Matematikdebatten fortsätter…

 Eulers Introductio in analysin infinitorum (1748). (Infinita element-metoden).

…åtminstone på Newsmill, där matematikläraren Arne Söderqvist skriver:

http://www.newsmill.se/node/45838

Tidigare inlägg:

http://www.susannavaris.com/blogg/2012/06/overflodig-matematik/

http://www.susannavaris.com/blogg/2011/12/hapnadsvackande-nyheter-i-repris/

 

Om Susanna Holmén Waris

Susanna Holmén Waris, född 1968 i Salo, Finland, civilingenjör från KTH och frilanskonstnär som arbetar inom järnvägen. Bloggen handlar om allt från konst, politik och vetenskap till mode, humor och personliga erfarenheter. Välkommen!
Det här inlägget postades i böcker, historia, Konst, kultur, medier, Okategoriserade, politik, teknik, vetenskap och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på Matematikdebatten fortsätter…

 1. Tack för länken. Jag ögnade också igenom Göran Greiders artikel på Newsmill i samma ämne om matematikens onödighet. Där dras diskussionen till sin spets. Bara för att Greider var dålig i matte är det typ bra att de generella kunskaperna i matematik har dalat kraftigt. Det visar, enligt Greider:

  ”att de uppväxande släktena i matteundervisningen känt vittringen av just det där gamla, konservativa, ja, det som disciplinerar och som tar ifrån oss frihet och skaparlusta. /—/Kanske har svenska skolelever i hemlighet genomfört en politisk och existentiell protest mot den mycket stelbenta bild av matematiken som är den hävdvunna. De har tråkats ihjäl av matematikundervisningen just därför att den förtjänar det.”

  http://www.newsmill.se/artikel/2011/09/07/sundhetstecken-att-svenska-elever-inte-gillar-matte

  Vilka nötter!

  • Susanna Varis skriver:

   Haha…Greider förnekar sig inte!
   Jag håller dock med honom i en sak; att matematikundervisningen i de lägre årskurserna kunde innehålla mer av inspiration, t ex i form av exempel på vad allt matematiken används till. Varför inte köra ett par välgjorda filmer med allehanda roliga och spännande exempel på vad matematiken kan åstadkomma, allt från studiet av universum till studiet av elementarpartiklar och allt däremellan, dvs all naturvetenskaplig och teknisk forskning och verksamhet vi har, med mera.

   Men det är skrämmande att han inte inser värdet av dessa ”mattegenier”, att han tycker att alla ska stöpas i samma form och få en likriktad undervisning som inte passar någon och inga ska få vara duktigare än andra för det är hierarkiskt och strider mot hans kommunistiska uppfattning. Rättvisa i hans värld är att alla, solidariskt går baklänges i utvecklingen hellre än att någon får vara bättre på något och bidra med detta till allas utveckling.

 2. Pingback: Mera matematik | Susanna's Crowbar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.