängder beslut över våra huvuden, om skatter vi inte gillar, om nya vägar, om skolor som ska läggas ner. Men just föräldraförsäkringen är uppenbarligen något av en helig ko.

  Nästa argument som får mig att vilja skrika rakt ut är Men om han är egen företagare då?! Som om mannens rätt att satsa allt på sitt företag står över en jämställd fördelning mellan könen.”

  Min gissning är att många som är egna företagare, chefer, skift- eller frilansjobbare – eller par där kvinnan studerar och mannen jobbar – skulle kunna närma sig blodstörtning här. Dels över Wennstams diktat att en jämställd familjepolitik ska gå före arbete, inkomster och rätten att hantera sin karriär, dels över att hon tror att pengarna bara *ges* från staten. Tyvärr, det handlar i grunden om inarbetad lön som ingalunda är någon gåva från staten. även om den har roterats via skatten. Både själva ursprunget på pengarna och storleken av vad man får ut beror av medborgarnas löneinkomster.

  Och naturligtvis beskriver Wennstam de val de flesta familjer gör idag som att det är männen som skjuter ifrån sig barnen och inte vill ha med dem i bilden.

 12. Magnus skriver:

  Ett riktigt lågvattenmärke i Aftonbladet. Om man ska bekämpa våldet ska man först och främst köra ut alla män, säger Petter Larsson och upprepar ett knippe av genusvänsterns vanligaste floskler. Viserligen gör han det utifrån en ironisk affischkampanj i Schweiz med udden riktad mot den lokala motsvarigheten till Sverigedemokraterna, men det egentliga ärendet för Larsson är att lassa alla brott och allt relationsvåld på de eländiga männen.

  http://www.aftonbladet.se/kultur/article19886897.ab

 13. Pingback: Nytt år – nya tag | Susanna's Crowbar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.