Öppet brev till chefredaktören för svenska ELLE

Till Cia Jansson, chefredaktör för svenska ELLE (ellered@elle.se):

Hej!

Jag har under decennier läst och även i perioder prenumererat på er tidning, som jag anser vara den bästa i genren mode som finns på svenska. Ingen annan tidning har fingret på modevärldens puls på samma sätt och kombinerar detta med intressanta reportage och artiklar om modehistoria, spännande personer, design, historia och annat på ett flärdfullt sätt.

I dessa värdegrundstider antar jag att även ELLE håller sig med en sådan, eller åtminstone någon slags formulering om vad slags värderingar varumärket ska förmedla.

”…kvinnor är ju typ som utvecklingsstörda barn…”

”Kvinnohatet handlar om ett förhållningssätt, en överlevnadsstrategi tror jag.”

”Ponera: OM jag skulle hata kvinnor, vad är så provocerande med det?”

Skulle ni vilja ha en bloggare som uttryckte sig så här? Om samme bloggare på twitter skrivit A.C.A.B. i dessa tider av ökad polarisering och tilltagande attacker mot blåljuspersonal? Om samme bloggare hotat en riksdagspolitiker till livet?

Jag antar att svaret är nej. Min undran är därför varför ni anlitar bloggaren Kakan Hermansson? Citaten ovan (men med ”kvinnor” utbytta till ”män”) kommer alla från henne och det andra som nämns har hon gjort sig skyldig till.

Kakan Hermansson är en galjonsfigur för ett koppel av unga, arga feminister som bereds plats inom stora delar av media. Tidningarna får klirr i kassan av antalet klick som dessa genererar med sina provokationer mot främst vita heteromän, inom public service är deras ideologi rättesnöret och övrig tv engagerar samma gäng förmodligen i hopp om att hänga med i vad ungdomarna vill titta på. Känslor och däribland hat säljer uppenbarligen. För en ex-feminist som undertecknad och en hel del andra är dock de här unga oförmågornas bravader enbart deprimerande att ta del av. Den här sortens vulgofeminism kan aldrig bidra till ett verkligt jämställdhetsarbete på ett konstruktivt sätt. Det enda den är förmögen till är att vidga klyftor, skapa större motsättningar och polarisera. Trots detta är dess torgförerskor ömt omhuldade i mediebranschen, och så uppenbarligen även hos ELLE.

Nej, Kakan Hermansson är ingen ”härlig” typ. Hon ”stärker” ingen. Hon har glidit runt från det ena prestigefyllda uppdraget till det andra på en rutten räkmacka tillverkad av hat. Det goda och fina hatet som kommer från vänster och som riktar sig mot exempelvis just vita och/eller män. Det finns ingenting nytt eller fräscht hos Hermansson och ordet stil kan inte ens nämnas i samma mening.

Jag älskar mode och hade hoppats att en tidning som ELLE kunde vara en frizon från de mer smaklösa provokatörerna (som knappt går att undvika) i dagens Sverige. Tyvärr får jag härmed meddela att jag varken kommer att köpa någon tidning och ännu mindre prenumerera på er publikation så länge Kakan Hermansson anlitas av er. Jag uppmanar även andra som är upp över halsen med hatmånglarna att bojkotta de publikationer som anlitar dem.

Med vänlig hälsning

Susanna Varis

Mina tidigare inlägg om Hermansson:

Kakan – hatpredikant i feministkyrkan

Kakans bravader och läsvärda texter

Kakan Hermansson i farten igen

Kakan Hermansson igen

Karin ”Kakan” Hermanssons dödshot mot politiker

En notering i kanten…

 

 

Om Susanna Holmén Waris

Susanna Holmén Waris, född 1968 i Salo, Finland, civilingenjör från KTH och frilanskonstnär som arbetar inom järnvägen. Bloggen handlar om allt från konst, politik och vetenskap till mode, humor och personliga erfarenheter. Välkommen!
Det här inlägget postades i feminism, genus, jämställdhet, journalistik, medier, misandri i media, Mode, Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

21 svar på Öppet brev till chefredaktören för svenska ELLE

 1. Mikael Svensson skriver:

  Mycket bra skrivet. Är trött på hatet.
  Mvh Mikael Svensson

 2. Pelle2 skriver:

  Klockrent skrivet och agerat Susanna !
  Det är ju helt sjukt att dom anlitar en rikshatare som Kakan
  och låter henne sprida sin manshatiska smörja i deras tidning.
  Hoppas verkligen att flera andra slutar köpa/prenumerera på deras tidning
  så att anlitandet av Kakan får ett ekonomiskt pris. Det är väl det enda som kan få dom att lyssna..

  • Susanna Varis skriver:

   Tack! Jag begriper inte hur den här Kakan kan håva in det ena uppdraget efter det andra och samtidigt vräka ur sig allt det som hon gjort. OCH samtidigt bli betraktad som någon form av mysfigur, eller cool, eller vad man nu anser att hon är. Övergår mitt förstånd.

 3. Magnus Ström skriver:

  Bra, tack för det. Såna som Kakan kan vi vara utan.

  • Susanna Varis skriver:

   Tack själv! Kakan har förstås rätt att vräka ur sig vad det nu må vara, vi har ju åsiktsfrihet i det här landet (än så länge). Min mage vänds dock in och ut av att hon kan göra sådan karriär på sitt hat och att hon knappt går att undvika eftersom hon figurerar snart sagt överallt. För mycket Kaka som dessutom smakar päckel för min smak, helt enkelt.

 4. En Annan Erik skriver:

  Du borde lägga in det på elles facebooksida, så att vi andra kan klicka like!

 5. Marie-Louise skriver:

  Tack för dessa kloka ord Susanna!
  Kakan är vidrig som försörjer sig med sitt hat!

 6. Du sätter fingret på en ny trend i samhället som är mycket oroväckande. Hatet har nämligen nu kommit så långt i utvecklingen att den har blivit en karriärväg för den som kan knyta kontakter med sina tveksamma publikationer. Först five minutes of shame därefter välbetalda jobb. Antar att mediebranschens kris är så djup att man nu desperat måste leta vägar för att nå uppmärksamhetskåta och törstande yngre som ju är de som konsumerar. Man måste tala med bönder på bönders vis. Kakan har därför hur vidrigt den än kan låta funnit sin nisch. Jag önskar det inte var så men logiken tycks glasklar. Skriv i affekt, skriv med Tourettes och du får din älskade bekräftelse och snart står alla tidningar i kö för att också dom behöver uppmärksamheten.

  • Susanna Varis skriver:

   Tack Fredrik! Ja, det är det jag tycker är vämjeligt. Den tragiska karusellen drivs tyvärr till sist av våra pengar och våra klick. Sluta betala och bidra är nog enda vägen här. Det är bland annat därför jag sällan numera skriver om alla galenskaper som dessa provokatörer spyr ur sig, jag vill inte ge dem mera uppmärksamhet. vilket ju på ett sätt är ett dilemma, det finns mycket som borde kommenteras…

 7. Rikard skriver:

  Hej.

  Känns nästan fånigt att berömma dig för vad som är en ren självklarhet, men så långt har hat och ondska vunnit framsteg att sådana som Kakan höjs till skyarna för sitt chica förakt och hat mot den som inte passar i en idealsamhälle. Jag hoppas fler av dina konstnärskollegor är villiga att också skriva till Elle (och andra uppdragsgivare) och fråga om Kakan representerar tidningens åsikter.

  Bra gjort, och viktigare: rätt gjort!

  Det var inte för att släppa fram folkmordsvänsterns hat som jag och mina kamrater bekämpade nationalsocialister på åttio- och nittiotalet. Sådana som Kakan sviker och förråder allt som all kamp för frihet, jämlikhet och kamratskap står för.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare
  Ps Kanske det finns uppslag för ett konstprojekt på temat ’Hatets kolportörer/profitörer’? Kollage av porträtt och uttalanden från folk som Kakan och liknande t ex. Ds

  • Susanna Varis skriver:

   Hej! Tack. Jo, jag menar det, detta är egentligen självklart, men eftersom ex vis Kakan fortsätter att håva in uppdrag efter uppdrag verkar ju inte alla anse det. Därför initiativet, för att åtminstone ge uttryck för en avvikande åsikt. Tja…jag är ganska så fullständigt ointresserad av att blanda in den svenska dagspolitiken i min konst, men kan erkänna att jag lekt med tanken kring ett ”dårarnas skepp” på ett sådant tema. Vi får väl se. ;)

 8. Maria skriver:

  Mycket bra initiativ! Har själv från och till prenumererat på Elle men det är slut med det nu. För mycket papper med för lite innehåll.

  • Susanna Varis skriver:

   Tack! Ja, samma här. Jag skulle nog gärna läsa tidningen även framöver om det inte vore för att den här Kakan fått så framträdande roll i den. Vulgofeminismen nästlar sig in precis överallt. För min det får det bli Vogue och andra utländska modetidningar i framtiden. De ger ut tjocka nummer med vår- och höstkollektionerna och det får bli min guide och inspiration kring mode.

 9. Annika skriver:

  Bra initiativ Susanna! Och bra skrivet som vanligt….

 10. Kristian skriver:

  Tack!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.