Mera antipluggkultur i DN

Jag har inte läst DN på ett tag, men surfade in nyss för att se vad som försiggår där. Genast möts jag av två genusrelaterade artiklar, ett där anledningen till kvinnors psykiska ohälsa är ojämställdheten hemma och ett annat om pojkars ”anti-pluggkultur”. Ur det senare:

”Trots att pojkarnas betyg i våras höjdes rekordmycket ligger de fortfarande långt efter flickorna. Därför kommer regeringens utredare Svend Dahl att lyfta fram pojkars situation i skolan, när han i början av nästa år överlämnar utredningen ”Män och jämställdhet” till rege­ringen. Han är kritisk till att situationen i skolan inte blivit bättre.

– Vi har vetat länge att det ställs lägre krav på pojkar i skolan. Vi har också diskuterat det utifrån könsnormer och jämställdhet. Trots det har det inte blivit så mycket bättre. Det är förvånande.”

Utredningen Män och jämställdhet i farten igen alltså. Det ställs knappast lägre krav på pojkar i skolan, snarare tvärtom. Undersökningar visar att flickor i genomsnitt tilldelas högre betyg för samma prestationer som pojkar och att lärarna tycks värdera pojkars beteende mer än deras prestationer. Normen i skolan är en flicka född före midsommar. (Ett antal skribenter på Genusdebatten har skrivit om detta här) Frejaskolan i Gnesta lyfts fram som ett gott exempel:

”En skola som utredarna har diskuterat som ett positivt exempel är Frejaskolan i Gnesta.

Efter en kartläggning år 2010 över jämställdheten på Frejaskolan stod det klart att det fanns en ”antipluggkultur” bland pojkarna på skolan. De killar som ville satsa på studierna och göra läxor riskerade att bli retade av kamraterna.”

[…]

”Läraren Kerstin Lindström har varit med från starten år 2008 i skolans arbete för att påverka normerna bland eleverna och personalen. Och hon jobbar hela tiden med olika övningar bland sina elever.

– Förra veckan arbetade vi med diskussionsövningar kring de olika diskrimineringsgrunderna. Och bara genom att lyfta frågorna, vägleda och låta eleverna diskutera så blir de medvetna på ett helt annat sätt, säger hon.”

Diskrimineringsgrunderna ja. De som baseras på den marxistiska maktanalysen och som leder fram till att om du är en vit, heterosexuell, (kristen) pojke så kan du per definition inte uppleva diskriminering. Du befinner dig på toppen av maktpyramiden och känner du dig mobbad eller diskriminerad så har det inget med verkligheten att göra. Mera om detta här.

Min huvudvärk börjar åter tillta…

– : – : – : –

Tillägg: Bittergubben om Frejaskolan här

 

Om Susanna Holmén Waris

Susanna Holmén Waris, född 1968 i Salo, Finland, civilingenjör från KTH och frilanskonstnär som arbetar inom järnvägen. Bloggen handlar om allt från konst, politik och vetenskap till mode, humor och personliga erfarenheter. Välkommen!
Det här inlägget postades i blodtryckshöjare, feminism, Feminism - referensinlägg, genusvetenskap, jämställdhet, journalistik, medier, Okategoriserade, politik, religion och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

8 svar på Mera antipluggkultur i DN

 1. Hans Odeberg skriver:

  Jag misstänker att de som pratar om antipluggkultur helt missat hur pojkar pratar med varandra, och vad som ger status.

  När jag var ung var det en sport i klassen att trimma mopeden. Det var viktigt att inte komma sist till korvkiosken. Alla råtrimmade vi mopparna – men ingen erkände det. Moppen skulle gå fort, men utan ansträngning. Man borrade cylinder och förgasare, men sade utåt att man bara hade jackat kolven en aning och satt på större drev.

  På samma sätt är det med pluggandet: man erkänner inte utåt att man läser som ett svin till proven. Att få bra resultat på proven, däremot, det är status. Även bland pojkarna.

 2. Fnordspotting skriver:

  Det här är en rätt intressant formulering:

  ’Efter en kartläggning år 2010 över jämställdheten på Frejaskolan stod det klart att det fanns en ”antipluggkultur” bland pojkarna på skolan. De killar som ville satsa på studierna och göra läxor riskerade att bli retade av kamraterna.”’

  Vill minnas att jag blev kallad ”stud” i skolan avsevärt oftare av tjejer än killar… Och då tänker jag inte på det engelska uttalet. :)

  Det vore intressant om alla genusvetare till exempel började åka flygplan byggda med samma vetenskapliga metoder som deras egen disciplin tillämpar. Min kvalificerade gissning är att problemet skulle lösa sig rätt fort då.

  • Susanna Varis skriver:

   Det finns en hel del discipliner där en sådan fullständig frånkoppling av verkligheten inte skulle fungera. Genusvetare (eller feministiska teoretiker) har ju förkastat t ex Einsteins berömda formel för energi eftersom den ”premierar höga hastigheter”. Jag kan tänka mig att genusvetare som bekänner sig till en sådan trosinriktning skulle dels ha problem med den traditionella formen för en flygplanskropp (för falloslik) och att själva flygandet premierar en hög hastighet. En genuscertifierad flygning skulle kanske kunna bestå av en oval farkost på marken (kanske någon roddbåtsaktig sak) där man sätter sig och upprepar frasen ”jag kan flyga, jag är inte rädd”, som den gode Klas-Helmer på sin tid. Eftersom verkligheten ändå bara består av orden enligt de i dessa kretsar populära postmoderna idéerna. En flygning eller ett flygplan kan väl dessutom lika väl vara en social konstruktion? (Ja, ni hör ju…man låter som hemmahörande på någon (genus-)institution när man försöker resonera som de.) ;)

 3. Pingback: Logik? | WTF?

 4. michael skriver:

  Ja det är intressant att män beskrivs lida av en defekt som måste korrigeras för att bli fullgoda medborgare.

 5. Pingback: Förbjud banklån till män! | Jämställdhetsfeministerns blogg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.